Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

5 tuinideeën met buxusbollen

2 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Als je net begint met tuinieren heb je nog niet helemaal helder hoe jij jouw tuin wilt inrichten en wat je allemaal nodig hebt. Die groene vingers moet je tenslotte nog uitproberen. Ook wanneer je geen expert bent op gebied van tuinieren kun je jouw tuin tot een waar pareltje maken. In deze blog geven wij jou tips om dit te realiseren.

Buxusbollen planten in tuin, terras of balkon

Ga jij voor een chique stijl of wil je een rustgevend, vriendelijk effect creëren in je tuin? Tuinier dan met buxusbollen! Ook voor wie geen tuin heeft, zijn er eindeloos veel manieren om op je terras of balkon van de wintergroene buxusbol te genieten. Heb je extra tuininspiratie nodig voordat je met buxusbollen aan de slag gaat en wil je weten hoe je de bollen mooi in vorm houdt? Lees dan deze blog!

Strakke of natuurlijke tuinstijl? Buxusbollen passen erbij!

De buxus is een heester met wintergroene blaadjes die frisgroen uitlopen en later donkergroen kleuren. Je snoeit hem makkelijk in vorm. De meest voorkomende snoeivorm bij de buxus is de bolvorm. Die vorm zie je vaak terug in de klassieke tuin waarin verschillende snoeivormen samengaan zoals strakgesnoeide hagen en piramides. Heb je meer met een natuurlijke tuinstijl waarbij je naast je buxusbol niet steeds allerlei andere heesters in vorm hoeft te snoeien? Combineer je buxusbol dan met speels siergras en bloeiende planten. Creëer je eigen stijl op basis van onze tuinideeën zodat de buxusbol ook in jouw tuin goed tot zijn recht komt! Hieronder vind je 5 manieren waarop je kunt tuinieren met buxusbollen. We geven ook wat tips om te variëren met buxusbollen op je terras of balkon.

1. Sprookjesachtig: buxuswolk maken met buxusbollen

Wil je een sprookjesachtige, groene oase creëren in eigen tuin? Plant dan een buxuswolk! In één vierkante meter buxuswolk gaan 8 buxusbollen met verschillende doorsnedes. Hier vind je een overzicht van de buxusbollen en de grond die je nodig hebt:

  1. 4 buxusbollen met een doorsnede (diameter) van 30 centimeter

  2. 3 buxusbollen met een doorsnede van 40 centimeter

  3. 1 buxusbol met een doorsnede van 50 centimeter

Plant de buxusbollen aan zoals in onderstaande afbeelding. Dat doe je zo:

  1. 1.

    Graaf steeds een plantgat dat fors groter is dan de kluit van de buxusbol

  2. 2.

    Vul het plantgat deels met buxusgrond

  3. 3.

    Dompel de kluit onder in een emmer water en zet de bol in het plantgat

  4. 4.

    Vul daarna de grond aan en druk de aarde stevig aan

  5. 5.

    Geef genoeg water aan alle buxusbollen en je buxuswolk is klaar!

Buxuswolk maken met buxusbollen

Let op: in het begin staan de bollen nog naast elkaar met een kleine ruimte ertussen. Door de buxusbollen zo te snoeien dat de zijscheuten tussen de bollen wat meer naar elkaar toegroeien, zorg je ervoor dat ze in elkaar overgaan. Blijven er hardnekkig gaten tussen zitten? Snoei de bollen op die plaatsen dan diep in. Dit bevordert de groei van nieuwe, langere scheuten.

2. Perfecte combi: buxusbollen en bolbomen of leibomen

Houd je van rust en evenwicht? Oriënteer je dan op de klassieke tuinstijl met strak vormgegeven plantvakken en heesters, hagen en bomen in verschillende snoeivormen. Maak bijvoorbeeld een plantvak met een buxushaag of groene beukenhaag en vul het op met buxusbollen. Wanneer je voor buxusbollen met verschillende doorsnedes kiest, creëer je een speels effect. Ook in vorm gesnoeide bomen zijn perfect te combineren met buxusbollen. Kijk maar eens naar de boltrompetboom (Catalpa bignonioides 'Nana'), de bolacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera') of onze leibomen.

Buxusbollen met bolbomen en leibomen

3. Rustgevend: buxusbollen in je bloemenborder

Heb je een tuin die wat minder strak is of houd je van een grovere tuinstijl waarin planten wat wilder door elkaar groeien? Denk dan niet dat buxusbollen hier niet bij horen! In een rommelige tuin zorgen buxusbollen juist voor een rustgevend effect. Combineer de buxusbol maar eens met springerig siergras en kleurrijke planten zoals de hortensia, de rozenstruik, de lavendel, de salvia, de spiraea en het purperklokje! Het is extra mooi wanneer je planten met een bolvormige bloeiwijze met buxusbollen combineert. Denk maar aan bolvormige hortensia’s die verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en de agapanthus met diepblauwe bloembollen.

Buxusbollen in bloemenborder met salvia, agapanthus en hortensia

4. Stijlvolle eyecatcher: buxusbollen in pot

Wil je gasten een stijlvolle entree geven of heeft je balkon of terras een sierlijke oppepper nodig? Ook daarvoor zijn buxusbollen heel geschikt. Zet ze voor een chique entree in plantenbakken langs je oprit of in potten bij je voordeur. Mooi voor op je terras of balkon zijn buxusbollen in pot gecombineerd met andere planten die geschikt zijn voor in pot zoals de hortensia, de hosta, de lavendel en siergras. Wil je dat je buxusbollen in pot lang mooi blijven? Plant ze dan in speciale buxusgrond. Volg verder de volgende stappen:

  1. 1.

    Leg een laagje hydrokorrels onderin de pot

  2. 2.

    Doe de Pokon Buxus Grond hier bovenop

  3. 3.

    Dompel de kluit van je buxusbol onder in een emmer water voordat je hem in de pot zet

  4. 4.

    Vul de pot met de buxusbol erin aan met buxusgrond

  5. 5.

    Druk de grond stevig aan

  6. 6.

    Geef de buxusbol genoeg water

Buxusbollen in pot en plantenbak

5. De hoogte in: buxusbollen op je dakterras

De buxus is een heester die 600 jaar oud kan worden. Dat geeft aan hoe sterk de plant is! Juist omdat de buxus tegen een stootje kan, is hij ideaal voor in een daktuin. Creëer de basis voor je eigen paradijsje met vlondertegels of vlonderplanken als ondergrond voor je daktuin. Zet daar plantenbakken en potten op en vul ze met buxusbollen. Voor wat meer afwisseling is het leuk om naast het groen van je buxusbollen verschillende soorten groen in je daktuin te laten terugkomen. Dat doe je door plantenbakken gevarieerd te vullen met olijfwilg, siergras, bamboe of laagblijvende Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'. Boompjes op stam zoals olijfboompjes op stam maken je dakterras compleet en passen goed bij buxusbollen.

Daktuin met buxusbollen op dakterras

Let op: snoei je buxusbollen op tijd!

Voordat de buxusbollen bij jou terechtkomen, heeft de kweker ze in vorm gesnoeid met een heggenschaar. Nu is het jouw beurt! Snoei je de buxusbollen niet, dan groeien ze uit tot wintergroene struiken van enkele meters hoog en verliezen ze hun vorm. Snoei je buxusbollen daarom twee keer per jaar: de eerste keer rond eind mei en de tweede keer in de periode van eind augustus tot en met eind september. Met deze snoeitips blijft jouw buxus in vorm en groen!

  1. 1.

    Snoei je buxus als het bewolkt is of regenachtig, dit voorkomt dat hij verdroogt en bruin wordt

  2. 2.

    Houd het beeld van een voetbal in gedachten die is samengesteld uit meerdere kleine vlakken die samen de bal vormen

  3. 3.

    Pak je heggenschaar en snoei je buxusbol van bovenaf waarbij je de twijgjes aan de bovenkant vlak wegsnoeit

  4. 4.

    Snoei daarna van boven naar beneden en snoei steeds een kleine oppervlakte weg

  5. 5.

    Sta tijdens het snoeien boven je buxusbol zodat je goed ziet welk gedeelte je wegsnoeit

  6. 6.

    Voorspelt het weerbericht na de snoei veel zon? Ze je buxusbol dan een paar dagen in de schaduw

Laat je jezelf niet afschrikken door wat extra snoeiwerk om je buxusbol in vorm te houden? Dan is het nu tijd om de buxus aan te planten in jouw tuin of je terras of balkon er mee op te fleuren!

Buxusbollen snoeien

Tip! Geef je buxusbol van maart tot en met augustus buxusvoeding. Doe dat één keer per week. Zo behoudt de buxusbol zijn intens groene kleur.

Bekijk hier alle struiken en heesters.

Geschreven door: Lars Productspecialist