Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Beukenhaag bemesten op de beste manier

23 november 2022
Leestijd: 4 minuten

Heb jij een mooie beukenhaag in de tuin of ga je binnenkort een beukenhaag planten? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de verzorging van deze beuk. Om je beukenhaag gezond te houden en om de groei van de beukenhaag te stimuleren, is het bemesten van de beukenhaag erg belangrijk. In dit artikel vertellen we je precies wanneer en waarmee je de beukenhaag het beste kan bemesten. Hierbij maakt het niet uit of je een groene beukenhaag, rode beukenhaag of haagbeuk in je tuin hebt staan.

Meest gestelde vragen over beukenhaag bemesten

Hoeveel meststof heb je nodig per meter beukenhaag?

Waarom moet je een beukenhaag bemesten?

Hoe vaak moet je een beukenhaag bemesten?

Beukenhaag bemesten

Wanneer moet je een beukenhaag bemesten?

Het bemesten van een beukenhaag begint al bij het aanplanten. Een jonge beukenhaag heeft goede voedingsstoffen nodig om te groeien. Daarom is het belangrijk om bij het aanplanten meteen te bemesten. Daarna hoef je de rest van het jaar niet meer te bemesten. Vanaf het jaar daarna, als de planten goed zijn aangeslagen, is het verstandig om de beukenhaag tweemaal per jaar te bemesten.

Tip:

Maak het jezelf makkelijk en gebruik bij het aanplanten van je beukenhaag Pokon aanplantgrond voor planten, hagen & bomen. Deze grond bevat voeding voor ongeveer 100 dagen. Extra mest toevoegen bij het aanplanten van je haag is dan niet meer nodig.

Het bemesten van een beukenhaag is nodig omdat de planten vaak erg dicht op elkaar staan en dus veel voedingsstoffen halen uit een relatief klein stukje grond. Door ze te bemesten hoeven de wortels van de plant niet ver uit te lopen om voeding te zoeken. Ook krijgt de beukenhaag door de bemesting een mooiere kleur en wordt de haag voller in blad. Bovendien wordt de beukenhaag ook minder gevoelig voor plagen en ziektes van beukenhagen. Vervelende plagen, zoals witte luizen, krijgen op een gezonde plant minder kans. Door voldoende te bemesten stimuleer je dus niet alleen de groei, maar bescherm je de planten ook tegen vervelende ziektes.

De eerste keer bemesten doe je in het voorjaar, in maart of april. De tweede keer bemesten doe je slechts enkele maanden later, namelijk in juni of juli. Zo heeft de beukenhaag de juiste voedingsstoffen om goed te groeien en geniet jij van dichte haag met een prachtige kleur.

Beukenhaag bemesten

Welke meststof voor de beukenhaag?

Tweemaal per jaar de beukenhaag bemesten is dus zeker aan te raden. De soort meststof die je hiervoor gebruikt is ook van belang. Er bestaat speciale mest voor beukenhagen. Deze meststof bevat alles wat jouw beukenhaag of haagbeuk nodig heeft.

Je beukenhaag bemesten met koemest is ook mogelijk. Iets wat je wellicht makkelijker voor handen hebt is grasmaaisel of compost. Snoeiafval is daarnaast ook erg geschikt om je planten mee te bemesten. Dit afval moet dan wel gezond zijn en geen last hebben van schimmels of plagen.

Het gebruik van kunstmest wordt bij beukenhagen niet aangeraden. Kunstmest kan de wortels van de beukenhaag namelijk flink beschadigen. Hetzelfde geldt voor potgrond met toegevoegde kunstmest. Daarom kan je altijd beter kiezen voor een organisch product. Jouw beukenhaag zal daar een stuk beter op groeien en mooier en gezonder worden.

Geschreven door: Pim Productspecialist