Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Beukenhaag verplanten: wanneer en hoe doe je dat?

13 december 2022
Leestijd: 5 minuten

De beukenhaag is een erg geliefde haagplant. Zowel de groene beukenhaag als de rode beukenhaag en de haagbeuk zijn haagplanten die in veel tuinen te vinden zijn. Heb jij deze planten ook in je tuin, maar staan deze niet meer op de juiste plaats? Dan kan je overwegen om de beukenhaag te verplanten. Dit is wel een lastig klusje. Met name een oude beukenhaag verplaatsen is nog niet zo eenvoudig. Voor als je de uitdaging toch aan wilt gaan, hebben wij alle belangrijke informatie voor je verzameld.

Beukenhaag bladeren blauwe lucht

Wanneer beukenhaag verplanten?

Het verplanten van een beukenhaag is een delicaat klusje. Dit komt door het complexe wortelstelsel van de plant. Met name oude(re) beukenhagen hebben een complex wortelstelsel. Bij oudere beukenhagen zijn de wortels van de verschillende planten sterk met elkaar verweven. Plan het verplanten van de beukenhaag zorgvuldig. Hierdoor voorkom je onnodige schade aan de plant die door tijdsdruk kan ontstaan. Daarnaast geeft het ruimte voor voldoende hersteltijd na de verhuizing.

Het verplaatsen van de beukenhaag kan je het beste doen in de rustperiode van de plant. Dit is vanaf eind oktober tot in maart. Een beukenhaag verplanten in april tot halverwege oktober is niet aan te raden. De kans op een succesvolle verplaatsing is in deze periode een stuk kleiner.

Het verplaatsen van de beukenhaag heeft dus de meeste kans van slagen tijdens de rustperiode van de plant. Tijdens die periode heeft de plant erg weinig water nodig. Hierdoor kan de plant zich na de verhuizing goed richten op zijn herstel en op de aanmaak van nieuwe wortels. Zo vergroot je de kans op een succesvolle verplaatsing.

Kies voor het verplanten van de beukenhaag het liefste een redelijk warme en droge dag. Een mooie herfstdag in oktober of november is ideaal. De plant is al in zijn rustperiode, maar de grond zal nog warm zijn. Hierdoor kan de beukenhaag al voorzichtig gaan wortelen op zijn nieuwe plek, voordat de winter zich aandient. Verplant de beukenhaag in ieder geval niet als het vriest en stel de klus het liefste ook uit als het binnen een week (waarschijnlijk) zal gaan vriezen.

Hoe beukenhaag verplanten?

Heb je een mooie dag uitgekozen om de beukenhaag te gaan verplanten? Dan hebben we een handig stappenplan voor je. Zo weet je precies hoe je deze klus het beste kan aanpakken. Voor zowel de groene beukenhaag als de rode beukenhaag en de haagbeuk is dit stappenplan precies hetzelfde.

Stap 1: Graaf een geul

Heb je bepaald waar je de beukenhagen gaat planten? Dan begin je met het graven van een geul. Voor de meeste beukenhagen is een geul van 50 centimeter breed en diep voldoende, maar let op het formaat van de kluit. De geul moet minstens twee keer de omvang van de kluit in de breedte zijn en moet ook minstens zo diep zijn. Vul het plantgat met een mengsel van Pokon aanplantgrond voor hagen (⅓) en bestaande grond (⅔). Beukenhagen hebben de schimmel mycorrhiza, die deze aanplantgrond bevat, nodig om goed te groeien.

Stap 2: Graaf de plant voorzichtig uit

Als jij de nieuwe locatie hebt voorbereid, kan je beginnen aan de echte verhuizing. Je begint met het uitgraven van de plant. Probeer hierbij de kluit van de plant zo min mogelijk te beschadigen. Hoe minder je de wortels beschadigt, hoe groter de kans van slagen is. Als het mogelijk is, verplaats je meerdere planten tegelijkertijd. Zo kunnen de wortels van deze planten met elkaar verweven blijven. Ook wil je zoveel mogelijk van de grond aan de wortels laten zitten. Deze grond bevat de schimmels die de beukenhaag nodig heeft om goed te groeien. Bescherm de wortels van de beukenhaag tijdens het verplaatsen met een doek.

Stap 3: Zet de beukenhaag op nieuwe plek

Plant de beukenhaag nu op zijn nieuwe locatie. Let er hierbij op dat je de wortels in tact laat. Lukt het niet om meerdere planten tegelijkertijd te verplaatsen? Probeer de wortels dan weer met elkaar te verweven voordat je de geul dichtgooit. Zo vergroot je de slagingskans van jouw verhuispoging.

Stap 4: Geef water en gooi de geul dicht

Voordat je de wortels bedekt met aarde, geef je de beukenhaag water. Daarna gooi je de geul dicht met aarde en stamp je dit zachtjes aan. Let er op dat je de grond niet te hard aanstampt, want dit is nadelig voor de wortels van de haagbeuk. Het is niet nodig om nu direct mest voor beukenhagen te gebruiken. Dit kan je wel later in het jaar gebruiken om je beukenhaag opnieuw bij te voeden. Na de verhuizing is het belangrijk om de beukenhaag regelmatig water te geven, maar geef nooit teveel in één keer. Daar houdt deze plant namelijk niet van, waardoor je plant vatbaarder kan worden voor ziektes van beukenhagen.

Hulp bij het (ver)planten van je beukenhaag

Heb jij vragen over beukenhagen planten of verplanten? Neem dan contact op met onze experts. Zij weten alles over deze planten en vertellen je graag meer over het planten, verzorgen en verplaatsen van deze haagplanten. Zo geniet jij van een mooie volle haag op de plek die jij voor ogen hebt.

Geschreven door: Merel Productspecialist