Bladluis bestrijden? Volg dit stappenplan!

Bladluis bestrijden? Volg dit stappenplan!

22 april 2024
Leestijd: 4 minuten

Niet alleen tuinplanten, maar ook je kamerplanten kunnen last hebben van bladluis. Bladluizen zijn er namelijk in allerlei verschillende soorten. Deze verschillen in kleur, grootte en vorm. Benieuwd hoe je bladluizen herkent en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? We got you!

Hoe herken je bladluis?

Bladluizen zijn er in verschillende kleuren. Er zijn onder andere zwarte, groene, gele, oranje en rode luizen. Vaak vallen de velletjes van het vervellen het eerste op. Een bladluis vervelt namelijk tussen de verschillende stadia van zijn levenscyclus. Na het ontdekken van deze velletjes vind je vaak ook snel de luizen.

Er zijn zowel gevleugelde als ongevleugelde bladluizen. Alleen wanneer vleugels nodig zijn, worden deze ontwikkeld. Dit gebeurt eigenlijk alleen in het voorjaar of in de herfst. Er bestaat dan namelijk een kans dat de luis van plant moet wisselen. Dit doen ze wanneer er al (te)veel luizen op één plant zitten.

Gevleugelde bladluizen

In welke planten komt bladluis voor?

Een bladluis voelt zich bij veel verschillende planten thuis. Vrijwel alle kamerplanten, orchideeën en vetplanten zijn een ‘prooi’. In de moestuin vind je ze op groenten zoals sla, paprika en aubergine of fruitbomen zoals appel- en perzikbomen. In de tuin vind je ze vaak in hagen, rozen, klimop en Oleander.

Waar komen bladluizen op af?

Droge of slechte potgrond en/of een tekort aan voeding kan leiden tot bladluizen. Een tekort aan water, voeding of een lage weerstand zorgt voor een sterkere geur van de plant. Vrouwelijke bladluizen worden hierdoor aangetrokken.

Bladluizen komen vaak op een plant terecht doordat ze meeliften op kleding. Ook verplaatsen ze zich via tocht of vliegend van plant naar plant. Zit bladluis eenmaal in je kamerplant, dan vermeerderen ze zich in een razend tempo.

Bladluizen op tomatenplant

Hoe bestrijd je bladluis?

Ongedierte bestrijden is helaas niet eenvoudig. Gelukkig kan je bladluis bestrijden op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van azijn, afwasmiddel, natuurlijke vijanden of kiezen voor een passend bestrijdingsmiddel.

  • Azijn: Bladluis bestrijden met azijn is heel eenvoudig. Je vult een plantenspuit met water en voegt er een scheut azijn aan toe. Schud dit vervolgens door elkaar. Spray het mengsel op de plant. Zorg ervoor dat het mengsel zowel op de boven- als de onderkant van de bladeren en de stelen terechtkomt.

  • Afwasmiddel: Ook kan je bladluis bestrijden met afwasmiddel. Meng water met afwasmiddel. Bespuit de plant op dezelfde manier zoals uitgelegd is bij bestrijden met azijn.

  • Natuurlijke vijand: Net als veel andere insecten hebben bladluizen een natuurlijke vijand. Voorbeelden zijn lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen. Een mix van planten die deze natuurlijke vijand aantrekken is niet alleen handig. Het ziet er ook nog eens prachtig uit! Door deze natuurlijke vijanden naar jouw tuin lokken voorkom je een bladluizenplaag.

  • Passend bestrijdingsmiddel: Lukt het niet om op bovenstaande manieren van de bladluizen plaag af te komen? In dat geval kan je bladluis bestrijden met een passend bestrijdingsmiddel. Pokon Bio Tegen Insecten Spray is een geschikt voorbeeld voor jouw kamerplanten. Voor buitenplanten kan je gebruik maken van Pokon Tegen Hardnekkige insecten.

  • Insecten spray

    Welke producten je hiervoor kan gebruiken:

    Bladluizen in kamerplanten bestrijd je effectief met Pokon Bio Tegen Insecten Spray of Pokon Tegen Insecten Concentraat.

    Beide producten zijn 100% biologisch. Ook kunnen deze producten zowel binnen als buiten worden gebruikt. Spuit de spray of het mengsel op de bladeren en stengels van de besmette plant. Je zult al snel resultaat zien!

    Heb je last van een hardnekkige plaag in je buitenplanten? In dat geval kan je Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray of Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat gebruiken. Beide producten kunnen op zowel kamer- als tuinplanten worden gebruikt. Ook is het middel geschikt voor gebruik op groente en fruit.

    Geschreven door: Arnout Productspecialist