Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

De do's en don'ts voor het verzorgen van kamerplanten

20 april 2021
Leestijd: 8 minuten

De kans is groot dat ook jij een kamerplant in huis hebt. Het zorgt tenslotte voor groen, kleur en sfeer in de woonkamer of op kantoor. Sommige soorten hebben ook nog eens een extra luchtzuiverende werking. Wij begrijpen dat niet iedereen groene vingers heeft en het lastig vindt waar je wel en niet op moet letten bij de verzorging. Daarom hebben we voor jou de do’s en don’ts voor het verzorgen van kamerplanten op een rijtje gezet.

Kamerplanten afstofen

Kamerplanten verzorgen: de do’s

Zorg voor de juiste grond

Goede potgrond is belangrijk voor kamerplanten. Dit komt door de beperkte ruimte in de pot en de snelle uitputting van voeding en water. Kwalitatieve potgrond houdt het water langer vast en daarnaast blijft de voeding langer in de grond zitten.

Geef voldoende voeding

Dit zorgt ervoor dat je kamerplant mooi en gezond blijft. De voeding geef je wekelijks tijdens de groeiperiode, van februari tot oktober.

Geef regelmatig water

Hoeveel water je geeft is afhankelijk van de soort plant. Heb je een plant met leerachtige bladeren, geef dan minder water dan wanneer je een kamerplant hebt met weelderige zachte bladeren. Steek je vinger in de grond en voel hoe nat de aarde is. Voelt de aarde droog aan? Dan kan jouw kamerplant wel een slokje water gebruiken.

Zet de kamerplant op een lichte standplaats

Kamerplanten kan je het beste voor een raam op het westen of het oosten plaatsen. Let wel op dat een plant niet in de directe volle zon staat. Heb je een raam op het zuiden? Wees dan voorzichtig. Voor schaduwplanten is een raam op het noorden goed. Plaats de plant niet te ver van het raam, omdat ze anders te weinig licht krijgen. Ook in de winter kan het zijn dat je een kamerplant wat dichter bij het raam moet plaatsen voor meer licht. Lees meer tips over het verzorgen van kamerplanten in de winter.

Juiste standplaats kamerplant

Zorg voor een constante kamertemperatuur

Een kamerplant staat graag op een plek waar het tussen de 15 en 25 graden is. In deze temperaturen voelt de plant zich op haar best.

Draai de kamerplant af en toe een slag

De plant groeit namelijk naar het licht toe. Door de kamerplant af en toe een slag te draaien ga je het scheef groeien tegen.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Zet bijvoorbeeld een schoteltje met water op de verwarming. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Ook kun je kamerplanten besproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

Verpot een kamerplant naar een grotere pot

Verpotten heeft meerdere voordelen. Ten eerste stimuleert het de groei. Daarnaast kan er meer grond in de pot en daardoor meer water worden opgenomen. Een ander voordeel is dat je minder kans hebt op stilstaand water in de pot, door de grotere hoeveelheid grond. Ook gaat verpotten verstikking van de plant tegen. Wortels van een kamerplant functioneren goed met lucht en verse grond is luchtiger. Wil je gaan verpotten, doe dit dan in het voorjaar. Gebruik onze handige oppot- en verzorgingsinstructies voor het verpotten van je kamerplanten.

Verpotten

De don’ts voor het verzorgen van kamerplanten

Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen

De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is. In de zomer kan de plant juist weer verbranden als deze dicht bij het raam staat.Gefilterd zonlicht is vaak het beste.

Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen

Dit leidt er namelijk toe dat de wortels gaan rotten en je kamerplant dood gaat. Zolang de grond niet droog aanvoelt, hoef je geen water te geven. Zit de kamerplant in een plastic bak? Til die bak dan uit de pot om te zien of er een laagje water onderin de pot zit. Is dit het geval, dan weet je dat je dus minder water moet geven.

Plaats de kamerplant niet te dicht bij de verwarming

Door de hoge temperatuur kan de plant uitdrogen. De kamerplant wordt dan slap en ziet er niet meer mooi en gezond uit.

Hydrokorrel instructie

Tip:

Ga je jouw kamerplant in een pot zetten? Vul de bodem dan eerst met hydrokorrels. Doe vervolgens de potgrond er bovenop. De hydrokorrels zorgen voor een betere vochtregulatie in de pot.

Kies niet een te donkere plek in huis

Dit bevordert namelijk niet de groei en bloei van de kamerplant. In de regel hebben kamerplanten voldoende licht nodig om te groeien. Er zijn planten die juist wel goed tegen weinig zonlicht kunnen. Houd je daarom altijd aan het advies over de meest geschikte standplaats voor een optimale groei.

Geef de kamerplant geen voeding in de winter

Tijdens de winter is de kamerplant in rust en heeft geen extra voedingsstoffen nodig (tenzij nadrukkelijk vermeld bij de verzorgings instructie van de kamerplant) om te groeien. Teveel voedingstoffen in deze periode kan ten koste gaan van de gezondheid van de plant.

Zet kamerplanten die in groei zijn niet in een hoekje

Een kamerplant in de groei heeft voldoende ruimte nodig om te groeien.

Handige weetjes

  • Haal af en toe een stoffer langs de planten. Het stof kan zich op de bladeren ophopen en de poriën (stomata) blokkeren van de plant. Hierdoor kan er in de plant minder efficiënt fotosynthese uitvoeren. Door het stof te verwijderen, help je de plant om meer licht te absorberen, het fotosyntheseproces te optimaliseren en dus beter te groeien!

  • Verwen je kamerplanten en geef ze af en toe regenwater. In regenwater zit minder kalk dan in kraanwater en is daarom beter voor de planten.

  • Gebruik de aqua care om er zeker van te zijn dat je kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt op het juiste moment.

  • Ondanks dat je een kamerplant zelden hoeft te snoeien, is het wel raadzaam uitgebloeide bloemen te verwijderen.

  • Geschreven door: Pim Productspecialist