De kans is groot dat ook jij een kamerplant in huis hebt. Het zorgt tenslotte voor groen, kleur en sfeer in de woonkamer of op kantoor. Sommige soorten hebben ook nog eens een extra luchtzuiverende werking. Wij begrijpen dat niet iedereen groene vingers heeft en het lastig vindt waar je wel en niet op moet letten bij de verzorging. Daarom hebben we voor jou de do’s en don’ts voor het verzorgen van kamerplanten op een rijtje gezet.
Goede potgrond is belangrijk voor kamerplanten. Dit komt door de beperkte ruimte in de pot en de snelle uitputting van voeding en water. Kwalitatieve potgrond houdt het water langer vast en daarnaast blijft de voeding langer in de grond zitten.
Dit zorgt ervoor dat je kamerplant mooi en gezond blijft. De voeding kun je één keer per maand geven tijdens de groeiperiode, van maart tot oktober.
Hoeveel water je geeft is afhankelijk van de soort plant. Heb je een plant met leerachtige bladeren, geef dan minder water dan wanneer je een kamerplant hebt met weelderige zachte bladeren. Een handig maniertje is om je vinger in de grond te steken en te voelen hoe nat de aarde is. Voelt de aarde droog aan, dan kan jouw kamerplant wel een slokje water gebruiken.
Kamerplanten kun je het beste voor een raam op het westen of het oosten plaatsen. Let wel op dat een plant niet in de directe volle zon staat. Heb je een raam op het zuiden? Wees dan voorzichtig. Voor schaduwplanten is een raam op het noorden goed. Let wel op dat je de plant niet te ver van het raam plaatst, omdat de planten anders te weinig licht krijgen. Ook in de winter kan het zijn dat je een kamerplant wat dichter bij het raam moet plaatsen voor meer licht.
In deze temperaturen voelt de plant zich op haar best.
De plant groeit namelijk naar het licht toe. Door de kamerplant af en toe een slag te draaien ga je het scheef groeien tegen.
Zet bijvoorbeeld een schoteltje met water op de verwarming. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Ook kun je kamerplanten besproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.
Verpotten heeft meerdere voordelen. Ten eerste stimuleert het de groei. Daarnaast kan er meer grond in de pot en daardoor meer water worden opgenomen. Een ander voordeel is dat je minder kans hebt op stilstaand water in de pot, door de grotere hoeveelheid grond. Ook gaat verpotten verstikking van de plant tegen. Wortels van een kamerplant functioneren goed met lucht en verse grond is luchtiger. Wil je gaan verpotten, doe dit dan in het voorjaar.
Dit leidt er namelijk toe dat de wortels gaan rotten en je kamerplant dood gaat. Zolang de grond niet droog aanvoelt, hoef je geen water te geven. Zit de kamerplant in een plastic bak? Til die bak dan uit de pot om te zien of er een laagje water onderin de pot zit. Is dit het geval, dan weet je dat je dus minder water moet geven.
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Door je kamerplant te dicht tegen het raam te zetten, kan de plant verbranden of in de winter juist bevriezen.
Dit leidt namelijk tot uitdroging en zorgt ervoor dat de kamerplant slap en lelijk wordt.
Dit bevordert namelijk niet de groei en bloei van de kamerplant. Is het een groene plant die tegen weinig licht kan, dan is een donkere plek wel een optie.
Dit komt de plant niet ten goede.
Dan heeft de plant niet genoeg ruimte om te volgroeien.
Gefilterd zonlicht is het beste.
Haal af en toe een stoffer langs de planten, zodat ze weer meer kunnen ademen.
Verwen je kamerplanten een keer en geef ze regenwater. Hier zit minder kalk in dan in kraanwater en is beter voor de planten.
Gebruik de aqua care om er zeker van te zijn dat je kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt op het moment dat dit nodig is.
Ondanks dat je een kamerplant zelden hoeft te snoeien, is het wel raadzaam uitgebloeide bloemen te verwijderen.