Dopluis bestrijden? Volg deze tips om ze te voorkomen

Dopluis bestrijden? Volg deze tips om ze te voorkomen

25 april 2024
Leestijd: 5 minuten

Dopluizen lijken qua uiterlijk wat op schildluizen. Toch is er een verschil. Bij schildluizen ligt het schild namelijk los over het insect heen. De dop van de dopluis daarentegen is vergroeid met het lichaam.

Een dopluis is te herkennen aan het bruine, bolvormige schild. Ze zitten vaak op de bladeren, stengels of takken van de plant. Meer over wat dopluis is en hoe je dopluis bestrijdt op je tuinplanten lees je hier.

Dopluis op plant

Wat is dopluis?

Er zijn verschillende soorten dopluizen, waaronder gewone en wollige dopluizen. Dopluizen planten zich maar eenmaal per jaar voort. Wel krijgen ze dan enorm veel nakomelingen. Dopluizen zitten vaak op de bladeren, stengels of takken van tuinplanten.

De vrouwtjes hebben een bolvormig schild. Jonge dopluizen zie je sneller over het hoofd. Deze zijn namelijk kleiner, plat en licht van kleur. Hierdoor vallen ze minder op.

De wollige dopluis is te herkennen aan een verhard, donkerbruin schild met ribbels. Ze zijn maar 4 tot 6 millimeter groot en donker van kleur. Pas wanneer ze eizakjes aanmaken vallen ze echt op. De eizakjes zijn namelijk wel 1 centimeter lang. De zakjes blijven aan het vrouwtje verbonden tot de eitjes uitkomen.

Wat brengen ze voor schade aan bij planten?

Wanneer jouw plant last heeft van dopluis verschijnen er zwarte plekken op de bladeren. Dopluizen voeden zich met plantensappen. Hierin zitten suikers die dopluizen niet kunnen gebruiken. De suiker wordt uitgescheiden. Dit wordt honingdauw genoemd.

Mieren vinden honingdauw erg lekker. Wanneer de honingdauw langer op de plant zit ontstaat er zwarte schimmel op de honingdauw, dit heet roetdauwschimmel.

Dopluis op plant stengel

Hoe bestrijd je dopluis?

Ongedierte bestrijden is een lastige taak. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dopluis kan bestrijden.

  • Onderdompelen: De makkelijkste manier om dopluis te bestrijden is onderdompelen. Zet de plant met zijn bladeren, stengels en takken gedurende 15 minuten onder water. Check wel vooraf of de plant er tegen kan.

  • Natuurlijke vijand: De larven van de chrysopa zijn een natuurlijke vijand van de dopluis. Deze kan je zowel voor binnen- als buitenplanten gebruiken. Buiten is het lieveheersbeestje de perfecte vijand. Zowel de volwassen dopluizen als de ei-pakketjes worden door de lieveheersbeestjes en hun larven opgegeten.

  • Biologisch bestrijdingsmiddel: Voor deze oplossing meng je 20 ml (olijf)olie met 1 theelepel afwasmiddel in 250 ml water. Doe het mengsel in een plantenspuit en besproei jouw plant wekelijks tot de plaag weg is.

  • Verantwoorde probleemoplosser: Lukt het niet om de dopluis op een natuurlijke manier te bestrijden, dan kan je gebruikmaken van een biologisch bestrijdingsmiddel. Voorbeelden zijn Pokon Bio Tegen Insecten Spray en Pokon Tegen Insecten Concentraat.

  • Pokon Bio Tegen Insecten Spray gebruiksaanwijzing Tips voor het gebruik van Pokon Bio Tegen Insecten Spray

    Hoe voorkom je dopluis?

    Dopluis komt vaak voor in ruimtes met droge lucht of bij planten die last hebben van tocht. Ook wanneer de weerstand van een plant laag is slaan dopluizen hun slag. Geef jouw planten dus op tijd water en voeding.

    Welke producten je hiervoor kan gebruiken:

    Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch. De spray is geschikt voor zowel binnen- als buitenplanten. Na het behandelen van jouw planten met deze spray zullen de dopluizen snel verdwijnen. Bij een hardnekkige plaag kan je gebruik maken van Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray.

    Pokon Tegen Insecten Concentraat moet je voor gebruik aanmaken. Je mengt het concentraat met water, waarna je het kan gebruiken tegen de dopluizen. Niet alleen dopluis, maar ook andere insecten binnen- en buiten bestrijd je met dit 100% biologische concentraat. Bij een hardnekkige plaag adviseren wij Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat.

    Geschreven door: Merel Productspecialist