Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Esdoorn snoeien: hoe en wanneer doe je dit?

28 november 2022
Leestijd: 4 minuten

De esdoorn, ook wel acer genoemd, is een prachtige en veelzijdige boom voor in de tuin. Het is een geslacht van loofbomen en heesters, die bekend staat om haar opvallende rode oranje, groene en gele bladeren. Esdoorns groeien op indrukwekkende wijze en beschikken over mooi ingesneden bladeren. Het is meestal niet nodig om een esdoorn te snoeien. Toch kan het een keer voorkomen dat je een esdoorn moet snoeien. Wij vertellen je in deze blog hoe en wanneer je het beste een esdoorn kunt snoeien!

Hoe moet je een esdoorn snoeien?

Bij het snoeien van de esdoorn is het van belang om rekening te houden met de sapstroom. De sterkte van de sapstroom verschilt namelijk per periode. Het kan voorkomen dat de esdoorn een aantal ‘dode’ takken of verdwaalde takken krijgt. Op dat moment is het verstandig om een esdoorn te snoeien. Wij vertellen je in een stappenplan hoe je een esdoorn moet snoeien.

Belangrijk bij het snoeien van de esdoorn

Bij het snoeien van een esdoorn moet je letten op de volgende zaken:

 1. 1.
  Lange takken snoeien

  De esdoorn kan een lelijke vorm krijgen wanneer je takken gedeeltelijk snoeit. Het beste is dan ook om lange takken helemaal of grotendeels te snoeien.

 2. 2.
  Verdwaalde takken snoeien

  Takken die naar binnen zijn gegroeid of kruisen kunnen hierna gesnoeid worden. Knip deze verdwaalde takken af.

 3. 3.
  Witte takken snoeien

  Indien aanwezig, kan je witte takken zonder enig probleem snoeien. Deze takken zijn namelijk dood en hebben geen invloed op de vorming van de esdoorn.

 4. 4.
  Dubbele top voorkomen

  Zorg ervoor dat er maar één doorgaande tak overblijft die omhoog kan groeien.

 5. 5.
  Niet teveel snoeien

  Let op dat je niet meer dan 20% van een esdoorn snoeit. Zo behoud je namelijk een mooie esdoorn.

 6. 6.
  Lange takken snoeien

  Houd goed in de gaten wanneer een tak dreigt te dik te worden. Een te dikke tak zorgt ervoor dat je deze minder makkelijk kunt afknippen. Zorg er dus voor dat je op tijd de takken van de esdoorn snoeit.

Esdoorn snoeien met Gardena snoeischaar

Wanneer moet je een esdoorn snoeien?

Een esdoorn kan jaarlijks gesnoeid worden. Het voorjaar is geen goed moment om te snoeien. In het voorjaar komt namelijk de sapstroom van de esdoorn op gang. Deze sapstroom komt uit de snoeiwonden als je in deze periode gaat snoeien. De beste tijd om een esdoorn te snoeien is dan ook in juni, juli en augustus. In de zomermaanden groeit de esdoorn het hardst en daarom herstellen de snoeiwonden sneller. Houd bij het snoeien het stappenplan aan zodat de esdoorn op een gezonde en mooie manier kan blijven groeien.

Gereedschappen om een esdoorn te snoeien

Als je een esdoorn gaat snoeien, is het belangrijk dat je scherp snoeigereedschap gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een snoeischaar of takkenschaar. Een snoeischaar kan je het beste gebruiken voor het snoeien van een esdoorn. Wanneer een tak te dik is om met een snoeischaar af te knippen, dan kun je een takkenschaar gebruiken. Het wordt echter niet aangeraden om met een takkenschaar te snoeien vanwege de grotere kans op snoeiwonden. Houd daarom goed in de gaten dat een tak niet te dik wordt.

Esdoorn boom

Japanse esdoorn snoeien

Ook bij een Japanse esdoorn is het vaak niet nodig om te snoeien. De vorm van de struiken en de bloemen van de Japanse esdoorn zijn van nature al zeer sierlijk. Toch kan je ervoor kiezen om lange of dwarsliggende takken af te knippen. Het snoeien van de Japanse esdoorn gaat op dezelfde manier als bij de esdoorn bomen. Ook de Japanse esdoorn kan je het beste snoeien in juni, juli of augustus.

Geschreven door: Lars Productspecialist