Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Welke grondsoort voor mooie lavendel?

5 april 2023
Leestijd: 4 minuten

Jij wilt zo lang mogelijk genieten van mooie lavendel, maar welke grond voor lavendel moet je dan gebruiken? De prachtige plant met kenmerkende paarse bloemen is enorm populair. Lavendel planten kan zowel in de volle grond als in een plantenpot of -bak. Maar waar jij de lavendel ook neerzet, goede grond is enorm belangrijk voor de plant. Gelukkig bestaat er speciale lavendel potgrond en kan je ook voor in je tuin lavendel grond kopen. Alles wat je wilt weten over grond voor lavendel leggen we je hier uit.

Lavendel voeding geven

Kies kalkrijke grond met een goede drainage

Lavendel is niet zo'n heel erg veeleisende plant. Daarom groeit de plant in veel tuinen goed. Alleen natte voeten heeft lavendel echt een hekel aan. Bij te natte grond is lavendel erg gevoelig voor rottende wortels. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de juiste grond voor lavendel. De grond voor jouw lavendel moet daarom goed doorlatend zijn. Zo blijft water niet te lang bij de wortels hangen, waardoor je lavendel een stuk gelukkiger is.

Tip:

Met name in kalkrijke grond doet lavendel het erg goed. De meest ideale pH waarde ligt tussen de 6 en de 8. Maar ook in andere grondsoorten kan lavendel goed groeien. Het meest belangrijke is dat de grond licht en goed gedraineerd is.

Maak de grond geschikt voor lavendel

Wil jij de grond in de tuin beter geschikt maken voor lavendel? Dan zijn er verschillende producten die je kan gebruiken. De zuurgraad van de grond kan je bijvoorbeeld beïnvloeden door Pokon kalk te gebruiken. Voor de aanplant van lavendel is Pokon aanplantgrond bovendien een goede toevoeging. Deze aanplantgrond meng je met tuinaarde om een geschikt mengsel te krijgen. Zet je de lavendel in een pot? Dan bevorderen Pokon hydrokorrels onder in de pot de afwatering aanzienlijk. En om de lavendel van benodigde voedingsstoffen te voorzien is Pokon Tuinmest een geschikt product.

Lavendel in de achtertuin met schommelstoel

Verdere verzorging voor jouw lavendelplanten

De lavendel in een lichte en goed doorlatende grond zetten, zorgt voor een uitstekende basis voor de plant. Om optimaal van je lavendel te genieten is er nog meer nodig. Lavendel houdt dus niet van natte voeten, maar dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft. Vooral in droge periodes kan de plant wel een extra slok water gebruiken. Als de lavendel in pot staat, is het raadzaam om de lavendel twee keer per week water te geven. Daarnaast houdt de plant van een zonnige standplaats. Let hier dus op bij het kiezen van de meest ideale plek in de tuin.

Ook het snoeien van je lavendel plant helpt bij het gezond houden van de plant. Snoei lavendel twee keer per jaar. Daarnaast kan je uitgebloeide topjes uit de plant knippen. Dit zorgt er soms zelfs voor dat de plant in hetzelfde seizoen nogmaals gaat bloeien.

Hulp bij het kiezen, aanplanten en verzorgen van lavendel

Heb je nog vragen over de grond voor lavendel of heb je andere vragen over deze geliefde plant? Onze experts staan dan voor je klaar. Zij weten alles over lavendel en helpen je graag verder, zodat ook jij optimaal van deze plant kan gaan genieten.

Geschreven door: Merel Productspecialist