Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Kunstgras prijs berekenen in 4 stappen

4 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

De juist hoeveelheid kunstgras berekenen is een van de eerste stappen die je neemt als je kunstgras besteld. Van rechte vormen de oppervlakte uitrekenen is nog redelijk eenvoudig. Bij vormen met meerdere hoeken wordt het al wat lastiger. In deze meetinstructie leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe je eenvoudig uitrekent hoeveel vierkante meter kunstgras je nodig hebt.

Stap 1: Bereken de breedte en lengte

Bereken de breedte en lengtemaat van het oppervlak waar je kunstgras wil leggen. In sommige gevallen kan het hier gaan om een denkbeeldige rechthoek of vierkant om zo de juiste maat te berekenen. Indien je tuin bestaat uit een driehoek of andere vorm, kan het verstandig zijn nauwkeuriger te meten. Hierdoor heb je minder snijverlies.

Haal eventuele grote delen van de tuin, die niet bedekt hoeven te worden, van het totaal af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terras, vijver, border of zwembad.

Oppervlakte berekenen voor kunstgras

Stap 2: Bepaal de legrichting van het gras

Voor het mooiste resultaat wordt het gras altijd met de vleug (de vezelrichting van de kunstgrassprieten) naar het huis geplaatst. De vleug leg je altijd naar het gezichtsveld toe voor het mooiste aanzicht.

In de tekening hebben we de vleug van het gras aangegeven met een pijl. Door deze legrichting te bepalen, heb je ook gelijk bepaald wat de lengte en de breedte van het gras wordt. De lengte van het kunstgras wordt op de gewenste maat afgesneden. Is je grasveld breder dan 2 of 4 meter? Dan kan je hiervoor een combinatie van meerdere stukken kunstgras gebruiken.

Let op: Bij de berekening met onze calculator wordt het benodigde kunstgras met het minste snijverlies uitgerekend.

Tip:

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk naden. Bestel daarom zo min mogelijk delen om het aantal naden te minimaliseren. Onze rollen kunstgras zijn 2 of 4 meter breed. De maximale lengte van de rol varieert per soort. Informatie over deze maximale lengte vind je terug bij de productspecificaties. Past je tuin binnen dit formaat? Bestel dan 1 stuk voor een mooie strakke grasmat.

Legrichting bepalen van het kunstgras

Stap 3: Bereken het aantal vierkante meter kunstgras

Nu je weet hoe je het kunstgras wilt verdelen, kan je uitrekenen hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Houd altijd rekening met 20 cm snijverlies op de lengte van de rol. Bestel dus per lengte 20 cm extra zodat je hem mooi op maat kan snijden.

Bestelling kunstgras berekenen: optie 1
Bestelling kunstgras berekenen: optie 2

Stap 4: Bestel je toebehoren

Met alleen kunstgras ben je er nog niet. Je hebt een aantal essentiële accessoires nodig om je kunstgras te leggen. Denk hierbij aan lijmband of dubbelzijdig tape (bijvoorbeeld voor gebruik op balkon en terras), drukverdeeldoek, instrooizand en kunstgras pennen.

Je kan de afmetingen die je hierboven, voor het kunstgras hebt bepaald, gebruiken om de gewenste hoeveelheid uit te rekenen.

Toebehoren kunstgras bestellen

*In deze voorbeelden zijn we er vanuit gegaan dat het drukverdeeldoek in dezelfde richting als het kunstgras gelegd wordt. Dit is niet noodzakelijk. Zorg wel dat het drukverdeeldoek de complete oppervlakte onder het kunstgras bedekt.

Geschreven door: Merel Productspecialist