Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Lavendel stekken in 5 stappen

5 april 2023
Leestijd: 4 minuten

Lavendel stekken is een uitstekende manier om de plant te vermeerderen of nieuw leven in te blazen. Het stekken van lavendel gaat heel eenvoudig en met slechts weinig moeite heb je zo snel weer prachtige lavendel planten voor in jouw tuin. Lavendel stekken kan met echte lavendel, maar ook kuiflavendel en witte lavendel laten zich prima stekken. We vertellen je in 5 handige stappen precies hoe je lavendel moet stekken.

Stap 1: Vul zaaibakjes met grond

Lavendel groeit het best op arme, goed doorlatende grond. Daarom beginnen we met het vullen van zaaibakjes of plantenpotten met grond met deze samenstelling. Gebruik hiervoor Pokon Zaai- en stekgrond. Het toevoegen van voeding is niet nodig.

Stap 2: Kies mooie stek uit

Als je de potjes gevuld hebt, kan je de stekken gaan nemen. Dit kan je op twee verschillende manieren doen.

Een stek van zachthout of hardhout

Bekijk jouw lavendelplanten kritisch en kies jonge scheutjes (zachthout) van zo'n 8 centimeter lang. Je herkent deze scheuten aan hun grijsgroene blaadjes en stengels. De stekjes mogen geen bloemen dragen.

Bij het gebruik van stekjes van hardhout ga je op dezelfde manier te werk. Alleen kies je hiervoor hardere, oudere delen van de plant die al wat houtig zijn. Het gebruik van hardhouten stekjes heeft onze voorkeur. Deze stekjes zijn over het algemeen wat sterker en hebben een grotere kans van slagen.

Stap 3: Scheur de stekken

Om de stekken van de moederplant te halen, kan je ze het beste voorzichtig van de plant afscheuren. Hierbij is het de bedoeling dat er een klein beetje van de bast van de hoofdstam aan de stek blijft zitten. Dit noemen we een hieltje. Hier zullen de nieuwe wortels zich vormen. Heeft jouw stekje geen hieltje? Geen probleem! Gebruik een scherp mes en snij net onder een bladknop een stukje van de stengel af.

Stap 4: Verwijder de blaadjes

Je bent nu bijna klaar om de lavendel stekken in de grond te plaatsen. Eerst verwijderen we nog de onderste blaadjes. Zo kan je de stek gemakkelijker in de grond zetten. Maak gebruik van Pokon Stekpoeder, steek de stekjes daarna in de klaargemaakte plantenpotten en geef ze goed water. Je kan de plantenpotten nu eventueel in een kas of kweekkas zetten of met een plastic zakje bedekken. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog, waardoor de stekjes sneller zullen wortelen. Controleer regelmatig of de stekjes vochtig genoeg blijven.

Stap 5: Verpot ze en zet ze in de tuin

De lavendel stekken zullen na zo'n 4 tot 6 weken goed gaan wortelen. Je kan het plastic zakje nu eerst een beetje open maken, zodat ze wat meer frisse lucht krijgen. Na nog een week of 2 kan je het zakje helemaal verwijderen. Verplant de stekken dan allemaal in losse potten, zodat ze voldoende ruimte hebben om verder te groeien. In het voorjaar, zo rond mei, kan je jouw nieuwe lavendel dan op een plekje met veel zon planten. Hoe dit het beste aanpakt lees je in de blog over lavendel aanplanten.

Lavendel stekken wanneer doe je dat?

Nu je weet hoe je zelf eenvoudig lavendel kan stekken, wil je natuurlijk ook weten wanneer je dit het beste kan doen. Het stekken van lavendel gaat het beste tussen juni en augustus. Jouw stekken hebben dan alle tijd om te wortelen voordat de winter indaalt en de planten in rust gaan. In het volgende voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden. Augustus is ook een goede tijd om de uitgebloeide lavendel te snoeien. Lavendel stekken wanneer je toch al gaat snoeien is daarom een uitstekend idee.

Lavendel stekken in potjes

Hulp nodig bij het stekken van jouw lavendel?

Heb jij toch nog vragen over het stekken van lavendel? Of wil je misschien weten welk type lavendel de beste keuze is voor in jouw tuin? Neem dan contact op met onze experts. We helpen je graag verder, zodat jij binnenkort geniet van de fantastische kleuren en geuren van een tuin vol met lavendel.

Geschreven door: Lars Productspecialist