Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Olijfboom snoeien: een gezonde olijfboom in 6 stappen

30 augustus 2023
Leestijd: 5 minuten

Je olijfboom snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van olijfbomen. De olijfboom is een van de oudste gecultiveerde bomen ter wereld. Olijfbomen staan bekend om hun sierlijke schoonheid en de verrukkelijke olijven. Het op de juiste manier snoeien draagt bij aan een mooie vorm van de boom, bevordert bovendien de vorming van vruchten en houdt de boom gezond. Een olijfboom of een olijfboom op stam snoeien is niet ingewikkeld, zolang je de juiste stappen onderneemt. Zo voorkom je onnodige schade die gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je boom. Om je op weg te helpen zetten we hieronder de belangrijkste richtlijnen stap voor stap voor je op een rij.

Olijfboom bladeren met kleine bloemen

Waarom je olijfboom snoeien?

Olijfbomen groeien vaak snel en er kunnen zich uiteindelijk een wirwar van takken vormen. Hierdoor kan een verminderde luchtcirculatie ontstaan en minder zonlicht bij de kruin komen. Dit resulteert in verminderde vruchtvorming en een verhoogd risico op ziekten. Door je olijfboom regelmatig te snoeien, geef je je boom letterlijk meer lucht. Daarnaast is de kruin daardoor beter bereikbaar voor zonlicht. Kortom, je olijfboom op de juiste manier snoeien bevordert gezonde groei en een overvloedige oogst.

Tip:

Snoei olijfbomen niet te rigoureus. Een olijfboom herstelt relatief langzaam. Te veel snoeien kan de groei belemmeren en de boom verzwakken. Ga daarom geleidelijk te werk en verwijder niet te veel takken in één keer. Heeft de boom wat meer snoei nodig? Snoei de boom geleidelijk in verschillende jaren om schade te voorkomen.

Wanneer je olijfboom snoeien?

Een van de eerste vragen die vaak gesteld wordt is, wanneer moet je een olijfbomen snoeien? De beste periode om je olijfboom te snoeien is in het voorjaar, rond maart/april. Na de winter komt de olijfboom weer tot leven en begint hij nieuwe scheuten en bladeren te vormen. Door te snoeien tijdens deze groeiperiode, kan de boom snel herstellen en bevorder je de groei. Wacht tot de laatste vorst voorbij is voordat je begint met snoeien. Vorst kan schade veroorzaken aan de jonge, kwetsbare scheuten die na het snoeien ontstaan. Door iets langer te wachten verklein je het risico op beschadiging door koude temperaturen.

Olijfboom snoeien met een snoeischaar

Je olijfboom snoeien in 6 stappen

We weten nu waarom het belangrijk is om olijfbomen te snoeien en wanneer je dit het beste doet. De volgende vraag is dan natuurlijk: hoe snoei je een olijfboom precies en hoe pak je deze klus het beste aan? Door de juiste snoeitechnieken te gebruiken en de juiste stappen te volgen zorg je er namelijk voor dat je olijfboom gedijt en gezond blijft. Hieronder leggen we in een aantal korte stappen hoe je een olijfboom snoeit.

Stap 1: verzamel het juiste gereedschap

Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar of takkenschaar voor het knippen van de takken. Met scherp gereedschap maak je schone en scherpe sneden en voorkom je onnodige beschadigingen aan de boom.

Stap 2: verwijder dode of beschadigde takken

Begin met het snoeien van takken die zichtbaar dood, ziek of beschadigd zijn. Door deze takken tijdig te verwijderen voorkom je verdere verspreiding van eventuele ziekten. Dit bevordert uiteindelijk de gezondheid van de olijfboom.

Stap 3: dun de boom uit

Een olijfboom kan na verloop van tijd heel vol worden en veel takken hebben. Een dichte boom is natuurlijk mooi om te zien, maar het kan ook de luchtcirculatie en zonlichttoetreding belemmeren. Hierdoor kan de boom niet optimaal doorgroeien en kunnen schimmels zich gaan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om de binnenkant van de boom uit te dunnen. Zo bevorder je de luchtcirculatie en kan het zonlicht weer tot het midden van de boom doordringen. Bij het uitdunnen verwijder je de volgende takken verwijderen:

  • Kruisende takken: takken die elkaar kruisen belemmeren de luchtcirculatie en kunnen bovendien door wrijving schade veroorzaken.
  • Opstaande takken: omhoog groeiende takken zijn niet mooi voor de natuurlijke vorm en dragen niet bij aan de mooie structuur van de boom. Verwijder deze en behoud takken die een mooie horizontale spreiding hebben.
  • Overmatig dichte groei: verwijder dicht op elkaar groeiende takken om de kruin meer ruimte en licht te geven.
  • Te lange takken: te lange takken kunnen gaan hangen door het gewicht van olijven en bladeren. Kort deze takken in om een betere balans en mooiere boomvorm te behouden.

Olijfboom takken snoeien

Stap 4: de vorm van de olijfboom snoeien

Nu je alle noodzakelijke takken hebt verwijderd, kan je naar de vorm van de boom gaan kijken. Bekijk je boom van een afstand en verwijder of kort te lange takken in om de gewenste vorm te bereiken. Dit kan een rondere vorm zijn voor een meer traditionele uitstraling, of een meer natuurlijke vorm voor een rustieke uitstraling. Snoei tot slot de eventuele scheuten die onderaan de stam groeien weg.

Stap 5: behandel de snijvlakken

Breng wondafdekmiddel aan op de snijvlakken die tijdens het snoeien zijn ontstaan. Deze snoeiwonden zijn extra vatbaar voor ziekten en insecten. Wondafdekmiddel ondersteunt het herstel en voorkomt het ontstaan van infecties.

Stap 6: bemest je boom

Bemest je olijfboom na het snoeien met Pokon Mediterrane Planten Mest. Deze uitgebalanceerde voeding is speciaal ontwikkeld voor mediterrane planten zoals olijfbomen. Met deze mest ondersteun je de olijfboom en optimaliseer je de groei. Voor een optimale werking bemest je twee keer per jaar. Eenmaal in het vroege voorjaar en eenmaal in de zomer.

Olijfboom bladeren
Geschreven door: Lars Productspecialist