De kerstman van Tuincentrum.nl Check hier ons kerst assortiment (óók kerstbomen)
Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Rhododendron snoeien voor een uitbundige bloei!

19 september 2020
Leestijd: 8 minuten

Een rhododendron heeft een hoge sierwaarde en is een kleurrijke aanvulling voor je tuin. Bij de juiste verzorging houd je deze plant mooi en heb je dus jarenlang plezier van jouw rhododendron. Snoeien is niet noodzakelijk, maar is de rhododendron te groot of is het geen volle plant meer? Dan is het raadzaam de struik terug te snoeien. Wanneer moet je de rhododendron snoeien en hoe doe je dit? Je leest het in deze blog.

Moeilijkheidsgraad van deze klus: gemakkelijk

Snoei je rhododendron om het jaar erop weer van een uitbundige bloei te genieten

Waarom snoei je een rhododendron?

Zoals gezegd is het niet noodzakelijk een rhododendron ieder jaar te snoeien. Zolang je genoeg ruimte in je tuin hebt om de rhododendron te laten groeien en zolang de plant niet kaal wordt aan de onderkant is het geen must de struik te snoeien. Toch zijn er ook een aantal redenen waarbij het wel aan te raden is de plant terug te snoeien. Zeker wanneer je niet snoeit is een rhododendron na een aantal jaren flink de hoogte in gegroeid. Vind je de struik te groot worden? Snoei deze dan. Doe dit ook wanneer de bladeren een gele kleur hebben gekregen, de plant nog maar weinig in bloei komt en wanneer de onderste takken kaal zijn. Dit laatste is het geval wanneer de rhododendron de vorm van een paraplu heeft gekregen. Met het snoeien zet je de plant aan tot nieuwe groei, maar ook tot een betere bloei. Houd er rekening mee dat wanneer het doel is dat de rhododendron zich herstelt, je wel sterk terugsnoeit. De plek waar je snoeit, is ook de plek waar de plant gaat uitlopen.

Heeft je rhododendron weinig scheuten, is die zo goed als kaal en heeft die bijna geen groeikracht? Snoei de plant dan niet. Een rhododendron die goed in blad staat, jaarlijks lange scheuten maakt en een grote groeikracht heeft is gezond en kun je gerust snoeien.

Wanneer een rhododendron snoeien?

Een rhododendron snoeien hoef je niet ieder jaar te doen. Wel zorg je voor een betere en vollere groei wanneer je de plant regelmatig terugsnoeit. Het snoeien kun je het beste aan het begin van het seizoen doen, net na de bloei. Eventueel kun je de plant ook voor de bloei snoeien. Houd er dan alleen wel rekening mee dat de rhododendron in dat jaar geen bloemen zal geven. Na het snoeien loopt de plant weer uit en maakt die vervolgens in het najaar knoppen aan. Het jaar erop heb je in het voorjaar weer een redelijk compacte struik die volop in bloei zal staan. Bij een jonge rhododendron is het voldoende alleen de uitgebloeide bloemen te verwijderen en hoef je niet te snoeien.

Hoe snoei je een rhododendron?

Het snoeien van een rhododendron is niet lastig en je hoeft niet bang te zijn dat je te rigoureus te werk gaat. Een rhododendron verdraagt snoei namelijk goed en zal weer vlot nieuwe scheuten aanmaken. Wil je alleen de vorm van de plant wat bijwerken, snoei deze struik dan met een snoeischaar in de gewenste vorm. Heb jij een rhododendron met oude takken in de tuin staan die niet meer zo uitbundig bloeit, zijn deze oude takken kaal of hebben ze een lelijke vorm gekregen? Dan is het raadzaam een verjongingssnoei toe te passen.

Een rhododendron verdraagt snoeien goed en maakt vlot nieuwe scheuten aan

Het verjongen van een rhododendron

Het verjongen van een rhododendron doe je door één of meerdere oude takken vanuit de basis helemaal weg te snoeien. Zo zorg je ervoor dat na het snoeien je rhododendron weer mooi compact wordt. Snoei ongeveer 50 tot 70 centimeter boven de grond. Hiervoor kun je een goede takkenschaar of zelfs een handzaag gebruiken. Het ziet er na het snoeien niet mooi uit, maar vanuit de dikke kale stokken zal de plant zich gaan vertakken en zullen er nieuwe jonge scheuten verschijnen. Aan deze scheuten komen vervolgens nieuwe bloemknoppen. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je rhododendron het eerste jaar na het snoeien meer blad dan bloemen aanmaakt. Dit betekent dat je na het snoeien het eerste jaar van minder bloemen kunt genieten.

Snoeien jonge rhododendron

Bij een jonge rhododendron is het niet nodig deze te snoeien. Wel is het verstandig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan zorg je er namelijk voor dat de plant zijn energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Nieuwe bloemknoppen worden namelijk erg snel na de bloei al aangemaakt in de nieuwe scheuten. Met een lichte druk breek je de uitgebloeide bloemen eenvoudig af. Doe dit wel voorzichtig, want onder de uitgebloeide bloemen zitten vaak al nieuwe bloemknoppen.

Onderhoud rhododendron met geel blad

Heeft jouw rhododendron gele bladeren? Dan betekent dit dat of de grond waar die in staat niet zuur genoeg is, of dat de plant te weinig voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Een rhododendron met geel blad is zeker nog op te knappen. Knip de plant drastisch terug, zodat die weer mooi compact wordt. Doe dit eind maart of begin april. Na het snoeien komt er weer licht op de rhododendron en kunnen de knoppen zich gaan ontwikkelen. Vervolgens gaat de plant zich herstellen en opnieuw uitlopen. Na het snoeien is het verstandig de plant uit te graven. Vul het plantgat met wat zakken tuinturf en meng de huidige grond met deze tuinturf. Voeg ook nog wat voedingsstoffen toe. Zet de rhododendron terug in het plantgat en geef vervolgens flink water. Na het uitvoeren van zowel het snoeien als het opnieuw planten kun je ervan uitgaan dat de rhododendron één jaar later weer groen en gezond is.

Bijpassend gereedschap

Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap dat niet bot is en waar geen roest op zit. Zo krijg je goede zaag- en knipsnedes. Bot of roestig gereedschap kan infecties veroorzaken en ertoe leiden dat een tak of een deel van je rhododendron helemaal afsterft. Dunne takken verwijder je gemakkelijk met een scherpe snoeischaar. Heeft de struik dikke takken met een dikte van minimaal 2 centimeter? Gebruik dan een takkenschaar of zaag bij het snoeien.

Met een rhododendron is je tuin ieder jaar wederom een prachtig kleurenpalet
Geschreven door: Pim Productspecialist