Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Rouwvliegjes voorkomen en bestrijden

7 juli 2023
Leestijd: 5 minuten

Zitten er zwarte vliegjes in de buurt van je kamerplanten? De kans is groot dat je dan last hebt van rouwvliegjes. Deze kleine beestjes van 2 tot 3 mm groot zijn gek op vochtige ruimtes en aarde. Jouw kamerplanten zijn dan ook de ideale plek voor een rouwvlieg om zich te settelen. Rouwvliegjes steken gelukkig niet, maar zijn wel schadelijk voor je kamerplanten. In dit artikel leggen wij je uit hoe je kan voorkomen dat rouwvliegjes jouw planten aantasten. Heb je ze al ontdekt op je bladeren? Dan geven we je een aantal tips over hoe je ze kan bestrijden.

Rouwvliegjes in de kamerplant

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, ook wel varenrouwmuggen genoemd, zijn muggen die op het eerste gezicht lijken op een fruitvlieg. Rouwvliegjes zijn echter iets kleiner dan een fruitvlieg en zijn wat zwarter en minder rond van vorm. Door hun zwarte lichaam en transparante vleugels zijn ze gemakkelijk te herkennen op het blad van je kamerplant.

Hoewel een rouwvlieg niet gevaarlijk is voor de mens, kunnen ze wel voor overlast zorgen bij de planten in je kamer. Een rouwvlieg kan zich ontzettend snel voortplanten. Bij een voortplanting kan een rouwvlieg wel 200 eitjes leggen. Hierdoor kan een plaag ontstaan. De eitjes van een rouwvlieg gaan zich nestelen in de vochtige potgrond van jouw kamerplanten. Na enkele dagen komen de larven uit en voeden zich aan de wortels. Hierdoor zal je plant minder goed water en voedingsstoffen opnemen waardoor deze vatbaarder wordt voor schimmels en bacteriën.

Wat is een rouwvliegje

Hoe kom ik aan rouwvliegjes?

Rouwvliegjes komen op organisch en plantaardig materiaal af. Je kan ze vinden op je kamerplanten, in de potgrond, in plantenbakken en op verwelkte bloemen. Een rouwvlieg kan op verschillende manieren je huis binnenkomen. In de meeste gevallen komt een rouwvlieg via een geïnfecteerde plant of potgrond in jouw huis terecht. Door de vele eitjes die een rouwvlieg kan leggen zal een plaag zich snel weten te verspreiden in je huis.

Via een open raam weten rouwvliegjes ook de weg naar binnen te vinden. Eenmaal binnen komen ze op je planten af en voeden ze zich aan jouw kamerplanten.

Het voorkomen van rouwvliegjes in mijn plant

Het voorkomen van rouwvliegjes in je plant is niet altijd eenvoudig. Rouwvliegen kunnen meekomen bij het kopen van een nieuwe kamerplant. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan nemen bij de aanschaf van een nieuwe plant:

Geef je planten niet teveel water

Vochtige potgrond is de perfecte voedingsbodem voor rouwvliegjes. Als je kamerplant te veel water krijgt, zal er een laagje water onder in de pot ontstaan. Dit laagje water zorgt ervoor dat de wortels in de pot gaan rotten. Hierdoor ontstaat een potgrond waar rouwvliegjes dol op zijn. Door je planten van onderaf water te geven, zullen de wortels precies de hoeveelheid water opnemen die zij nodig hebben en zal de grond niet te vochtig worden.

Plaats je nieuwe plant in quarantaine

Rouwvliegjes kunnen in je huis terecht komen door een nieuwe kamerplant. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat deze plant jouw andere planten niet gaat besmetten. Plaats een nieuwe plant daarom een tijdje in quarantaine om dit te voorkomen.

Woonkamer met kamerplanten

De bestrijding van rouwvliegjes

Als je rouwvliegjes in je plantenpot hebt betekent dit niet gelijk dat je de plant weg moet gooien. Om de schade voor je andere kamerplanten zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je de kamerplanten met de larven en rouwvliegen zo snel mogelijk verwijdert van je andere planten. Alle tips voor het bestrijden van rouwvliegjes lees je hieronder.

Geef je plant nieuwe potgrond

Door je plant te voorzien van nieuwe potgrond zul je de larven achterlaten in de potgrond. Hieraan vooraf kan je de plant eerst uitdrogen (zie hierboven). Zorg er wel voor dat de wortelen schoon zijn van de oude potgrond en dat in de nieuwe potgrond geen larven zitten.

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn de beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes. De aaltjes kruipen in de potgrond, nestelen zich in de larven en doden ze met een bacterie. Wanneer alle larven zijn uitgestorven zal er geen gastheer meer voor de aaltjes aanwezig zijn en zullen de aaltjes ook sterven. Aaltjes koop je in een zakje en kan je gemakkelijk met water bij de potgrond voegen.

Laat de plant uitdrogen

Rouwvliegjes hebben het liefst een natte potgrond. Door je plant een tijdje geen water te geven drogen de wortels en de aarde volledig uit. De plant wordt dan minder aantrekkelijk voor een rouwvlieg waardoor ze er niet meer op zullen zitten. De droogte zal ook de larven die zich al in de potgrond bevinden uit laten sterven. Hierna is het belangrijk om de plant te voorzien van nieuwe verse potgrond. Houd er wel rekening mee dat niet elke plant tegen uitdroging kan.

Leg een laag zand op de potgrond

Door een laag zand te leggen op de potgrond komt er geen lucht meer bij de aarde waardoor de larven zullen sterven. Ook zorgt de zandlaag ervoor dat de rouwvlieg geen nieuwe eitjes meer kan leggen in de potgrond van de plant. Laat het zand niet langer dan twee weken liggen. Hiermee voorkom je dat de wortels afsterven.

Rouwvliegjes in philodendron

Planten met de minste kans op rouwvliegjes

Hoe droger de potgrond, hoe minder verleidelijk de plant zal zijn voor rouwvliegjes. In een droge potgrond kunnen de rouwvliegen geen eitjes leggen. Bij planten die relatief weinig water nodig hebben zal je dan ook minder snel rouwvliegjes aantreffen. Denk hierbij aan vetplanten zoals de Emerald palm. Ook zijn cactussen geen fijne leefplek voor rouwvliegjes. Wil je genieten van je planten, maar geen last krijgen van vervelende vliegjes? Kies dan voor een vetplant of cactus uit ons assortiment.

Geschreven door: Lars Productspecialist