Sering snoeien: jaarlijks een geurende tuin

Sering snoeien: jaarlijks een geurende tuin

27 november 2020
Leestijd: 8 minuten

Een sering heeft een prachtige uitbundige bloei. Wanneer je deze plant niet snoeit, groeit die uit tot een grote struik van enkele meters hoog. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat de onderkant kaal is en dat de bloemen zo hoog zitten dat je ze niet meer goed ziet. Dit is natuurlijk niet mooi en kun je eenvoudig voorkomen. Door een sering jaarlijks te snoeien houd je de plant compact en op normale hoogte. Wij geven je advies over wanneer en hoe je de sering snoeit.

Moeilijkheidsgraad van deze klus: gemakkelijk

Snoei je sering zodat je het jaar erop wederom van een geurende tuin geniet

Wist je dat...de bloemknoppen van een sering aan het einde van de takken zitten? Wanneer je twee knoppen ziet zitten zijn het de bladknoppen.

Wanneer sering snoeien?

Uitgebloeide bloemen knip je na de bloei eruit. Dit doe je tot op het eerste zijtakje. Hier knapt de sering van op. Bij een jonge sering knip je de toppen net na de bloei eruit. Eventueel kun je half of eind augustus ook wat twijgen eraf knippen, wanneer je de plant nog wat te hoog vindt. Snoei bij bladverliezende planten in het tweede deel van de zomer niet zo streng terug dat je alleen kale twijgen overhoudt. Dan kan de sering namelijk zijn energie niet meer kwijt en is het groeiseizoen ook veel te kort om nieuw blad aan te maken. De plant zal het dan niet overleven. Een wat oudere sering die aan de grote kant is en je drastisch terug wilt snoeien, snoei je tijdens de rustperiode van de plant. Dit is van november tot en met maart. Dan heeft de sering kale twijgen. Je kunt de plant dan gerust sterk terugsnoeien, omdat het groeiseizoen nog moet beginnen. De sering heeft dus lang genoeg de tijd om zich te herstellen. Ook kun je direct nadat de sering is uitgebloeid snoeien. Het is niet verstandig tussen half juli en half september te snoeien. Dan zit de plant namelijk midden in het groeiseizoen en zal die niet meer uitlopen als je de snoeischaar of snoeizaag erin zet.

Jonge sering snoeien

Bij een jonge sering is het vaak al voldoende de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Daarnaast kun je ook direct na de bloei de toppen eruit knippen. Zo zorg je ervoor dat je de sering zo klein en compact mogelijk houdt. Met het knippen van de toppen houd je de plant namelijk een beetje tegen. Vanuit een bladoksel gaat de heester weer uitlopen en komt die het jaar erna opnieuw in bloei. Bij het snoeien van een jonge sering ben je er altijd zeker van dat die weer nieuwe scheuten aanmaakt. Vanuit de stam kan de plant wilde scheuten krijgen. Snoei deze meteen weg, omdat deze wilde scheuten voor een afname van de nodige voedingsstoffen zorgen.

Oude sering snoeien

Wanneer je een sering in de tuin hebt staan van al een aantal jaren oud die enige meters hoog is en waarvan je de bloemen haast niet meer kan zien, is het raadzaam drastische snoeimaatregelen te nemen. Je wilt tenslotte in je eigen tuin van de mooie bloei van de sering genieten. Een oudere sering heeft vaak een kale stam, kale twijgen en aan de bovenkant zit het groen en de bloemen. Om ervoor te zorgen dat het groen weer laag in je eigen tuin komt, zul je drastisch moeten snoeien. Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen. Houd er rekening mee dat het na zo’n drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de sering bloemen krijgt. Wil je dit vermijden? Dan kun je ook om de zoveel jaar een derde van de oudste takken weghalen.

Gebruik een snoeizaag bij het snoeien van een oudere sering met dikke takken

Amerikaanse sering snoeien

Heb jij een Amerikaanse sering in je tuin staan, ook wel ceanothus genoemd? De ceanothus soorten die bloeien in het voorjaar kun je direct na de bloei (juni) terugsnoeien. Lange takken of scheuten kort je voor een derde in. De ceanothus soorten die juist in de late zomer bloeien (augustus en september) snoei je vroeg in het voorjaar (maart) licht terug. Snoeien zorgt ervoor dat je jouw Amerikaanse sering gezond en krachtig houdt en daarnaast behoudt de ceanothus zijn mooie compacte vorm.

Een ceanothus, ook wel Amerikaanse sering genoemd

Mini sering snoeien

De mini sering, ook wel kleinbloemige sering genoemd, bloeit twee keer. De eerste keer is in mei en juni en de tweede keer is in augustus en september. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen om de plant voor te bereiden op de tweede bloei. Verder is het snoeien van de mini sering niet noodzakelijk.

Benodigd snoeigereedschap

Gaat het om het uitvoeren van wat fijner snoeiwerk, zoals het wegknippen van de uitgebloeide bloemen of het toppen van een nog wat jongere sering? Dan is het gebruik van een snoeischaar voldoende. Kies voor scherp gereedschap dat lekker in de hand ligt. Wanneer je drastisch gaat terugsnoeien en het een wat oudere sering betreft waarvan de takken wat dikker zijn, gebruik dan een snoeizaag of stevige takkenschaar.

Wist je dat de sering ook populair is als snijbloem in een vaas? Tijdens de bloei kun je best een paar takjes afknippen om je woonkamer mee op te fleuren.

Zet de bloemen van een sering als snijbloemen in een vaas
Geschreven door: Arnout Productspecialist