Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Zo plant je struiken en heesters

17 november 2023
Leestijd: 6 minuten

Het planten van struiken en heesters is niet alleen leuk om te doen, maar je brengt er ook natuurlijke schoonheid en groen mee in je tuin. Struiken voegen textuur, kleur en structuur toe aan je tuin en zijn meestal vrij eenvoudig te verzorgen. Ben je van plan om struiken en heesters te gaan planten? Dan zit je bij ons goed. In deze blog gaan we dieper in op hoe je struiken en heesters plant en verzorgt.

Belangrijk voordat je begint

Je planten hebben een behoorlijke reis afgelegd voordat hij in jouw tuin terechtkwam. De platen hebben tijdens het transport waarschijnlijk wat vocht verloren en heeft daarom nu extra zorg nodig. Verwijder de verpakking direct na levering en geef de planten royaal water. Plant de struik hierna zo snel mogelijk. Dit helpt de planten om zich te herstellen en bevordert een gezonde start in zijn nieuwe omgeving.

Struiken en heesters in de tuin

Wanneer struiken en heesters aanplanten

De start van gezonde tuinplanten begint bij het aanplanten van je struiken en heesters. Het kiezen van het juiste moment is hierbij essentieel. De beste periode voor het aanplanten is in het algemeen de lente en de herfst. In de lente ontwaken struiken uit hun winterse rustperiode en profiteren ze van de milde temperaturen om snel wortels te ontwikkelen. In de herfst hebben struiken en heesters voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt.

Plant geen nieuwe struiken aan tijdens extreme temperaturen. Tijdens vorst kunnen de wortels bijvoorbeeld niet goed wortelen. Een voldoende vochtige bodem is daarnaast belangrijk voor het goed aanslaan van de planten. Het aanplanten tijdens hoge temperaturen wordt daarom sterk afgeraden. Door het juiste seizoen te kiezen en aandacht te besteden aan de behoeften van de struiken, leg je een solide basis voor een weelderige en gezonde tuin.

De juiste standplaats voor je struiken en heesters

Struiken en heesters gedijen het beste met de juiste hoeveelheid zon en de meest geschikte bodem. De juiste standplaats van je struik bepaalt daarom in grote mate zijn welzijn en groei. Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van de struik begrijpt om de ideale locatie in je tuin te bepalen. Denk hierbij aan de hoeveelheid zonlicht, bodemtype, en juiste vochtigheid. Een goed gekozen standplaats legt het fundament voor een gezonde en weelderige groei, terwijl een verkeerde keuze kan leiden tot problemen en stress voor de plant.

De juiste standplaats voor struiken en heesters

Struiken en heesters aanplanten stappenplan

Tijd om nu echt aan de slag te gaan. Je hebt een geschikte struik uitgekozen, nu is het tijd geworden om de plantplaats voor te bereiden, de planten aan te planten en de juiste nazorg te verlenen. Hieronder zetten we de verschillende stappen voor je onder elkaar.

Stap 1: voorbereiding van de plantplaats

  • Graaf een kuil die zowel in breedte als diepte twee keer zo groot is als de wortelkluit van de struik. Zorg ervoor dat de grond goed wordt losgemaakt.
  • Verwijder eventuele stenen, wortels en onkruid uit het gat.
  • Meng Pokon aanplantgrond voor planten, hagen & bomen met de grond in het gat om de planten een goede start te geven.

Stap 2: het planten van de struik of heester

  • Verwijder de struik uit de kweekpot. Doe dit voorzichtig zonder de wortels te beschadigen.
  • Plaats de struik in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelkluit gelijk ligt met het grondoppervlak.
  • Vul het gat met aanplantgrond en druk lichtjes aan om luchtbellen te verwijderen.

Stap 3: je planten water geven

Direct na het planten heeft je struik behoefte aan voldoende water om de grond te verzadigen. Dit bevordert de wortelgroei en zorgt ervoor dat de struik stevig kan wortelen.

Water geven struiken en heesters
Struiken en heesters planten

Tip:

Overweeg je aanplanting tijdens warm weer? Houd je planten nauwlettend in de gaten en voorzie ze van extra water. Geef de planten bij voorkeur in de vroege ochtend of avond water om bladverbranding door de zon te voorkomen. Geef royaal water zodat het diep doordringt tot de wortelzone. Zorg voor een vochtige maar niet verzadigde bodem. Een krachtige start met voldoende hydratatie stimuleert gezonde groei en vergroot de overlevingskans van je struiken en heesters.

Stap 4: je struik onderhouden en verzorgen

Het planten van struiken en heesters is slechts het begin. Regelmatige verzorging is essentieel om struiken mooi en gezond te houden. Hieronder geven we je een paar tips om je op weg te helpen:

  • Zorg voor regelmatige, diepe bewatering, vooral tijdens droge periodes. Geef liever één keer veel water, dan regelmatig een beetje.
  • Bedek de grond rond de struik met organisch materiaal zoals stro of bladeren om vocht vast te houden en de groei van onkruid tegen te gaan.
  • Snoei de struik indien nodig om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen.
  • Bemest je struik jaarlijks volgens de aanbevelingen voor het specifieke type struik.

Help! Mijn struik gaat achteruit

Verwelkende bladeren, vertraagde groei, bruine of gele bladeren of het uitblijven van bloemen kunnen tekenen zijn dat je struik stress ervaart. Het regelmatig controleren en reageren op de behoeften van je struiken is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gedijen in je tuin. Factoren die bij een slechte gezondheid een rol kunnen spelen zijn onvoldoende water, slechte bodemkwaliteit, gebrek aan zonlicht, of plagen en ziektes. Zie je verwelkte bladeren of vertraagde groei? Ga na wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn en neem passende maatregelen om de gezondheid van je struik te verbeteren.

Nu je weet hoe je struiken en heesters aanplant en verzorgt, ben je goed op weg naar een prachtige tuin vol groene pracht. Houd je planten door het jaar heen goed in de gaten zodat je eventuele problemen vroegtijdig aan kan pakken. Een weelderige en kleurrijke tuin wacht op je!

Geschreven door: Lars Productspecialist