Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Van deze bomen pluk jij de vruchten!

27 februari 2020
Leestijd: 8 minuten

Fruit halen bij de supermarkt? Welnee, jij kweekt liever jouw eigen fruit. Dan weet je tenminste precies wat ermee gebeurd is. Daarnaast is eigen fruit verbouwen een hartstikke leuke hobby! Herkenbaar? Dan is deze blog over fruitbomen zeker de moeite waard om te lezen.

Of je nu gek bent op appels, peren of pruimen. Wij vertellen je graag wat de fruitboom toppers zijn om het lekkerste fruit als resultaat te krijgen. Verder geven we je ook plant- en snoeitips om te zorgen dat jouw fruitboom er zo lang mogelijk sterk en stralend bij staat.

Zelfbestuivende fruitbomen

Welke fruitboom is jouw ‘perfect match’

Wij snappen als geen ander dat het lastig is een keuze te maken uit al die verschillende soorten fruitbomen. Uiteraard hangt jouw keuze samen met de voorkeur voor een smaak. De één vindt de friszure smaak van een appel heerlijk, terwijl de ander dol is op de sappige en zoete smaak van peren. Om je te helpen met je keuze geven wij hieronder een overzicht van een aantal zelfbestuivende bomen per fruitsoort.

Het planten van een fruitboom

Heb je een jonge fruitboom aangeschaft en wil je die gaan planten? Dan is het belangrijk dat je de juiste standplaats kiest. Zorg ervoor dat de fruitboom op een plek staat waar voldoende zon is. Daarnaast is het van belang dat de grond vruchtbaar is en dat er een goede afwatering is. Maak gebruik van Pokon tuinplanten grond voor het aanplanten van je boom. Deze grond bevat hoogwaardige voedingsstoffen die je boom nodig heeft om te groeien. Een fruitboom heeft de voorkeur voor een plekje uit de wind, maar laat bijvoorbeeld een appelboom ook weer niet te beschut staan. Als een appelboom nat is en niet goed droog waait, kunnen ziektes ontstaan. Het is meestal voldoende om voor beschutting aan de westkant te zorgen.

Geef pas geplante bomen voldoende water en Pokon Fruitbomen voeding. Hoeveel water een fruitboom nodig heeft, is afhankelijk van de temperatuur en groeiomstandigheden. Tijdens de warme perioden zal ongeveer 2 keer per week water geven voldoende zijn. Heb je een dwergboom, let dan op dat de grond vochtig is tot tenminste 60 cm diep. Voor grotere bomen geldt een diepte van 90 tot 120 cm. Je kan compost of stro gebruiken om de grond vochtig te houden. Groeit je fruitboom slecht? Voeg dan organische mest toe. Denk aan gecomposteerde mest of compost. Let op: te veel mest of voeding kan leiden tot een welige groei van de boom, waardoor de scheuten slap gaan hangen en de fruitboom vatbaar wordt voor ziektes. De vruchten krijgen dan ook een flauwe smaak, zijn zacht en vatbaar voor rotting.

In deze video leggen we uit hoe je een boom plant met behulp van boompalen:

Videos

Zo snoei je een fruitboom

Snoeien zorgt voor een gezonde en goed producerende fruitboom. Heb je een jonge boom? Dan is vooral vormsnoei belangrijk. Wanneer je dit direct na het planten doet, ontwikkelen de haarwortels zich goed en kan de fruitboom beter voeding opnemen. Als je fruitboom de juiste vorm heeft aangenomen, kan je onderhoudssnoei toepassen. Haal dode, gebroken, zieke of scheurende takken weg. Takken die door de kroon heen groeien verwijder je ook. Daarnaast kan je waterloten (snelgroeiende twijgen die ontstaan als de fruitboom de neiging vertoont zijn bladoppervlakte te herstellen) en wildopslag (scheuten of twijgen die bij veredelde bomen ontstaan onder de entplaats) weghalen.

Naast vorm- en onderhoudssnoei is er een derde vorm: vervangingssnoei. Wanneer de vruchtdragende takken zijn afgebogen en de vruchten kleiner zijn, kan je de doorgebogen takken verwijderen. Vaak zie je op de plaats van de buiging al een nieuwe sterke scheut ontstaan die de plaats kan innemen. Is dit niet het geval? Top dan de twijg waardoor er meerdere nieuwe scheuten ontstaan. Van deze scheuten kan je er één gebruiken als nieuwe vruchtdragende tak.

Vuistregel bij het snoeien

De vuistregel die je bij het snoeien van een fruitboom kan aanhouden, is dat horizontale, langzaam groeiende takken meer bloemknoppen produceren dan verticaal groeiende takken. Om de vorming van horizontale takken te stimuleren snoei je de dominant groeiende takken terug of weg. Dit kan de harttak zijn, maar dit kunnen ook steil groeiende zijtakken zijn die groei dominantie vertonen. Een harttak staat ongeveer in het verlengde van de stam. Snoei bij een appel- of perenboom niet meer dan 20% van alle takken weg. Bij een pruimen- of kersenboom snoei je maximaal 15% van de takken weg.

Fruitbomen snoeien

Hieronder vind je per fruitsoort de beste periode om te snoeien:

  • Appel: zowel een jonge als oude boom snoei je het beste tussen oktober en februari
  • Peer: zowel een jonge als een oude boom snoei je het beste tussen oktober en februari
  • Pruim: na de pluk in augustus of september
  • Kers: vóór half september, direct na de oogst in september of oktober
  • Geschreven door: Merel Productspecialist