Vijf bbq-gerechten waar je gasten blij van worden
31 mei 2020
Als je een barbecue organiseert, wil je natuurlijk dat je gasten ervan genieten. Van jong tot oud, van vleeseter tot viseter. Komen er ook vegetariërs langs? Schiet dan niet in de stress! Eén van deze vijf bbq-recepten is speciaal voor vegetariërs. Vaak likken ook onvervalste carnivoren hun vingers erbij af! Zo wordt jouw barbecueparty een feest voor iedereen.
Wat voor vlees heb ik in de kuip?
Om te weten welke bbq-gerechten in de smaak vallen, moet je eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt. We bedoelen natuurlijk niet het vlees dat je op voorraad hebt, maar de gasten die je uitnodigt. Zijn dat echte carnivoren of viseters of hebben ze het liefst vlees noch vis? Informeer ruim vóór de dag waarop je gaat barbecueën waar je gasten van houden.
Voor de carnivoor: Argentijnse ribeye van de bbq
Likken je gasten hun vingers af bij een sappige, gegrilde biefstuk? Neem ze dan met dit barbecuegerecht mee naar Argentinië. Het grillen van grote stukken vlees zit Argentijnen in het bloed. Per persoon eten ze maar liefst zo’n 120 kilo vlees per jaar!
Dit heb je nodig voor 4 personen
- • 4 Argentijnse ribeye van ongeveer 200 gram en 2,5 tot 4 centimeter dik (dit vlees komt van de rib van een rund en wordt gezien als één van de lekkerste vleessoorten. Het is gemarmerd met vet en daarom ideaal om te grillen);
- • olie;
- • zwarte, grofgemalen peper;
- • zout.
Zo maak je het klaar
- • Verwarm de barbecue voor. Om grotere stukken vlees te garen, zijn briketten ook erg geschikt. Laat het deksel van je barbecue open. Heb je een gasbarbecue? Zet dan ook de extra brander aan. Die heb je nodig om de ribeye boven te grillen. Verwarm de andere kant van je gasbarbecue voor op middelhoog vuur. Dan kun je het vlees na het grillen nog extra aanbraden als dat nodig is.
- • Strijk de ribeye in met olie, zout en peper. Gebruik flink wat olie voor een knapperige korst.
- • Heb je een houtskoolbarbecue? Leg het vlees dan op het heetste gedeelte van je barbecue. Bij een gasbarbecue gebruik je de extra brander om de ribeye boven te garen.
- • Ontstaan er vlammen die na enkele seconden niet uitgaan? Verplaats je ribeye dan kort naar een ander plekje op je barbecue totdat de vlammen gedoofd zijn. Leg het stuk vlees daarna terug. Let op! Grill de ribeye eerst 4 tot 6 minuten aan één zijde en daarna 4 tot 6 minuten aan de andere zijde.
- • Haal de ribeye van de barbecue, laat hem 5 minuten rusten en… smullen maar!
Voor de viseter: kabeljauwfilet van de bbq
Genieten je gasten van een bbq-gerecht dat wat lichter verteerbaar is dan vlees of houden ze gewoon meer van vis? Dan maak je hen blij met in aluminiumfolie klaargemaakte visfilets. Het voordeel voor jou als je op deze manier vis barbecuet? Geen gedoe met vis die op je grillrooster blijft plakken! We gaan een oerhollandse vis barbecueën: de kabeljauw.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- • 4 kabeljauwfilets (per persoon ongeveer 75 gram);
- • 4 stukken aluminiumfolie;
- • boter;
- • witte wijn;
- • witte wijn;groene, verse kruiden zoals dille of in ringetjes gesneden bosuitjes.
Zo maak je het klaar
- • Verwarm de barbecue voor en laat het deksel van je barbecue open. Heb je een houtskoolbarbecue? Wacht dan tot de kooltjes gloeien en grijswit kleuren. Een gasbarbecue verwarm je op middelhoog vuur voor.
- • Leg de filets elk op een apart stuk aluminiumfolie. Leg daarna bovenop ieder stukje filet wat kruiden en een klontje boter en giet er een scheutje wijn overheen.
- • Vouw de aluminiumfolie dicht en draai de aluminiumfolie aan de zijkanten dicht zodat het op een verpakt zuurtje lijkt, alleen dan groter.
- • Leg de ‘snoepjes’ op het iets minder hete gedeelte van de grill om gaar te worden. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Controleer goed of je kabeljauwfilets gaar zijn. Als de vis wit en stevig is, is hij gaar!
Voor de vegetariër: lekker variëren met foliepakketjes
Schiet niet in de stress als er vegetariërs op je barbecueparty komen! Voor hen zijn er bbq-gerechten die niet-vegetariërs vaak ook erg lekker vinden. Vraag eerst van welke groenten en vleesvervangers je gasten houden. Geschikte bbq-groenten zijn paprika, aubergine, courgette, champignons en ui. Tofu en kaas (bijvoorbeeld fetakaas of brie) zijn goede vleesvervangers. In dit recept gaan we voor foliepakketjes met groenten en tofu. In plaats van tofu kun je natuurlijk ook kaas gebruiken.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- • 1 aubergine, 1 courgette en 1 paprika;
- • 3 stengels lente-ui;
- • tofu (100 gram per persoon);
- • olijfolie;
- • kruiden zoals grofgemalen zwarte peper, rozemarijn, tijm of grofgemalen chilipoeder;
- • 4 vellen aluminiumfolie.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- • 1 aubergine, 1 courgette en 1 paprika;
- • 3 stengels lente-ui;
- • tofu (100 gram per persoon);
- • olijfolie;
- • kruiden zoals grofgemalen zwarte peper, rozemarijn, tijm of grofgemalen chilipoeder;
- • 4 vellen aluminiumfolie.
Zo maak je het klaar
- • Verwarm de barbecue voor en laat het deksel van je barbecue open. Heb je een houtskoolbarbecue? Wacht dan tot de kooltjes gloeien en grijswit kleuren. Een gasbarbecue verwarm je op middelhoog vuur voor.
- • Snijd de tofu in plakken van 2 centimeter dik. Maak de tofu minder vochtig door de plakken op keukenpapier te leggen. Leg ook bovenop de tofu een paar vellen keukenpapier met daarbovenop een wat zwaardere snijplank. 10 minuten laten staan en je tofu is steviger en minder vochtig.
- • Snijd de aubergine, courgette en paprika in blokjes en de lente-ui in ringetjes.
- • Verdeel de groenten en de tofu over de vellen aluminiumfolie.
- • Verdeel de lente-ui en/of de andere kruiden over de pakketjes.
- • Sprenkel een flinke scheut olijfolie over ieder pakketje, vouw ze dicht, leg ze op het rooster van je barbecue en grillen maar!
- • Controleer na ongeveer 20 minuten of de groenten klaar zijn.
Voor kleine snoepers: barbecue-spiesjes
Kinderen houden vaak niet van sterker gekruide gerechten en stukken vlees waar ze voor hun gevoel eindeloos op moeten kauwen. Volg daarom dit recept voor het maken van barbecue-spiesjes. Zo wordt jouw barbecueparty ook een feest voor de kids!
Dit heb je nodig voor 4 personen
- • 400 gram gehakt;
- • 1 eetlepel (curry)ketchup;
- • 1 bouillontablet;
- • 8 plakken gekookte ham;
- • 6 knakworstjes;
- • 8 schijven ananas;
- • zout en peper;
- • bbq-spiesjes.
Zo maak je het klaar
- • Kruid het gehakt met zout en peper en meng de ketchup erdoor.
- • Draai kleine balletjes van het gehakt.
- • Breng de bouillon aan de kook en doe de gehaktballetjes erin. Kook de balletjes in ongeveer 10 minuten gaar.
- • Dep de gehaktballetjes droog met keukenpapier.
- • Snijd de plakken ham in repen en iedere ananasschijf in 6 stukken.
- • Wikkel de ham rond de knakworstjes.
- • Rijg de gehaktballetjes, de worstjes en de ananas aan de spiesjes.
- • Leg de spiesjes op de barbecue en draai ze regelmatig. Dat hoef je maar 5 minuten te doen. Daarna kunnen de kids al genieten van hun spiesjes!
Voor de zoetekauw: banaan met gesmolten chocolade (of rum)
Wie zijn barbecueparty afsluit met een overheerlijk toetje, kan rekenen op tevreden gasten! Daarom als afsluiter een klassieker die ook bij zoetekauwen erg in trek is: de gegrilde banaan met chocolade. Wil je je barbecuefeest wat spannender afsluiten? Voeg dan een flinke scheut rum toe aan dit recept!
Dit heb je nodig per persoon
- • 1 banaan.
- • 5 tot 6 stukjes melkchocolade.
- • eventueel wat walnoten en honing naar keuze.
- • Stuk aluminiumfolie.
Zo maak je het klaar
- • Zorg dat je barbecue goed op temperatuur is en laat het deksel van je barbecue open
- • Snijd de banaan aan de bovenkant in en druk de twee helften iets uit elkaar. Let op: de schil laat je om de banaan zitten!
- • Druk de stukjes chocolade tussen de twee banaanhelften in.
- • Pak de banaan in aluminiumfolie en leg hem op jebarbecue.
- • Na 15 minuten check je even of de chocolade gesmolten is en… smikkelen maar!
Is je barbecue aan vervanging toe? Geen nood!
Kom je er tijdens de voorbereidingen van je barbecueparty achter dat je barbecue aan vervanging toe is of ben je gewoon benieuwd naar de barbecues en bbq-accessoires in ons assortiment? Bekijk dan hier ons volledige barbecue-assortiment!