Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Wanneer kies je welke haagplant?

20 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Wij leveren verschillende soorten haagplanten. Of je nu een lage haag wilt, een kleurrijke hoge haag of juist een haag die vogels aantrekt. Vind je het moeilijk een geschikte haag te kiezen die past bij jouw wensen en tuin? Deze blog helpt je bij het maken van de juiste keuze!

Wouter Plant

Hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste haagplant?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte haagplant.

1. Ik wil een kleurrijke haag

Vind je een groene haag saai en houd je juist van kleur? Wij hebben verschillende soorten hagen die een kleurrijke sfeer in je tuin geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van de laurierhaag (prunus laurocerasus) ‘Etna’? De bladeren van deze laurier zijn frisgroen met een bronskleurige, roodachtige glans. Wil je nog meer opvallen met je tuin? Dan is de glansmispelhaag echt iets voor jou. Het sierlijke rode blad zorgt het hele jaar voor een waar kleurenspektakel. Een topper in ons assortiment die ook zeker niet vergeten mag worden, is de rode beukenhaag. Dit is een haagplant die dieprood van kleur is en tevens weinig onderhoud vergt.

Kleurrijke haag voorbeelden

2. Ik wil een eetbare haag

Jij bent iemand die niet alleen het tuinieren in de vingers heeft zitten, maar die het ook leuk vindt te kokkerellen met spullen uit eigen tuin. In ons assortiment hebben wij ook eetbare hagen. Voorbeelden hiervan zijn de krentenhaag en de olijfwilghaag. De zoetzure besjes die aan deze hagen groeien kun je lekker opeten met een beetje suiker erop, maar je kunt de besjes ook verwerken tot jam.

Eetbare haag voorbeelden

3. Ik wil een haag die vogels aantrekt

Jij houdt van leven in de tuin en vindt het mooi wanneer er vogels in je haag zitten. In ons assortiment hebben wij verschillende ‘vogelvriendelijke’ hagen. Een voorbeeld hiervan is de meidoornhaag. Doordat deze haag vol met stekels zit, voelen vogels zich veilig. Je ziet dan ook regelmatig vogels in en uit de haag vliegen. De meidoornhaag wordt vaak gecombineerd met de esdoornhaag . Deze combinatie noemt men ook wel een ‘Zeeuwse haag’ en zorgt voor een ondoordringbare haag. Nieuwsgierig naar andere varianten? Neem dan ook eens een kijkje bij de hulsthaag. Vogels zijn dol op de witte bloemetjes en de rode bessen van deze haag.

Vogeltrekkende haag voorbeelden

4. Ik wil geen katten en honden in mijn tuin

Voor wie katten en/of honden in de tuin vervelend vindt, is een haag met stekels een goede keuze. De berberishaag, de meidoornhaag en de esdoornhaag zijn hagen met stekels die ervoor zorgen dat de haag ondoordringbaar is.

Prikkelige haag voorbeelden

5. Ik wil mijn tuin een oosterse uitstraling geven

Je zit in je tuin te genieten van het ritselende geluid van de wind die door de bamboe gaat. Met een zee van groen om je heen waan je je in oosterse sferen. Voel jij je hiertoe aangetrokken? Bekijk dan ons assortiment bamboehagen.

Oosterse haag voorbeelden

6. Ik ga voor charme en sierlijkheid

Jij houdt ervan je tuin een sjieke uitstraling te geven en daarmee indruk te maken. Dit kan met de buxus. De buxushaag is een karakteristieke haag die je in iedere vorm kunt snoeien die je maar wilt. Het is ook een ideale plant om een afscheiding te maken tussen bijvoorbeeld een looppad, plantenveld of border. Een andere haag die charme geeft aan je tuin is de taxushaag. Dit is een mooie donkergroene haag met naalden die in de winter aan de plant blijven zitten.

Charmante haag voorbeelden

7. Ik wil een haag die snel privacy geeft en makkelijk te onderhouden is

Ben je op zoek naar een haag die gemakkelijk in onderhoud is en snel dichtgroeit? Dan is de coniferenhaag echt iets voor jou. Deze oersterke haagplant is snel op hoogte waardoor die op korte termijn voor privacy zorgt. Dit geldt ook voor onze budgettopper: de groene beukenhaag. Deze haag past in elke tuin, heeft weinig onderhoud nodig en zorgt snel voor de benodigde privacy.

Snel privacy bevorderende haag voorbeelden

8. Ik wil een haag die in de winter groen blijft

Jij vindt het belangrijk dat de haag in je tuin in de winter zijn bladeren behoudt en daarnaast groen van kleur blijft. Wij hebben verschillende groene hagen in ons assortiment. Wat dacht je van de hulst? Deze sterke haagplant gaat lang mee en behoudt in de winter zijn donkergroene kleur. Ook de taxushaag, laurierhaag en de coniferenhaag zijn wintergroen.

Groenblijvende haag voorbeelden

9. Ik wil een lage haag

Heb je de voorkeur voor een lage haag in je tuin of wil je een haagplant gebruiken als bodembedekker? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment laurierhaag. Wat dacht je van bijvoorbeeld de Lonicera nitida 'Maigrün'. Wil je een haag die niet hoger wordt dan 50 cm? Kies dan voor de prunus laurocerasus ‘Mount Vernon’. Deze plant wordt ook wel een dwerglaurierkers genoemd en is vooral geschikt als bodembedekker. De ‘Mount Vernon’ is ideaal voor een kleinere tuin.

Laagblijvende haag voorbeelden

10. Ik woon aan de kust, welke haag is dan het meest geschikt?

Als je een tuin hebt in het kustgebied kan het lastig zijn de juiste haagplant te vinden. Gelukkig zijn er haagplanten die goed groeien in een tuin aan zee, zoals de Cupressocyparis leylandii ‘2001’ en de Thuja occidentalis ‘Holmstrup’. Beide coniferen kunnen goed tegen zeewind. Een andere optie is de olijfwilghaag, die ook goed tegen zout en zeewind kan.

Kustplaats haag voorbeelden

11. Ik wil in een handomdraai een groene haag

Heb je geen geduld om te wachten tot je haagplanten dichtgegroeid zijn en wil je direct veel privacy? Bekijk dan eens onze kant en klaar hagen. Een kant en klaar haag bestaat uit één of meer rasters die tussen palen worden vastgezet. De haagplanten worden in de rasters gekweekt en zorgen direct na plaatsing voor privacy. We leveren kant en klaar hagen van diverse plantensoorten waaronder klimop vuurdoorn, sterjasmijn en haagbeuk.

Kant en klaar haag voorbeelden

Zoals je ziet is ons assortiment haagplanten zeer uiteenlopend. Wij hopen dat het lezen van deze blog je heeft geholpen de keuze voor een haagplant te vergemakkelijken. Heb je toch nog vragen of advies nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice. Je kunt ook gebruikmaken van de filtermogelijkheden op de haagplantenpagina om tot jouw keuze te komen.

Geschreven door: Lars Productspecialist