Swipe
Gewone els (Alnus glutinosa)
Gewone els (Alnus glutinosa)
Gewone els (Alnus glutinosa)
Gewone els (Alnus glutinosa)

Zwarte els Alnus glutinosa

  • vanaf 100 euro gratis bezorgd
  • bestel nu, betaal later
  • bomen direct vanaf de kwekerij
  • snelle levering op afspraak
Stamomtrek en hoogte
- +
149,99
op voorraad
Totaal: 149,99
Verzending binnen 0-5 werkdagen
Plus- en minpunten
  • Goed windbestendig
  • Kenmerkende elzenproppen in het najaar
  • Kan oude bestrating omhoog drukken met zijn wortels
De Alnus glutinosa, in het Nederlands de gewone of zwarte els genaamd, is een boom die je veel tegenkomt in het Nederlands landschap. In bossen, parken en als laanboom. Met name in vochtige gebieden zal deze boom kunnen uitgroeien tot een meerstammige forse boom, met een maximale hoogte van 20 meter. Dit maakt de boom geschikt als parkboom, maar ook als prachtboom bij jou in de wat grotere tuin. Deze boom is goed (zee)windbestendig, dit betekend dat je de boom ook goed kan gebruiken als windstopper, maar ook als prachtboom in het kustgebied.
In zijn jonge jaren heeft de boom een gladde, glanzende grijsbruine schors en deze zal in de loop der jaren meer gegroefd worden en zwartbruin. Dankzij deze zwarte schors heeft de Alnus glutinose zijn Nederlandse naam, zwarte els, te danken. De twijgen van de zwarte els zijn kaal. De stam loopt ver tot in de kroon door. Je herkent de zwarte els door zijn omgekeerd eivormig blad met een donkergroene kleur. Deze bladeren hebben een kleverige, lijmachtige substantie aan het oppervlak. De bladeren van de zwarte els zijn bijzonder, ze zullen namelijk niet van kleur veranderen in de herfst en groen van de takken vallen. In de lente (maart/april) komen er roodbruine tot gele katjes aan de boom te hangen die wel tot 7 cm lang kunnen worden. Deze zullen in het najaar plaatsmaken voor de bekende, verhouten elzenproppen. Je zult een waar herfstgevoel ervaren.
De zwarte els heeft een stevige verworteling, dit kan betekenen dat de verharding van oude straten omhoog gedrukt kan worden.
Lees meer »

Specificaties

Kleur
Groen
Blad winter
Bladverliezend
Winterhard
Ja
Bloeiperiode
Voorjaarsbloeier
Wintergroen
Nee
Standplaats
Zon
Bloemen
Nee
Vruchtdragend
Ja
Groeisnelheid
Snel
Vorm
Hoogstam
Herfstverkleuring
Groen
Meer specificaties »
Niet gevonden wat je zoekt?
Of gewoon een vraag?

Vraag het Wouter of zijn collega's!

Strelitiza Nicolai met Wouter