Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Bamboe verzorgen en snoeien: wij helpen je op weg

5 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Bamboe is dé plant bij uitstek om een oosterse tuin te creëren of een oosters tintje aan jouw tuin te geven. Met het juiste onderhoud is het een decoratieve plant die een mooie toevoeging is voor tuin én terras. In deze blog vertellen we je alles over het verzorgen en snoeien van bamboe. Wist je dat je met deze plant ook een exotische sfeer in je woonkamer kunt creëren? Wij geven je daarnaast tips over mooie combinaties met bamboe.

Gebruik anti-worteldoek voor woekerende bamboe

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er twee soorten bamboe: niet-woekerende en woekerende soorten. Een niet-woekerende bamboesoort maakt geen ondergrondse uitlopers. Woekerende bamboe doet dit wel en kan zich dus uitbreiden. Om dit tegen te gaan kun je gebruikmaken van anti-worteldoek. De wortels van bamboe kunnen niet door het doek heendringen. Kies een ruime plek waar je de bamboe plant. Leg het worteldoek om de bamboeplant heen en laat dit doek 2 centimeter boven de grond uitsteken. Dit zorgt ervoor dat wortels die net onder de oppervlakte ontstaan niet over het doek heen groeien. Geef genoeg water, want de grond rondom de wortels van de bamboe wordt sneller droog wanneer er anti-worteldoek omheen zit.

TIP: plant woekerende bamboe niet dicht bij een vijver. De uitlopers kunnen namelijk door de vijverfolie heen prikken.

Gebruik worteldoek voor woekerende bamboesoorten

Je bamboe water geven

Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kunnen gebruiken.

Voeding voor bamboe

Het bemesten van bamboe zorgt ervoor dat de plant krachtig groeit en een sterk wortelgestel krijgt. Ook in de winter ben je dan verzekerd van een gezonde en harde plant. Je kunt jouw bamboe twee keer per jaar bemesten, namelijk van maart tot en met juni en van juli tot en met oktober. Heb je een kleine bamboeplant? Geef dan 20 gram voeding per plant of 100 gram per m². Gaat het om een middelgrote tot grote bamboeplant? Dan kun je 40 gram per plant of 100 gram per m² geven.

Bamboe snoeien

Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Het is raadzaam twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar. Het eerste jaar is snoeien nog niet nodig. Is het eerste jaar voorbij? Let dan op dat wanneer bamboescheuten uit de grond komen, je deze snoeit. Is je plant anderhalve meter? Laat dan een paar scheuten staan en snoei de rest van de scheuten terug tot op de grond. Ook uitstekende stengels kun je wegsnoeien. Wanneer je de onderste stengels van de bamboeplant uitdunt, krijg je meer blad aan de plant. Dit komt omdat de bamboe meer ruimte en licht krijgt, waardoor nieuwe bladeren zich kunnen ontwikkelen. Wil je juist meer scheuten aan de zijkant? Snoei dan de top bij.

Bamboe op je terras

Snoeitips per situatie

In welke maand je bamboe moet snoeien, is afhankelijk van de situatie. Er zijn verschillende redenen om bamboe te snoeien. Denk aan het mooi houden van je haag of omdat de plant bijvoorbeeld schade heeft opgelopen door vorst. Wij geven je wat voorbeeldsituaties met een bijbehorend snoeiadvies.

 1. • Je bamboe ziet er niet meer mooi uit

  Een bamboestengel gaat ongeveer 6 tot 8 jaar mee. Het kan zijn dat je bamboe er na een tijd niet mooi meer uitziet door oude en lelijke halmen. Is dit het geval? Snoei deze halmen dan weg. Dit kun je doen in april en mei en tussen oktober en december.

 2. • Bamboe snoeien na vorstschade

  Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorstschade. Deze scheuten kun je afsnoeien. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni. Houd er rekening mee dat het herstel van hoger groeiende bamboesoorten moeizaam kan gaan. Dit komt omdat de plant uitgeput raakt door het herstel. Laagblijvende bamboe herstelt makkelijker.

 3. • Je hebt een haag van bamboe

  Heb jij een haag van bamboe in je tuin en wil je deze mooi in vorm houden? Snoei deze dan in juli en augustus. Je snoeit de zijtakken die buiten de vorm van jouw haag groeien weg. Voor je het weet staat jouw bamboehaag er weer strak bij.

 4. • Bamboe is te hoog

  Heb je jouw bamboe flink laten groeien en vind je de plant nu eigenlijk te hoog? Kort dan de toppen van de bamboescheuten in. Het is raadzaam het inkorten te doen in de maanden augustus of september. De meeste groei is dan namelijk voorbij.

Bamboe in pot of plantenbak

Het verpotten van je bamboe

Staat jouw bamboe in een pot? Dan is het aan te raden elke 2 á 3 jaar de plant te verpotten. De wortels van bamboe groeien namelijk snel. Verpot naar een pot die zeker 15% groter is dan de pot waar die in staat. Het verpotten kun je het beste doen in het voorjaar. Dit vanwege het feit dat bamboe in deze periode genoeg energie heeft om eventuele schade te herstellen. Bekijk onze instructievideo waarin wij stap voor stap uitleggen hoe je bamboe in een pot plant.

Bamboe winterklaar maken

Maak jouw bamboe klaar voor de winter. Leg in november aan de voet van de bamboeplant een laagje bladeren of bijvoorbeeld een laagje houtsnippers. Dit zorgt voor extra winterbescherming. Sneeuwt het in de winter? Schud de sneeuw dan van de bamboe wanneer dit blijft hangen. Staat jouw bamboe in een pot? Bescherm deze dan met een afdekhoes. Deze hoes beschermt goed tegen strenge vorst.

Bamboe voor binnen

Geef je interieur een oosterse en exotische uitstraling met bamboe. Bamboe is namelijk ook geschikt voor binnen. De niet woekerende bamboe ‘Rufa’ bijvoorbeeld, is een ideale plant om in een pot of plantenbak te planten. Het is een niet-woekerende bamboesoort die relatief laag blijft. Snoei de bamboeplant wel zodat die niet te groot wordt en mooi in model blijft. Knip lelijke halmen weg bij het beginpunt. Bamboe staat graag in vochtige grond en verbruikt veel water. Let wel op dat er geen laagje water op de bodem van de pot komt te liggen. Een bamboeplant houdt van zonlicht, dus plaats je plant dicht bij het raam. Zet de bamboe niet op de tocht of in de buurt van de verwarming.

Let op: verliest je bamboe zijn bladeren? Dan geef je of te veel water of de plant krijgt te weinig zonlicht.

Creëer in huis een oosterse sfeer met bamboe.

Combinaties met bamboe

Combineer bamboe met andere vaste planten en maak de mooiste combinaties. De acer, ook wel Japanse esdoorn genoemd, kun je prima combineren met bamboe. De acer heeft een oosterse uitstraling en een opvallend kleurrijk blad. Kijk ook eens naar de nandina domestica (hemelse bamboe). Dit is een sierheester met sierlijke bladeren die in de herfst rozerood kleuren. De aucuba japonica ‘Crotonifolia’ is een groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Japan komt. In Nederland staat de aucuba ook wel bekend als de broodboom. Zoals je ziet kun je met bamboe dus alle kanten op!

Combineer bamboe met de acer, met hemelse bamboe of met de aucuba japonica 'Crotonifolia'.

Op zoek naar inspiratie? Lees dan de blog Op zoek naar inspiratie? Lees dan de blog ‘bamboe planten, de bijzonder groene en oosterse invloed in je tuin’. Bekijk hier alle bamboe. Bekijk hier alle bamboe.

Geschreven door: Lika Productspecialist