Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Beukenbladluis bestrijden met deze 3 tips

24 november 2022
Leestijd: 4 minuten

Beukenbladluis bestrijden kan op verschillende manieren. Als je beukenbladluizen op je prachtige beukenhaag ontdekt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Deze bladluissoort plant zich namelijk razendsnel voort en voor je het weet zit er niks anders op dan een nieuwe beukenhaag kopen. Om dat te voorkomen, hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee je beukenbladluis kan bestrijden.

Meest gestelde vragen over beukenbladluis

Hoe bestrijd ik de beukenbladluis op een natuurlijke manier?

Waardoor komen er witte vliegjes in de beukenhaag?

Beukenbladluis herkennen

Voordat je luis in de beukenhaag kan bestrijden, moet je eerst luis in de beukenhaag herkennen. Een luis op een beukenhaag is goed te herkennen. Ze zijn zo'n 2 tot 3 millimeter groot en zijn vaak met het blote oog te zien. In een groeiseizoen (van lente tot herfst) kunnen er verschillende generaties luizen op de beukenhaag ontstaan. De eerste generaties zijn geel-groen en hebben geen vleugels. Latere generaties zijn eerder blauw-wit en zijn wel gevleugeld. Het kan dan lijken alsof er witte vliegjes op de beukenhaag zitten. Deze witte vliegjes in de beukenhaag zijn dus eigenlijk gewoon luizen en moeten ook zo bestreden worden.

Beukenbladluis eerste generatie Eerste generatie bladluis
Beukenbladluis latere generatie Latere generatie bladluis

Daarnaast kan je de beukenbladluis herkennen aan de wollige wasdraden die zij maken en die om hen heen zit. De luizen bevinden zich met name aan de onderkant van de bladeren en aangetaste bladeren krijgen gele vlekken en krullen uiteindelijk zelfs helemaal om.

Witte vliegjes & beukenbladluizen bestrijden

Wil jij insecten op beukenhaag bestrijden? Om het je gemakkelijker te maken hebben we een stappenplan gemaakt om luizen in je beukenhaag te lijf te gaan.

  1. 1.

    Heb jij bladluis in de beukenhaag ontdekt en is de plaag nog niet extreem uitgebreid? In dit geval kan je de witte luis in de beukenhaag proberen aan te pakken met water. Spuit de luizen met een harde waterstraal van de bladeren af. Herhaal dit meerdere keren en vergeet ook niet het midden van je haag onder handen te nemen.

  2. 2.

    Heeft jouw beukenhaag luis en is het wegspoelen met alleen water niet voldoende? Dan kan je proberen om natuurlijke vijanden van de luizen in de beukenhaag te zetten. Onder andere lieveheersbeestjes en larven van gaasvliegen werken hierbij goed.

  3. 3.

    Grijp naar andere middelen als water en de natuurlijke vijanden de witte luis op de beukenhaag nog niet verslagen hebben. In dit geval kan je gebruik maken van insecticide om de bladluis op de beukenhaag te bestrijden. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van brandnetelgier. Hierdoor wordt de plant sterker en minder aantrekkelijk voor de luizen.

Bladluis op een beuk

De belangrijkste oorzaken van bladluis op je beukenhaag

Gebrek aan water en een slechte weerstand zijn de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van bladluis. Heb je je beukenhaag al enige tijd geen water gegeven? Dan is nu het moment om je haag water te geven. Door je haag regelmatig water te geven zal je op langere termijn minder last hebben van bladluis.

Je kan de weerstand van je beukenhaag verhogen door regelmatig te bemesten. De mest bevat belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde haagplant. Haagplanten die net aangeplant zijn of een nieuw plekje in de tuin hebben gekregen zijn vaak ook wat vatbaarder voor het ontstaan van bladluis.

Heb je nog vragen over het bestrijden van beukenbladluis of wil je graag advies over de verzorging van je beukenhaag, zodat de luizen minder kans maken? Neem dan gerust contact op met onze experts.

Videos
Geschreven door: Vincent Productspecialist