Fruit halen bij de supermarkt? Welnee, jij kweekt liever jouw eigen fruit. Dan weet je tenminste precies wat ermee gebeurd is. Daarnaast is eigen fruit verbouwen een hartstikke leuke hobby! Herkenbaar? Dan is deze blog over fruitbomen zeker de moeite waard om te lezen.
Maak van je tuin, balkon of terras een kleurig bloemenparadijs met bloembollen. Bloembollen planten is een leuke en eenvoudige tuinklus, die zelfs de beginnende tuinierder zo onder de knie heeft. Kies afhankelijk van de periode waarin jij van een uitbundige bloei wilt genieten voor de juiste soort. In deze blog vertellen wij je alles over het planten van bloembollen, de verschillende soorten die er zijn, hoe je bloembollen het beste kunt bewaren en we geven je tot slot nog wat handige tips!
Bloembollen zijn er in allerlei soorten. Of je nu kiest voor de traditionele tulp, de vroeg in bloei staande crocus of voor de opvallende bloei van de dahlia. Eigenlijk kun je een onderscheid maken in twee soorten bloembollen: voorjaarsbollen en zomerbollen. Ga je voor voorjaarsbollen, dan geniet je dus al in het voorjaar van kleur in je tuin. Kies je voor zomerbollen, dan ontstaat er in de zomer een mooie bloemenpracht. Met sommige soorten geniet je zelfs tot in het najaar van een uitbundige bloei!
Ben jij geen tuinierder in hart en nieren? Geen nood. Zelfs voor iemand met weinig ervaring op dit gebied is het planten van bloembollen een eenvoudig karweitje. Voordat je begint met planten is het een idee eerst na te denken op welke manier je dit wilt doen. Wij geven je alvast wat ideetjes om inspiratie op te doen:
Ben je van plan met patronen aan de slag te gaan? Je kunt hier verschillende kanten mee op. Creëer bijvoorbeeld een rond of vierkant patroon of ga aan de slag met lijnen. We geven je korte stappenplannen.
Creëer een rond patroon met bloembollen. Dit doe je door in een cirkel banen van bollen te maken. Het mooiste is om dit in verschillende kleuren te doen. Zo krijg je een opvallend patroon. Om ervoor te zorgen dat de cirkel precies mooi rond is, kun je een stokje in het midden zetten en hier een touw aan vastmaken. Maak vervolgens aan de andere kant van het touw ook weer een stokje vast. Op die manier teken je precies een cirkel in de grond. Kies je voor een cirkel met een diameter van bijvoorbeeld één meter? Dan heb je voor kleine bloembollen zo’n 120 stuks nodig en voor grote bloembollen ongeveer 28 stuks.
Heb jij graag strakke lijnen in je tuin? Maak dan met bloembollen een vierkant patroon. Het voordeel van vierkant ten opzichte van rond is dat het eenvoudig aan te leggen is. Maak de lijnen van het vierkant bijvoorbeeld met één bepaalde kleur bloembollen en vul het vierkant zelf weer op met een andere kleur bollen. Zo creëer je een speels effect. Wat je ook kunt doen is banen maken van verschillende soorten bollen naast elkaar. Ga net zo lang door met het maken van die banen tot er een vierkant of rechthoek ontstaat. In dit laatste gaat overigens wel iets meer tijd zitten.
Een derde optie voor het maken van een bollenpatroon is met behulp van lijnen. Doe dit bijvoorbeeld langs je gazon, border of het looppad in je tuin. Je kunt ervoor kiezen een strakke lijn te maken met bloembollen, maar je kunt natuurlijk ook een lijn maken die in een golvende beweging loopt. Dit geeft net een wat speelser effect. Houd er rekening mee dat je voor een goede lijn zeker vier bloembollen naast elkaar plant.
Zoals we al eerder schreven is het planten van bloembollen niet moeilijk. Wel is het belangrijk rekening te houden met de bloeitijden van de betreffende bollen. Wanneer je ze op een juiste manier plant, geniet je bijna het hele jaar door van een bloeiende tuin. We maken onderscheid in twee soorten bollen: voorjaarsbollen en zomerbollen. Voorjaarsbollen bloeien, zoals de naam het al zegt, vanaf het voorjaar en zomerbollen bloeien gedurende de zomer tot soms zelfs in het najaar door. Wij geven je een gemakkelijk stappenplan waarmee bloembollen planten appeltje eitje wordt:
Wij geven je graag een ezelsbruggetje om te bepalen wat de plantdiepte en -afstand van de bloembollen moet zijn. Houd voor beiden drie keer de hoogte en drie keer de breedte van de bloembol aan. Een bloembol van 5 centimeter plant je dus 15 centimeter diep en je houdt daarnaast een afstand van 15 centimeter tussen de bloembollen aan. Let op: begonia’s en dahlia’s plant je direct onder de oppervlakte. Maak voor kleine bloembollen een gleuf op de plek waar je ze in de grond wilt planten.
Uiteraard is het van belang dat je weet wanneer je jouw bloembollen kunt planten. Voorjaarsbollen plant je in het najaar, tussen september en december. Het beste is de bloembollen vóór de eerste vorst te hebben geplant. Afhankelijk van de soort bloembol geniet je vanaf maart tot ongeveer eind mei van een kleurrijke bloei. Crocussen bijvoorbeeld bloeien al in maart, terwijl tulpen en hyacinten tot eind mei in bloei staan. Zomerbollen plant je in het voorjaar. Raadzaam is dit na de laatste nachtvorst te doen. Het planten vindt, afhankelijk van de soort, plaats tussen februari en juni. Vervolgens geniet je vanaf juli tot soms wel in oktober van een mooie bloemenpracht. De begonia is een extreem lange zomerbloeier en bloeit al vanaf juni tot wel in oktober. Hetzelfde geldt voor de dahlia. Deze decoratieve bloembol bloeit van juli tot en met oktober.
Wat als je bloembollen zijn uitgebloeid? Weggooien is zonde, want bij een goede verzorging kunnen ze namelijk nog jaren bloeien! Het is daarom een prima oplossing om je bloembollen te bewaren. Let op: dit heeft alleen zin bij meerjarige bloembollen. Direct na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen afknippen. Dit zorgt ervoor dat de bloembol geen energie gaat stoppen in het maken van zaaddozen, maar juist in het sterker maken van de bloembol zelf. Is het blad en de steel compleet afgestorven? Dan is het tijd om de bloembollen te rooien. Haal de aarde van de bollen af, maar doe dit niet met water. Van water gaan ze namelijk rotten. Bij het rooien kan het zijn dat je aan de onderkant van de bloembol kleine nieuwe bolletjes ziet zitten. Haal deze eraf, samen met de oude huid en de wortels. Zijn je bloembollen schoon en helemaal droog? Bewaar je bloembollen dan in bijvoorbeeld krantenpapier en doe ze vervolgens in een doos. Zet deze doos op een donkere, koele en droge plek en zorg voor goede ventilatie. Van een vochtige ruimte kunnen je bollen namelijk gaan schimmelen.
Het is raadzaam maandelijks je opgeborgen bloembollen te controleren. Wanneer de ruimte te droog of te warm is, zullen de bollen verschrompelen. Dit kun je zien aan het vel dat er rimpelig uitziet en de bol zelf die niet meer helemaal stevig aan zal voelen. Is dit het geval? Maak de bloembollen dan licht vochtig met een plantenspuit. Zijn de bollen juist te nat en gaan ze schimmelen? Vernieuw dan het materiaal waarin je ze bewaart en laat de bloembollen goed drogen voordat je ze weer opbergt.