Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

De tuin winterklaar maken

20 april 2021
Leestijd: 8 minuten

De winter is in aantocht! Het weer wordt guurder en kouder, de bladeren vallen, egels bezoeken je tuin en vogels komen moeilijker zelf aan voedsel. Dit is hét moment om je tuin winterklaar te maken. Hoe kouder de winter, hoe meer maatregelen je moet nemen. Helaas weet je nooit van te voren hoe streng de winter wordt. Daarom is het belangrijk dat je in ieder geval onderstaande maatregelen neemt.

Bescherm vorstgevoelige planten en bomen

Sommige planten zijn goed winterhard, maar er zijn ook soorten die niet goed tegen de vrieskou kunnen. Het is belangrijk dat je die planten zo goed mogelijk beschermt. Geef de planten voldoende beschutting tegen de koude oostenwind en bescherm indien nodig vorstgevoelige planten en bomen extra met speciale beschermfolie. Is het nog herfst en liggen de bladeren nog in je tuin, dan kun je deze rondom de stam van de plant leggen. Dit geeft een natuurlijke bescherming van de wortels tegen de kou.

Heb je planten in een pot staan, dan zijn deze veel kwetsbaarder in de winter. Het is belangrijk ze op tijd binnen te zetten in een serre of schuur zodat ze de winters kunnen overleven. Maak de potten wel goed schoon en let er op dat je geen slakken of andere beestjes mee in huis neemt.

Bescherm je gazon

Het gazon is in de zomer heldergroen. Daar wil je in het nieuwe jaar natuurlijk ook weer van genieten! Daarom is het belangrijk jouw gazon winterklaar te maken. Hark alle bladeren van het gras zodat er nog voldoende zonlicht op valt. Groeit het gras nog, dit is vaak tot eind oktober, maai dan nog een laatste keer tot ongeveer 5 centimeter. Laat de winter nu maar komen! Vriest of sneeuwt het? Loop dan niet over je gazon en laat het sneeuw liggen. Zo krijg je in het voorjaar weer een groene deken in je tuin.

Hark je gazon bladvrij

Tip: gebruik een speciale bladhark.

Bescherm je vijver

Heb je een vijver? Maak die dan ook winterklaar. De meeste vijverplanten sterven af in de herfst. Haal de dode vijverplanten en de bladeren uit de vijver. Span daarna een net over de vijver zodat de bladeren niet in de vijver vallen. Gebruik bijvoorbeeld een beschermnet voor planten. Met een luchtpomp of een handige ijsvrijhouder voorkom je dat de vijver bij vorst helemaal dichtvriest. Zo kunnen gassen die door rottende plantenresten ontstaan, ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen komen.

Ijsvrijhouder

Je terras winterklaar maken

Het is ook belangrijk om het terras winterklaar te maken. Maak de meubels schoon en zet ze samen met de kussens en parasols binnen of bedek ze met een speciale meubelhoes. Verwijder eenjarige planten en zet lege potten die niet tegen vorst kunnen het liefst binnen. Blijven er lege potten buiten staan? Zet die dan ondersteboven zodat er geen water in blijft staan en de potten niet kapot vriezen. Met kans op vorst is het verstandig om de buitenkraan af te sluiten, de tuinslang leeg te blazen of op te bergen en de gieter leeg te gooien. Gereedschap wat je niet meer gebruikt maak je schoon, vet je in en leg je weg.

Planten van nieuwe tuinplanten

Zolang de temperaturen nog niet onder nul komen, is de herfst de perfecte tijd van het jaar om nieuwe planten in je tuin te zetten. Nieuwe bomen, struiken, bloembollen of vaste planten plant je in je tuin zodat deze al kunnen wortelen voordat de winter begint en gelijk kunnen uitlopen in het voorjaar.

Bloembollen bestsellers
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Plant nu, bloei in het voorjaar
  • Bezorging in heel NL & BE
80 Alliums, in 5 soorten
Voor in pot en border

Help vogels de winter door

Vogels trekken naar het zuiden, maar er zijn ook vogels die vanuit noordelijke delen naar ons land komen en vogels die in ons land blijven. De winter is de tijd om de vogels een handje te helpen met het vinden van voedsel en onderdak. Maak je vogelhuisje schoon en hang deze op een veilige plek in je tuin. Help de vogels aan voedsel door pinda’s of vetbollen op te hangen of koop een speciaal voederhuisje of pindakaashuisje met bijbehorende vruchten pindakaas.

Vogelhuisjes

Het kost niet veel moeite om de tuin winterklaar te maken, maar het is wel degelijk noodzakelijk. Is je tuin winterklaar, dan hoef je tot het voorjaar nauwelijks wat aan de tuin te doen. Geniet van de winterse temperaturen en de sneeuw, verwen de vogels en neem een lekkere kop warme chocolademelk!

Geschreven door: Lars Productspecialist