Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Fruitbomen planten: onze tips voor een overvloedige oogst

14 december 2023
Leestijd: 7 minuten

Fruitbomen aanplanten is een esthetische keuze en je plukt er ook nog letterlijk de vruchten van. Als je de fruitbomen goed onderhoudt kan het ook resulteren in een overvloedige oogst van heerlijk vers fruit. Het planten van fruitbomen vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. In deze blog zetten we de verschillende stappen onder elkaar die je moet nemen om succesvol fruitbomen te kweken.

Kies de juiste fruitboom voor jouw tuin

De juiste standplaats, het lijkt simpel, maar zeker bij fruitbomen is dit een belangrijke stap. De juiste standplaats heeft namelijk een grote invloed op de groei, gezondheid en uiteindelijke opbrengst van de bomen. Bij de juiste standplaats moet je denken aan beschikbare ruimte, bodemtype en het optimale klimaat. Zorg ervoor dat je de specificaties van elke boom zorgvuldig leest en kies variëteiten die goed gedijen in jouw regio.

De juiste fruitboom kiezen

Belangrijk voordat je begint

De fruitboom heeft bij aankomst bij jou thuis al een reis achter de rug. Daarom verdient de boom nu wat speciale aandacht. Geef de fruitboom de ruimte om te ademen en verwijder eventueel verpakkingsmateriaal. Dompel de wortels enige tijd in een emmer water. Bij een grotere boom raden we aan water te geven met behulp van een gieter. Op deze manier geef je je fruitboom de juiste start voor een gezonde ontwikkeling.

De juist planttijd

Fruitbomen worden bij voorkeur geplant in de late herfst of vroege lente. Tijdens deze periode zijn de bomen in rust. Vermijd het aanplanten in perioden van vorst en om het goed wortelen te bevorderen.

Locatie, locatie, locatie

Fruitbomen gedijen het beste in goed doorlatende grond en hebben veel zonlicht nodig. Kies daarom een locatie in je tuin met minstens zes uur zonlicht per dag. Vermijd laaggelegen gebieden waar koude lucht kan blijven hangen. Vorst kan namelijk schadelijk zijn voor fruitbomen. Ga je meerdere fruitbomen plaatsen? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen de bomen voor een optimale groei.

De juiste standplaats voor fruitbomen

Fruitbomen planten stappenplan

Klaar met de voorbereidingen, tijd om aan de slag te gaan. Hieronder zetten we de verschillende stappen kort voor je onder elkaar. Een uitgebreide beschrijving vind je in onze blog: Zo plant je bomen.

Stap 1: graaf een plantgat

Maak het plantgat ruim genoeg voor de wortels van de fruitboom. Een diepte van ongeveer twee keer de lengte van de wortels is ideaal.

Stap 2: bodemvoorbereiding

Een gezonde bodem is cruciaal voor fruitbomen met een goede oogst. Verwijder onkruid en zorg indien nodig voor goede drainage. Test vervolgens de pH-waarde van de grond en pas je deze aan indien nodig. Voeg organisch materiaal toe, zoals compost of goed verteerde mest, om de bodem te verrijken met essentiële voedingsstoffen en een gezond bodemleven te bevorderen.

Vermeng de uitgegraven grond met Pokon aanplantgrond voor bomen. Gebruik hiervoor de verhouding 1/3 deel Pokon aanplantgrond met 2/3 deel van de bestaande grond. Pokon aanplantgrond is speciaal ontwikkeld voor de initiële groeifase van fruitbomen. De grond heeft een gebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen en een luchtige structuur die gunstig is voor wortelontwikkeling. Pokon aanplantgrond draagt bij aan een optimale omgeving, waardoor de fruitboom een krachtige start krijgt.

Tip: maak gebruik van boompalen bij het aanplanten van je fruitbomen

Boompalen geven je fruitbomen stabiliteit tijdens de groei. Plaats palen aan de noord- en westzijde om tegen harde wind te beschermen. Bevestig de palen zorgvuldig met flexibele materialen om beschadiging aan de boom te voorkomen. Verwijder de palen niet te vroeg, maar wacht tot de boom zelfstandig stabiel is.

Stap 3: verwijder de verpakking zorgvuldig

Beschadigingen aan de wortels kunnen nadelige gevolgen hebben voor de groei van de fruitboom. Verwijder de kweekpot daarom voorzichtig zonder de wortels te beschadigen.

Fruitbomen aanplanten grond
Bomen snoeien

Stap 4: plaats de fruitboom in het plantgat

Zet de boom in het midden van het plantgat en vul het gat met de voorbereide grond. Druk zachtjes aan terwijl je vult om luchtbellen te voorkomen.

Stap 5: geef de fruitboom water

Direct na het planten heeft de fruitboom veel water nodig. Geef royaal water om de grond goed te laten settelen en en het ontwikkelen van wortels te bevorderen.

Stap 6 fruitbomen onderhoud en verzorgen

Het planten van fruitbomen is slechts het begin; regelmatig onderhoud is essentieel voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig. Geef eventueel extra water tijdens droge periodes. Gebruik mulch rond de basis van de fruitboom om vocht extra vast te houden.
  • Bemesten: Voed je fruitbomen twee keer per jaar met Pokon Bio fruitbomen Voeding.
  • Snoeien: Snoei dode of zieke takken regelmatig om de gezondheid van de boom te bevorderen.
  • Bescherming tegen ziekten en plagen: Controleer regelmatig op tekenen van ziekten of plagen.

Appelboom als fruitboom

De belangrijkste verschillen tussen bomen en fruitbomen

Fruitbomen zijn ook bomen. Je zou denken dat er daarom niet zoveel verschil zit in het planten. Dat klopt inderdaad. Bij fruitbomen zit het verschil met name in de verzorging na het aanplanten in combinatie met het doel van het produceren van fruit. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

Ruimte: Voldoende zonlicht en goede luchtcirculatie is voor de groei van fruit heel belangrijk. Fruitbomen moeten daarom op voldoende afstand van elkaar worden geplant.

Onderhoud: Fruitbomen hebben doorgaans meer zorg nodig dan gewone bomen. Bij fruitbomen zijn de onderhoudswerkzaamheden erop gericht om de kwaliteit en de opbrengst van het fruit te behouden én/of te verbeteren. Taken die hierbij horen:

  • Snoeien: fruitbomen hebben er baat bij om regelmatig gesnoeid te worden. Bij het snoeien verwijder je dode takken, maak je de kroon dunner en geef je de boom vorm. Dit alles om de luchtcirculatie te verbeteren. Meer zonlicht tussen de takken verhoogt de fruitopbrengst. Bij gewone bomen is snoeien meestal minder intensief.
  • Bestuiving: sommige fruitbomen hebben bestuiving nodig van andere bomen van dezelfde soort om fruit te produceren. Bestuiving kan hierbij plaatsvinden door insecten of via de wind. Het aanplanten van bestuivende bomen in de buurt kan nodig zijn voor een maximale opbrengst.
  • Watergift: fruitbomen hebben door de vruchtvorming vaak een constante toevoer van vocht nodig. Vooral tijdens droge periodes. Een goed irrigatiesysteem bijvoorbeeld door gebruik van een druppelslang is cruciaal om een goede hydratatie te garanderen.
  • Bodemverbetering: twee keer per jaar bemesten kan helpen bij het handhaven van een voedingsrijke bodem die essentieel is voor de groei van fruitbomen.
  • Ziektebestrijding: fruitbomen zijn vatbaar voor bepaalde ziekten en plagen. Inspecter je fruitbomen regelmatig om de gezondheid van de boom te behouden.

Oogsten: het fruit moet op het juiste moment geoogst worden om de smaak en kwaliteit te behouden. Na de oogst is het belangrijk om goed te snoeien. De juiste verzorging is op dit moment heel belangrijk om een goede basis te leggen voor het nieuwe seizoen.

Bloesem fruitbomen

Signalen die aangeven dat je boom het niet zo naar zijn zin heeft

Controleer je fruitbomen regelmatig. Zien ze er nog gezond uit? Of vertonen ze signalen die aangeven dat je fruitboom mogelijk niet optimaal gedijt. Kijk vooral naar veranderingen in bladkleur, zoals vergeling of bruine vlekken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een voedingstekort. Andere belangrijke signalen die je niet mag negeren zijn: een gebrek aan nieuwe groei, misvormde bladeren, of een afname van de productie van vruchten. Houd ook de algemene gezondheid van de boom in de gaten. Een ongezonde boom kan het gevolg zijn van diverse ziektes, slechte bodemomstandigheden of onjuiste watergiften.

Het planten van fruitbomen loont en je plukt er letterlijk zelf de vruchten van. Door zorgvuldige planning, de juiste boomkeuze en gedegen onderhoud kun je genieten van een overvloedige oogst. Met de juiste zorg en aandacht zullen je fruitbomen gedijen en je tuin verrijken met heerlijk vers fruit.

Geschreven door: Lars Productspecialist