De groei van je klimop stimuleren is soms toch nodig bij deze snelgroeiende plant. Misschien wil je snel kunnen genieten van een prachtige dichte haag of is jouw hedera (tijdelijk) gestopt met groeien. In deze gevallen kan je zeker dingen doen om de groei van de plant te bevorderen. Wij geven je hier verschillende tips om jouw klimop weer goed te laten groeien. Het maakt hierbij niet uit of je een Hedera helix goldchild, Hedera algeriensis gloire de marengo of een ander type hedera in de tuin hebt staan.
Een klimop is een plant die over het algemeen behoorlijk snel groeit. Hoe snel de plant precies groeit, is onder meer afhankelijk van het type klimop dat je hebt staan. Zo groeit een Hedera hibernica tussen de 40 en 60 centimeter per jaar, terwijl de Hedera helix zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar groeit. Wil jij de klimop snel laten groeien? Dan kan je de plant een beetje helpen. Dit kan op verschillende manieren.
Om de klimop mooi te houden, zal je de plant 1 à 2 keer per jaar moeten snoeien. Dit kan de plant ook uitstekend hebben. De hedera snoeien zorgt voor een gezondere plant en een dichtere haag. Zo geniet je snel van een prachtige hedera schutting.
De hedera bemesten na het snoeien is ook een goed idee. Dit stimuleert de groei van de plant. Het bemesten van de plant doe je bij voorkeur 2 keer per jaar, direct na het snoeien. Zo blijft de plant het gezondst en zal de plant het beste groeien.
Voor het bemesten van de klimop gebruik je speciale voeding voor klimplanten. Ecostyle Klimplanten-AZ voeding is hier erg geschikt voor. Dit product bevat alle voedingsstoffen die de klimop nodig heeft om weer snel verder te groeien.
Bekijk de Ecostyle Klimplanten-AZNaast het bemesten van de klimop is ook de hedera water geven een essentieel onderdeel van de verzorging. Hierbij is een goede balans vinden belangrijk. Klimop planten houden namelijk niet van te droge grond, maar willen ook niet altijd met hun wortels in de nattigheid staan. Bovendien stopt de hedera met groeien als z'n wortels te oppervlakkig blijven groeien. Geef de klimop daarom niet te vaak water, maar besproei de grond in hete, droge periodes wel af en toe. De hedera is gelukkig een erg sterke en vergevingsgezinde plant. Een keertje te veel of te weinig water zal daarom niet direct een probleem zijn, maar pas op de lange termijn wel goed op.
Naast het bemesten en bewateren van de klimop kan je de plant helpen door de takken in de juiste richting te leiden. Een hedera zal namelijk niet uit zichzelf tegen een hekwerk omhoog groeien. Maak de scheuten daarom voorzichtig vast aan de schutting of het hekwerk, zodat de plant de juiste kant op groeit. Zo krijgt de plant voldoende ruimte om te groeien en geniet jij van een prachtige dichte haag.
Heb jij een hedera in de tuin staan die maar niet wil groeien? Of groeide de plant eerst uitstekend, maar is dit ineens gestopt? Dat kan verschillende redenen hebben. Meestal heeft dit te maken met teveel of juist te weinig water en/of mest.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water. Hierdoor wordt de plant erg gevoelig voor droogte en groeit niet meer verder.
Dit betekent niet dat je de klimop helemaal geen water of mest moet geven. Zonder de juiste voedingsstoffen is de klimop namelijk veel vatbaarder voor ziektes en plagen en de hedera groeit niet als deze (te) ziek is. Bemest de plant daarom 1 à 2 keer per jaar, het liefst direct na het snoeien. Zo krijgt de plant wel de benodigde voedingsstoffen binnen, zonder dat je de wortels overbelast.
Ook voor het bewateren van de klimop moet je een goede balans vinden. Een jonge klimop moet je regelmatig voorzien van wat water. Hoe groter en ouder de plant is, hoe minder water je geeft. Bouw de hoeveelheid water langzaam af, zodat de klimop de kans krijgt om zelf dieper in de grond op zoek te gaan naar water. In hele hete, droge periodes kan je de hedera wel nog af en toe van wat water voorzien, zodat de plant niet uitdroogt. Elke dag water geven is bij de klimop nooit nodig.
Oh jee, jouw hedera wordt geel en kaal. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De hedera wordt geel als de plant teveel of te weinig water krijgt. Bekijk in het geval van gele bladeren bij je klimop daarom altijd eerst de grond. Is de grond te droog of te nat? Pas dan jouw bewatering aan.
Heeft de hedera gele bladeren met donkere vlekken? Dan kan spint de boosdoener zijn. Verwijder de aangetaste delen van de plant of probeer de spint van de plant te spoelen. Zorg er ook voor dat jij de klimop 1 à 2 keer per jaar bemest met een geschikte meststof. Dat maakt de plant weerbaarder tegen plagen en zal de hedera snel laten groeien.
Heb je nog vragen over de verzorging van de klimop in jouw tuin? Of vraag je je af welk type hedera jij het beste in de tuin kunt planten? Neem dan contact met ons op. Onze experts staan klaar met alle antwoorden op jouw klimop-vragen. Zo geniet jij ook van een snelgroeiende hedera in de tuin.