Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Haagbeuk of beukenhaag: de 6 grootste verschillen

3 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Een haagbeuk en beukenhaag hebben op het eerste gezicht qua uiterlijk veel van elkaar weg. Toch zijn er flink wat verschillen tussen de twee haagsoorten. In deze blog zetten wij de verschillen duidelijk voor je op een rijtje. Zo weet je na het lezen ervan precies welke van de twee het beste bij jou past. We beginnen direct met een korte en overzichtelijke samenvatting vormgegeven in een tabel. Uitgebreidere informatie over de haagbeuk en de beukenhaag lees je verderop in de blog.

Kies voor een groene of rode haag met de beukenhaag of maak een groene oase in je tuin met de haagbeuk
De belangrijkste verschillen tussen de haagbeuk en de beukenhaag in een overzichtelijke tabel

1. Berken- en beukenfamilie

De haagbeuk en de beukenhaag behoren allebei tot een andere familie. De haagbeuk, in het Latijns carpinus betulus genoemd, behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). De beukenhaag, fagus sylvatica in het Latijns, behoort tot de beukenfamilie (Fagaceae). Waar de haagbeuk populair is in drassige gebieden en langs de kust, is de beukenhaag een populaire haag in heel Nederland en zie je die in menig tuin staan.

Het blad van de groene en rode beukenhaag en de haagbeuk op een rijtje

2. Privacy versus bladverlies

Misschien wel één van de belangrijkste verschillen is dat de haagbeuk in het najaar zijn bladeren verliest. Dit is bij de beukenhaag niet het geval. Deze plant behoudt namelijk gedurende de winter zijn bladeren. Wel verkleurt het blad naar bruin. Kijkend naar privacy kun je dus zeggen dat een beukenhaag gedurende het jaar niet of nauwelijks doorkijk geeft en je van deze plant in de herfst en in de winter meer privacy hebt dan van de haagbeuk. Een haagbeuk daarentegen zorgt in het voorjaar weer eerder voor een dichtbegroeide haag, omdat deze dan sneller blad vormt dan de beukenhaag.

TIP: Doordat een beukenhaag het hele jaar rond zo goed als gesloten is, kun je deze haag ook gebruiken als windscherm.

Beukenhaag

4. Verschil haagbeuk en beukenhaag planten

Wat betreft het aanplanten stelt een haagbeuk in vergelijking met de beukenhaag minder eisen aan de grond waar die in komt te staan. Een haagbeuk is bijvoorbeeld geschikt om op vochtige plekken te planten, zoals langs een oever. Daarnaast kan deze haagplant ook prima in kleigrond staan, terwijl het planten van een beukenhaag in kleigrond juist af te raden is. Een beukenhaag groeit het liefst op een lichte zandgrond die niet te nat, maar ook niet te droog is. Lees de blog 'Beukenhaag planten, hoe pak je dat aan' voor alle ins en outs over het planten van je beukenhaag. Wat belangrijk is voor de beuk is de mycorrhiza schimmel. Deze schimmel stimuleert namelijk de groei van deze haagplant. Het is daarom verstandig bij het aanplanten van een beukenhaag aanplantgrond te gebruiken waar de mycorrhiza schimmel in verwerkt zit. Het uitvalpercentage is bij beuken waar de bodemschimmel door de grond heen gemengd zit namelijk een stuk kleiner.

5. Verschil haagbeuk en beukenhaag snoeien

Op gebied van snoeien is er tussen de haagbeuk en de beukenhaag ook nog een belangrijk verschil te concluderen. Wanneer je een haagbeuk hebt geplant is het belangrijk de plant eerst goed te laten groeien totdat die de gewenste hoogte heeft. Is dit het geval, dan kun je de haagbeuk snoeien. Bij de beukenhaag is het juist belangrijk dat je een jonge haag al regelmatig topt. Dit zorgt er namelijk voor dat de haag aan de onderkant goed vertakt en dus mooi dichtgroeit. Daarnaast vergroot toppen de kans op het aanslaan van de beuken.

6. De 4 seizoenen van de haagbeuk en de beukenhaag

Om je een nog beter beeld te geven van hoe de haagbeuk en de beukenhaag zich ontwikkelen gedurende de herfst, de winter, de lente en de zomer, hebben wij van beide hagen een aantal foto's op een rijtje gezet. Zo is het verschil ook visueel zichtbaar en is jouw keuze nog eenvoudiger te maken!

Foto 1: haagbeuk

De ontwikkeling van de haagbeuk gedurende het jaar

Foto 2: beukenhaag

De ontwikkeling van de groene beukenhaag gedurende het jaar
Geschreven door: Lars Productspecialist