Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Haagbeuk of beukenhaag: de 6 grootste verschillen

3 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Een haagbeuk (carpinus betulus) en beukenhaag hebben op het eerste gezicht qua uiterlijk veel van elkaar weg. Toch zijn er flink wat verschillen tussen de twee haagplanten. In deze blog zetten wij de verschillen duidelijk voor je op een rijtje. Zo weet je na het lezen ervan precies welke van de twee het beste bij jou past. We beginnen direct met een korte en overzichtelijke samenvatting vormgegeven in een tabel. Uitgebreidere informatie over de haagbeuk en de beukenhaag lees je verderop in de blog.

Wouter Plant

Hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste haagplant?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte haagplant.
De belangrijkste verschillen tussen de haagbeuk en de beukenhaag in een overzichtelijke tabel

1. Berken- en beukenfamilie

De haagbeuk en de beukenhaag behoren allebei tot een andere familie. De haagbeuk, in het Latijns carpinus betulus genoemd, behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). De beukenhaag, fagus sylvatica in het Latijns, behoort tot de beukenfamilie (Fagaceae). Hierbij is er nog een onderscheid tussen de groene beukenhaag (fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (fagus sylvatica atropunicea) Waar de haagbeuk populair is in drassige gebieden en langs de kust, is de beukenhaag een haag die goed gedijt in humusrijke grond waar het water goed weg kan lopen. Het is een zeer geliefde haagplant die je daarom in menig tuin ziet staan.

Rode en groene beukenhaag mixhaag

2. Privacy versus bladverlies

Misschien wel één van de belangrijkste verschillen is dat de haagbeuk in het najaar zijn bladeren verliest. Dit is bij de beukenhaag niet het geval. De beukenhaag behoudt namelijk gedurende de winter zijn bladeren. Wel verkleurt het blad naar bruin. Kijkend naar privacy kun je dus zeggen dat een beukenhaag gedurende het jaar niet of nauwelijks doorkijk geeft en je van deze plant in de herfst en in de winter meer privacy hebt dan van de haagbeuk. Een haagbeuk daarentegen zorgt in het voorjaar weer eerder voor een dichtbegroeide haag, omdat deze dan sneller blad vormt dan de beukenhaag.

Tip:

Doordat een beukenhaag het hele jaar rond zo goed als gesloten is, kun je deze haag ook gebruiken als windscherm.

Beukenhaag

4. Verschil haagbeuk en beukenhaag planten

Wat betreft het aanplanten stelt een haagbeuk in vergelijking met de beukenhaag minder eisen aan de grond waar die in komt te staan. Een haagbeuk is bijvoorbeeld geschikt om op vochtige plekken te planten, zoals langs een oever. Daarnaast kan deze haagplant ook prima in kleigrond staan, terwijl het planten van een beukenhaag in kleigrond juist af te raden is. Een beukenhaag groeit het liefst op een lichte zandgrond die niet te nat, maar ook niet te droog is. Lees de blog 'Beukenhaag planten, hoe pak je dat aan' voor alle ins en outs over het planten van je beukenhaag.

Wat belangrijk is voor de beuk is de mycorrhiza schimmel. Deze schimmel stimuleert namelijk de groei van deze haagplant. Het is daarom verstandig bij het aanplanten van een beukenhaag aanplantgrond te gebruiken waar de mycorrhiza schimmel in verwerkt zit. Het uitvalpercentage is bij beuken waar de bodemschimmel door de grond heen gemengd zit namelijk een stuk kleiner.

5. Verschil haagbeuk en beukenhaag snoeien

Op gebied van snoeien van de beukenhaag en haagbeuk ook nog een belangrijk verschil te concluderen. Wanneer je een haagbeuk hebt geplant is het belangrijk de plant eerst goed te laten groeien totdat die de gewenste hoogte heeft. Is dit het geval, dan kan je de haagbeuk snoeien.

Bij de beukenhaag is het juist belangrijk dat je een jonge haag al regelmatig topt. Dit zorgt er namelijk voor dat de haag aan de onderkant goed vertakt en dus mooi dichtgroeit. Daarnaast vergroot toppen de kans op het aanslaan van de beuken.

6. De 4 seizoenen van de haagbeuk en de beukenhaag

Om je een nog beter beeld te geven van hoe de haagbeuk en de beukenhaag zich ontwikkelen gedurende de herfst, de winter, de lente en de zomer, hebben wij van beide hagen een aantal foto's op een rijtje gezet. Zo is het verschil ook visueel zichtbaar en is jouw keuze nog eenvoudiger te maken!

Foto 1: haagbeuk

Haagbeuk vol in blad Haagbeuk vol in blad
Haagbeuk herfstverkleuring Haagbeuk herfstverkleuring
Haagbeuk bladkleur najaar Haagbeuk bladkleur najaar
Haagbeuk in de winter Haagbeuk in de winter

Foto 2: beukenhaag

Beukenhaag vol in blad Beukenhaag vol in blad
Beukenhaag herfstverkleuring Beukenhaag herfstverkleuring
Beukenhaag bladkleur najaar Beukenhaag bladkleur najaar
Beukenhaag in de winter Beukenhaag in de winter
Geschreven door: Lars Productspecialist