Om ervoor te zorgen dat je haag goed in vorm blijft is het belangrijk de haagbeuk en beukenhaag jaarlijks twee keer te snoeien. Wanneer je dit goed bijhoudt geniet je van een prachtige groene en dichte haag in de tuin. Bovendien zorgt de beuk ook nog eens voor privacy, aangezien die zijn bladeren het hele jaar behoudt. In deze blog geven wij je alle benodigde informatie over het snoeien van de groene beukenhaag (fagus sylvatica) em de rode beukenhaag (fagus sylvatica atropunicea). Heb je een haagbeuk in je tuin staan? Ook dan kan je deze blog als leidraad gebruiken. De exacte snoei verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk lees je in de blog 'Haagbeuk of beukenhaag? De verschillen'.
Eigenlijk begint het snoeien van je beukenhaag al vanaf de eerste fase, namelijk het aanplanten. Het is belangrijk dat je direct nadat je je beukenhaag hebt aangeplant, de punten topt op een gelijk niveau. Dit vergroot namelijk de kans op het aanslaan van de beuken. Daarnaast vertakt de haag hierdoor goed aan de onderkant en groeit die dus mooi dicht. Ook daarna is het van belang de haag geregeld te snoeien voordat die de gewenste hoogte bereikt heeft. Wacht je totdat de beukenhaag die uiteindelijke hoogte al heeft? Dan zal de haag niet mooi dichtgegroeid zijn. De zijkanten snoei je twee keer per jaar.
Snoei een beukenhaag in juni én in september of oktober. Het is raadzaam de haag de eerste keer vòòr de langste dag, dus voor 21 juni, te snoeien. Wanneer je dit doet heeft je haag namelijk ruim de tijd om nieuwe scheuten aan te maken. De tweede keer snoeien kan je doen in september of in oktober, voordat de winter aanbreekt.
Snoeien kan je het beste doen op een dag dat het bewolkt is en de zon dus niet schijnt. Wanneer er te veel zon is, loop je namelijk het risico dat het blad gaat verbranden. Dit komt omdat het binnenste blad nog geen zonlicht heeft gezien. Wil je meer dan twee keer per jaar snoeien? Dit is geen probleem. Hoe meer je snoeit, hoe sneller de beukenhaag dichtgroeid. Meestal zijn de twee snoeimomenten ook meteen de momenten waarop je jouw beukenhaag bemest. Zo heb je maar twee keer per jaar omkijken naar je haag! Meer informatie over het bemesten van je beukenhaag lees je verderop in de blog.
Je beukenhaag kan je op twee manieren snoeien. De eerste manier is knippen op het zicht. Dit houdt in dat je tijdens het snoeien goed langs de haag kijkt om te zien of die recht is. Ook bij de bovenkant doe je dit om te zorgen dat je in een rechte lijn knipt. Vind je het lastig om op het zicht te knippen? Gebruik dan een touwtje. Deze span je langs de beukenhaag. Doe dit waterpas zodat de haag een mooie rechte lijn krijgt aan de bovenkant. Knip de bovenkant van de beukenhaag smaller dan de onderkant. Zo zorg je er namelijk voor dat de hele haag voldoende zonlicht opvangt en er dus geen gaten in de haag ontstaan. Daarnaast blijft het blad mooi groen in de zomer. Het maakt niet uit of je eerst de zijkanten van de beukenhaag snoeit of juist eerst de bovenkant. Dit kan je naar wens zelf invullen. Snoei je per ongeluk verkeerd? Geen nood! Een beukenhaag herstelt namelijk erg snel.
Haal de takken en bladeren die je aan de bovenkant gesnoeid hebt van de haag af. Anders krijgen deze al snel een bruine kleur, wat geen mooi aanzicht geeft.
Wil je drastische maatregelen nemen en jouw beukenhaag flink terugsnoeien? Dit kan prima met een beukenhaag. Je hoeft niet bang te zijn dat je schade aan de beuk aanricht. De beukenhaag groeit namelijk vrij snel, waardoor die in een korte periode weer op zijn oorspronkelijke hoogte gegroeid zal zijn.
Heb je een wat grotere tuin waar een lange haag in staat of heb je gewoonweg geen zin jouw beukenhaag met de hand te snoeien? Kies dan voor een heggenschaar die elektrisch, op een accu of op benzine werkt. Dit is zwaarder dan wanneer je met een handmatige heggenschaar knipt en maakt uiteraard ook meer lawaai, maar het werkt een stuk sneller! Kies bijvoorbeeld voor een accu heggenschaar. Het voordeel hiervan is dat je geen snoer hebt die in de weg zit. Ben je nog niet zo ervaren? Dan is het verstandig toch voor een handmatige heggenschaar te kiezen. Je kan dan namelijk beter gecontroleerd je haag snoeien, omdat het langzamer gaat. Dit heeft als gevolg dat je minder snel fouten maakt.
Gebruik handschoenen en een veiligheidsbril tijdens het snoeien. Zo voorkom je wondjes op je handen en krijg je ook geen houtsnippers van het snoeien in je oog.
We geven je graag nog wat handige tips mee die van pas kunnen komen bij het snoeien van jouw beukenhaag.
Gebruik scherp gereedschap. Takken snijd je zo rechter af. Dit is beter voor de beukenhaag en ziet er bovendien mooier uit.
Besproei de beukenhaag met water voordat je met snoeien begint. Zo beschadig je de beuk minder en je snoeischaar gaat langer mee.
Snoei altijd van onderaf naar boven toe. De takken vallen zo eenvoudig op de grond.
Leg een zeil voor de haag op de grond neer om de afgeknipte takken op te vangen.
Laat je beukenhaag niet te veel de hoogte in groeien en zorg ervoor dat je ook zonder trap nog bij de bovenkant van de haag kan.
Gebruik je een heggenschaar met snoer? Let op dat deze nooit in de weg hangt of ligt.
Maak met het tuinafval dat je overhoudt een composthoop voor gratis mest of vang de takken en bladeren op in tuinafvalzakken. Gooi takken die aangetast zijn door schimmels niet op de composthoop. Gooi deze bij het GFT afval zodat het zich niet verder in je tuin verspreid.
Om ervoor te zorgen dat je beukenhaag gezond en mooi blijft is het verstandig de haagplanten twee keer per jaar bij te mesten. Pokon Beuken & Hagen voeding is speciaal ontwikkeld voor beuken. De voeding bevat stoffen die zorgen voor een diepgroene bladkleur en een optimale groeisnelheid. Daarnaast wordt je beukenhaag sterker en minder vatbaar voor ziektes en ongedierte. Gebruik de voeding twee keer per jaar: aan het begin van het voorjaar en in de zomer. Je kan de voeding natuurlijk ook geven tijdens de twee snoei momenten. Let op bij volle zon of bij hogere temperaturen. Dan heb je namelijk kans op verbranding.