Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Coniferen zelf planten? Tips voor hoe en wanneer

18 maart 2024
Leestijd: 6 minuten

Ben je van plan om coniferen in je tuin te planten? Dan is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je dit het beste kunt doen. Coniferen zijn populaire planten vanwege hun groenblijvende karakter en diverse vormen en groottes. In dit artikel delen we een handig stappenplan voor het planten van coniferen, geven we informatie over waar je ze het beste kunt planten en wat je nodig hebt voor een succesvolle aanplant.

Wanneer coniferen planten

De beste periode om coniferen aan te planten is het najaar, van september tot november, of in het vroege voorjaar, van maart tot april. Deze seizoenen bieden optimale omstandigheden voor de groei en ontwikkeling van coniferen.

In het najaar hebben de planten voldoende tijd om te wortelen voordat de koude wintermaanden aanbreken. Hierdoor krijgen de haagplanten een stevige basis voordat de groeiperiode in het voorjaar begint. In het voorjaar profiteren coniferen van de milde temperaturen en het toenemende daglicht. Dit stimuleert de groei en wortelontwikkeling. De planten krijgen dus een voorsprong door ze in deze periode aan te planten. Ze kunnen zich goed aanpassen aan hun nieuwe omgeving voordat de zomerhitte toeslaat.

Tip:

Vermijd het aanplanten van coniferen tijdens extreme temperaturen. Te warm weer kan stress veroorzaken voor pas geplante coniferen. Te lage temperatuur kan de groei vertragen en de wortelontwikkeling belemmeren. Kies daarom een plant momenten waarbij de temperatuur gematigd is en de kans op extreme weersomstandigheden minimaal is.

De ideale standplaats voor een conifeer

Coniferen gedijen goed in verschillende bodemsoorten, maar geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Een beetje vochtig is geen probleem, maar als water te lang blijft staan kunnen de wortels gaan rotten. Zorg daarom voor goede afwatering en prik eventueel wat gaten in de grond om overtollig water weg te laten lopen. Coniferen houden van zonlicht. Zorg dus voor een locatie met voldoende zonuren. De hele dag in de volle zon is niet nodig. Sommige soorten doen het ook goed in de halfschaduw.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de reden waarvoor je een conifeer plant en de uiteindelijke grootte van de coniferen. Coniferen zijn uitstekende keuzes voor zowel hagen als solitaire beplanting. Als haag bieden ze privacy, structuur en een groenblijvend scherm gedurende alle seizoenen. Voor solitaire beplanting kunnen coniferen een opvallend accent vormen in de tuin. Bij het planten van coniferen als haag is het essentieel om de juiste afstand tussen de planten te behouden. Zo krijgen de planten voldoende ruimte om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Bij de grote coniferen soorten zoals de Leylandii conifeer en de iets kleinere blauwe conifeer is het verstandig deze niet te dicht bij gebouwen en andere structuren te plaatsen. De kleinere Dwerg conifeer gedijen daarentegen goed in rotstuinen of als accentplanten in bloembedden. Hun compacte formaat maakt ze perfect voor kleinere tuinen of voor diegenen die een subtiele toevoeging aan hun landschap willen.

Coniferen zijn uitstekend bestand tegen wind. Het is dus de ideale tuinplant voor winderige tuinen. Hun dichte naalden en stevige takken bieden bescherming tegen breken en buigen. Coniferen zijn daarom uitermate geschikt voor kustgebieden en tuinen met regelmatige windstoten. In dit geval kunnen ze dienen als windbrekers en privacy-schermen.

Coniferen planten op de juiste standplaats

Stappenplan voor het planten van coniferen

Nu je weet waar je conifeer kan komen te staan, kan je aan de slag met het aanplanten.

Stap 1: Bodem voorbereiden

  • Voorbereiding is het halve werk dus begin eerst met het voorbereiden van de bodem. Verwijder onkruid, stenen en eventueel puinresten. Maak de grond los en voeg eventueel drainage toe voor een goede afwatering.

  • Stap 2: Graaf het plantgat/gleuf

  • Begin met het graven van een plantgat dat ongeveer twee keer zo breed en diep is als de kluit van de conifeer. Graaf het plantgat groot genoeg zodat de wortels voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden en groeien. Maak gebruik van aanplantgrond voor de juiste voedingsbodem van je struiken. Gebruik hierbij 1/3 deel aanplantgrond met 2/3 deel bestaande grond voor een goede bodem.

    Ga je een coniferenhaag aanplanten? Bekijk onderstaande schema voor het juiste aantal coniferen per strekkende meter.

  • Tabel coniferenhaag

    Stap 3: Coniferen planten

  • Plaats de conifeer voorzichtig in het midden van het plantgat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het omringende grondniveau. Vul vervolgens de ruimte rond de kluit op met aarde. Zorg ervoor dat de plant stevig en recht staat. Druk de aarde rond de kluit stevig aan om lucht te verwijderen.

  • Stap 4: Water geven

  • Om je conifeer te helpen aanslaan is het essentieel om royaal water te geven. Dit hydrateert de grond en helpt de plant wortelen. Geef langzaam, voor langere tijd water, zodat ook de diepere delen van de plant goed gehydrateerd worden. Blijf in de eerste periode na aanplanten regelmatig water geven. Vooral tijdens droge periodes in de eerste paar maanden. Dit vermindert stress bij de planten en bevordert een gezonde groei.

  • Stap 5: Mulchen

  • Breng een laag mulch (organisch materiaal zoals bladeren of stro) aan van ongeveer 5-7 centimeter dik rond de basis van de conifeer. Leg het materiaal niet direct tegen de stam van de conifeer aan. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, onderdrukt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen.

  • Coniferen zelf planten

    Het verzorgen van coniferen

    Je coniferen snoeien is een cruciaal onderdeel van de verzorging. Verwijder jaarlijks in het voorjaar dode, beschadigde of ongewenste takken. Gebruik een scherpe snoeischaar voor nauwkeurig snijwerk. Knip niet in het oude hout, aangezien coniferen hier vaak slecht van herstellen. Respecteer de natuurlijke vorm van de conifeer en snoei geleidelijk. Een conifeer ondervindt veel stress van een te rigoureuze snoei. Regelmatig snoeien bevordert bovendien een compacte groei en een gezonde goed gevormde conifeer.

    Coniferen bemesten is eveneens een jaarlijks terugkerende klus voor een gezonde groei. Breng in het vroege voorjaar hagen voeding aan rond de basis van de conifeer. Regelmatig bemesten draagt bij aan een sterke groei en een weelderig uiterlijk van de coniferen. Let op: overbemesting kan schadelijk zijn voor de planten. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking.

    Een conifeer die bruin wordt of tekenen van uitdroging, verkleuring en vervorming vertoont, is niet gezond en vereist enige aandacht. Ziektes zoals wortelrot en schimmelinfecties kunnen resulteren in afstervende delen. Regelmatig controleren op deze signalen is van belang om tijdig actie te ondernemen en de gezondheid van de conifeer te behouden.

    Geschreven door: Vincent Productspecialist