Groenblijvende coniferen zijn ideaal als tuinafscheiding of als solitaire blikvanger. Wil je deze coniferen mooi houden? Dan is twee keer per jaar snoeien noodzakelijk. Maar wat is nu precies het geheim van een mooie compacte coniferenhaag of een strakke solitaire vorm? Graag geven wij uitleg over hoe en wanneer je coniferen het beste kan snoeien.
Coniferen kan je onderverdelen in schubconiferen en naaldconiferen. Bij schubconiferen kun je denken aan diverse Thuja, Leylandii conifeer of blauwe conifeer soorten. Naaldconiferen zijn bijvoorbeeld de dwerg conifeer, de Picea, de Pinus of de Taxus. Voor schubconiferen en naaldconiferen zijn verschillende snoeiregels.
Hieronder vind je een handig overzicht met de verschillen.
Vooral voor schubconiferen is het belangrijk om het snoeien goed bij te houden. Zo krijg je een mooie haag of solitaire vorm. Schubconiferen worden het meest gebruikt als haag. Wij richten ons daarom vooral op het snoeien van een haag. Heb je een solitaire vorm die je wilt snoeien? Dan kan je gewoon dezelfde snoeiregels aanhouden. Hieronder vind je alle informatie over hoe je het beste kan snoeien.
Snoei niet bij volle zon: dan is er kans op verbranding
Snoei niet bij vorst: wanneer snijwonden nog niet hersteld zijn, heb je kans op schade
Snoei de haag van boven altijd iets smaller: zo kan het zonlicht overal bij en krijg je een compacter resultaat
Snoei niet tot op het kale hout: dan loopt een conifeer namelijk niet meer uit
Snoeien van schubconiferen wordt ook wel scheren genoemd: alleen de nieuwe uitstekende scheuten worden dan afgeknipt
Snoei coniferen elk jaar goed in model, later flink terugsnoeien is namelijk niet aan te raden
Coniferen bemesten: bemest een conifeer twee keer per jaar (in het vroege voorjaar en in de zomer). Een conifeer heeft deze voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei
Je hebt net een nieuwe haag in je tuin met nog jonge coniferen. Natuurlijk wil je dat deze haag er uiteindelijk mooi en compact uitziet. Hoe pak je dit aan?
Het geheim van een compacte haag: begin altijd meteen het eerste jaar met snoeien. Hoe langer je namelijk wacht met snoeien, hoe lastiger het is om je coniferenhaag mooi in model te krijgen. Door het snoeien van de toppen van de nieuwe scheuten stimuleer je namelijk een vollere groei. Zo krijg je steeds meer uitlopers en dus een compactere haag. Snoei dus ook wanneer je coniferen nog niet de gewenste afmeting hebben.
Waar begin je? Bedenk allereerst hoe breed en hoog je de haag ongeveer wilt hebben. Een gemiddelde haag is bijvoorbeeld 40 tot 60 cm breed en gemiddeld 180 tot 200 cm hoog. Zijn de coniferen bij lange na nog niet op de gewenste hoogte? Dan kan je nog even wachten met het snoeien van de bovenkant. Begin dus eerst vooral met de zijkanten van je haag. Het makkelijkste is om hierbij een gewone heggenschaar te gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat coniferen mooi recht groeien worden er vaak ondersteunende bamboestokken gebruikt. Het beste is om deze gewoon te laten zitten. Bamboestokken worden met speciaal bindtape en nietjes vastgemaakt. Wanneer een conifeer geen ondersteuning meer nodig heeft groeit deze er vanzelf 'uit'. Het bindtape laat dan los. Het vormt dus verder geen belemmering voor de groei van je haag. Een bamboestok ziet er in het begin misschien iets minder mooi uit, maar uiteindelijk krijg je er wel een mooie rechte coniferenhaag voor terug.
Een verwaarloosde conifeer ziet er onverzorgd uit en heeft mogelijk bruine en dode takken. Coniferen verdragen over het algemeen geen rigoureuze snoei. Het snoeien van een verwaarloosde conifeer vereist daarom zorgvuldige aandacht. Bekijk de conifeer goed voordat je begint. Verwijder vervolgens alle dode, beschadigde of zieke takken met behulp van een scherpe snoeischaar. Wees voorzichtig en snoei niet te diep, aangezien dit verdere stress voor de plant kan veroorzaken. Vervolg met het uitdunnen van dichte plekken en het vormgeven van de conifeer en volg hierbij het natuurlijke groeipatroon.
Voer de snoeiwerkzaamheden in fasen uit. Knip bijvoorbeeld niet meer dan een derde van de totale hoogte per keer af. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat de haagplant goed kan herstellen. Zorg na het snoeien voor voldoende water en geef eventueel voeding om het herstel van de conifeer te bevorderen. Met geduld en zorg kan de gezondheid van de plant herstellen en de esthetische uitstraling verbeteren.
Heb je al een compacte haag met een duidelijke snoeilijn? Dan kan je de haag weer in model brengen of iets terugsnoeien.
Knip eerst eventuele bruine takken weg met een snoeischaar.
Scheer alle uitlopers af door de snoeilijn van je haag te volgen.
Scheren is dus: de nieuwe scheuten die uitsteken afknippen.
Het is het makkelijkst om voor het scheren een accu heggenschaar te gebruiken.
Knip niet tot het kale hout. Zie je na het snoeien toch wat kale plekken? Buig de takken rondom de kale plek naar elkaar toe en bind ze vast met een draad. Hiermee kan je de kale plek aan het zicht onttrekken.
Vind je dat je coniferenhaag te groot is geworden? Dan kan je jouw haag iets terugsnoeien, maar een flinke snoeibeurt kunnen ze meestal niet goed verdragen. Het is dus beter om te voorkomen dat je coniferen flink moet terugsnoeien.
Is je haag echt te groot geworden en kies je er toch voor om flink terug te snoeien? Dat kan, maar er zit wel een risico aan. De juiste aanpak is daarom belangrijk. Bedenk dat het snoeien veel van de haag zal vragen en deze dus flink moet herstellen. Je kan je haag daarom beter niet in één keer aan alle kanten terugsnoeien. Begin eerst met het terugsnoeien van één kant, het volgende jaar snoei je de andere kant en het jaar daarna snoei je de bovenkant.
Snoei de haag iets verder terug dan de gewenste snoeilijn.
Let op! Snoei niet tot op het kale oude hout: dan zal de conifeer niet meer uitlopen.
Snoei niet in een periode met veel zon of bij grote kans op vorst.
De rest van je haag kan je gewoon scheren (kleine snoeibeurt).
Gebruik voor het terugsnoeien van de takken bijvoorbeeld een takkenschaar.
Handig om te weten! Van schubconiferen kan de Thuja het terugsnoeien het beste verdragen en de Leylandii het minste. Wanneer je er wel voor kiest om terug te snoeien kan het meer dan één jaar duren voordat je coniferenhaag weer hersteld is.
Wanneer je coniferenhaag te hoog is geworden kan je deze terugsnoeien. Het terugsnoeien in de hoogte is makkelijker dan terugsnoeien in de breedte. Al brengt een flinke snoeibeurt altijd wel wat risico's met zich mee. Na één of twee jaar kan je haag aan de bovenkant weer mooi vol zijn. Het makkelijkste is om bij het snoeien een takkenschaar en/of een snoeizaag te gebruiken.
Let op! Ook bij het terugsnoeien in hoogte is het belangrijk om de zijkanten van je haag dan niet te veel te snoeien. Je coniferen zullen zo veel beter herstellen en je hebt sneller weer een mooie haag.
Na het snoeien kan het soms voorkomen dat er wat bruine plekken te zien zijn. Tijdens het snoeien kan je bijvoorbeeld wat twijgen of takken beschadigen waardoor ze bruin worden. Je kan zelf de grotere bruine takken wat weghalen. Ook kan het zijn dat je te diep gesnoeid hebt waardoor oud hout zichtbaar is geworden. Coniferen zullen zich in de loop van de tijd weer herstellen bij kleine snoei beschadigingen. Op oud hout zal de conifeer niet opnieuw uitlopen. Indien je teveel terug snoeit, is deze beschadiging blijvend.
Worden coniferen bruin op andere momenten, komen er steeds meer bruine plekken bij of zie je diepe bruine plekken? Dan kan er heel goed iets anders aan de hand zijn. Denk aan schimmelinfecties, te weinig water of ongewenste insecten.
Gebruik bij het snoeien altijd scherp snoeigereedschap. Dit is beter voor de haag en makkelijker voor jou. Wanneer het gereedschap niet scherp genoeg is, krijg je namelijk minder ‘mooie’ snijwonden. Het herstel van de haag duurt langer en je hebt eerder kans op infecties.