Coniferen bemesten, is dit nodig? Coniferen zijn populaire groenblijvende planten die veel worden gebruikt in tuinen en landschapsontwerpen. Ze zijn geliefd om hun mooie, dichte groei en hun groene kleur het hele jaar door. Maar zoals alle planten, hebben ze evenals een coniferenhaag voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en optimaal te groeien. Hieronder vertellen we waarom je moet bemesten en welke tijd het beste is om dit te doen.
Voor de bemesting van coniferen is het belangrijk om de juiste meststoffen te kiezen. Coniferen hebben specifieke voedingsbehoeften en het gebruik van de verkeerde meststof kan meer kwaad dan goed doen. Wij adviseren gebruik te maken van Pokon conifeer en Taxus voeding. Deze meststof bevat een bodemverbeteraar, een plantversterker en is rijk aan Magnesium (MgO) en IJzer (Fe) voor een goede weerstand en mooie, intens groen gekleurde bladeren.
Het tijdstip van bemesten is cruciaal voor de gezondheid en groei van coniferen. Een conifeer bemesten doe je het beste in het vroege voorjaar en de zomer.
Zodra de groei van de planten op gang komt, in het vroege voorjaar, is een geschikt moment om te bemesten. De voedingsstoffen helpen de plant om sterk en gezond te beginnen aan het groeiseizoen.
In de zomer gebruiken de planten veel voedingsstoffen voor de verdere groei. De extra voedingsstoffen kunnen ze in deze periode dus goed gebruiken om gezond en mooi groen te blijven.
Bemest niet bij temperaturen hoger dan 25°C en in de winter. Bij hoge temperaturen kunnen meststoffen de wortels verbranden. In de winter is de plant in rust en is de opname van voedingsstoffen bovendien minimaal vanwege de lage temperaturen.
Graaf rond de basis van de coniferen om de wortels bloot te leggen. Gebruik een schop of een spade om voorzichtig de grond los te maken en de wortels vrij te maken van de omliggende aarde. Snij, indien noodzakelijk, met behulp van een scherpe snoeischaar of een zaag voorzichtig de wortels door. Werk geleidelijk rond de omtrek van de coniferen totdat alle belangrijke wortels zijn doorgesneden en/of blootgelegd.
Maak de grond rondom de conifeer los. Dit helpt bij de opname van de meststoffen.
Lees altijd de instructies op de verpakking van de meststof en bepaal de benodigde hoeveelheid. Te veel mest kan schadelijk zijn voor de coniferen.
Strooi de meststof gelijkmatig rondom de basis van de plant. Strooi niet direct op de stam, maar ongeveer 30 cm van de stam.
Hark de meststof lichtjes in de bovenste laag van de grond. Dit helpt bij het absorberen van de voedingsstoffen.
Geef na het bemesten voldoende water. Hierdoor worden de meststoffen goed in de bodem opgenomen en het voorkomt verbranding van de wortels.
Na het coniferen planten is regelmatig bemesten essentieel voor een gezonde groei. Gebruik dus geschikte meststof en volg de correcte stappen om zo je coniferen gezond en sterk te houden. Regelmatig je coniferen snoeien is tot slot belangrijk om ze mooi in vorm te houden.