Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Kant en klaar haag zelf plaatsen in 12 stappen

12 januari 2023
Leestijd: 8 minuten

Het plaatsen van een kant en klaar haag is niet ingewikkeld. Het vergt wat spierballen, maar in een paar simpele stappen heb je snel een mooie groene haag. Hieronder zetten we de verschillende stappen voor je op een rij.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met je aanleg klus is het belangrijk om de exacte locatie te bepalen. Zodra je weet waar je haag komt kan je het de strekkende meters bepalen. Hierna bereken je het losse haag delen dat je nodig hebt. Je kant en klaar haag online kopen is daarna zo geregeld. Hieronder geven we je hierover tips en adviezen.

Kant en klaar haag plaatsen achtertuin

De ideale grond voor je kant en klaar haag

Jouw zicht is waarschijnlijk alleen gericht op alles dat boven de grond gebeurt. Toch mogen de wortels en plaatsing hiervan in de grond vooral niet vergeten worden.

Houd er rekening mee dat het wortelgestel onder de grond net zoveel ruimte nodig heeft als de haag boven de grond. Dit betekend dat de wortels voldoende ruimte nodig hebben om ondergronds te kunnen groeien. Verwijder daarom eventuele obstakels zoals puin en beton zodat de wortels ongehinderd kunnen groeien. Een haagplant waarbij de wortels beperkt worden, wordt namelijk geremd in z‘n groei.

Tip:

Loop de plantstrook goed na voordat je de kant en klaar haag plaatst. Let erop dat de planten niet te diep, maar ook niet op het hoogste punt worden geplant. In het eerste geval kan dit ervoor zorgen dat de planten te nat staan. Het (regen)water spoelt namelijk altijd naar lager gelegen gebieden. Als de planten op het hoogste punt staan, spoelt juist al het water naar beneden en heb je kans dat de planten verdrogen. Belangrijk is dus om te zorgen voor een goede afwatering of juist bewatering van je haagplanten.

Kant en klaar haag in de achtertuin

Bepaal de gewenste lengte van je kant en klaar haag

Bepaal de lengte van de haag nu je weet op welke plek je hem wilt planten. Onze kant en klaar hagen zijn standaard 120 cm breed en beschikbaar in hoogtes van 100 tot 300 cm hoog (afhankelijk van welke haag je kiest). De hoogtemaat is de hoogte na plaatsing aangezien de biologisch afbreekbare bak van kokosvezels in de grond verdwijnt.

De palen waartussen de elementen bevestigd worden plaatst je op 125 cm, max. 130 cm. Daarnaast moet je natuurlijk nog rekening houden met de breedte van de houten of ijzeren palen respectievelijk 59mm en 48mm. Op deze manier kan eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt voor jou haag.

Onze tips:

 • Geef de wortels voldoende groeiruimte en zorg dat de ondergrond vrij is van eventuele obstakels.

 • Zorg voor goede afwatering van de aanplant geul en breng eventueel drainage aan indien je haagplanten in het diepste gedeelte van de tuin worden geplant.

 • Hagen die hoger staan dan de rest van de tuin of die in plantenbakken zijn geplaatst kunnen sneller uitdrogen. Maak in dit geval gebruik van een druppelslang. Plaats de druppelslang het eerste jaar direct op de verteerbare kokosbak. Zodra de haag goed geworteld is kan de druppelslang worden verplaatst naar buiten de verteerbare bak.

 • Kant en klaar haag in de voortuin

  Stappenplan voor het plaatsen van je kant en klaar haag

  Oké, nu weten we waar de haagplanten moeten komen, je hebt het juiste aantal inmiddels besteld en thuis geleverd gekregen. Tijd om aan de slag te gaan. Volg ons stappenplan hieronder voor het aanleggen van je haag. Heb je gekozen voor een QuickHedge? Scroll verder in deze blog voor onze aanleg instructies voor QuickHedges.

  Stap 1: Graaf de plant geul

  Stap 1: Graaf de plant geul

  Graaf een plantgat van 40x40. Zorg daarnaast voor voldoende groeiruimte voor de wortels. Verwijder eventuele obstakels en puin. Spit de ondergrond goed los.

  Stap 2: Plaats een rechte lijn

  Stap 2: Plaats een rechte lijn

  Plaats aan weerszijden van het gat een paal en span hier tussen een touw.

  Stap 3: Plaats de palen

  Stap 3: Plaats de palen

  Elke haag moet tussen palen worden bevestigd. Plaats de palen elk op een afstand van 125 cm zodat een haagelement er precies tussen past.

  Stap 4: Boor de gaten voor de bevestigingsbeugels

  Stap 4: Boor de gaten voor de bevestigingsbeugels

  Gebruik een 6 mm boor voor het voorboren van de gaten voor de beugels. Hierdoor ontstaat voldoende ruimte om de M8 houtdraadbout te plaatsen. De verzinkte beugels zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik bij hardhouten palen. De groen gepoedercoate beugels zijn voor gebruik bij ijzeren palen. De paalbeugels wordt gebruikt om de panelen in te hangen. De wandbeugel is voor het vastmaken van de haag aan een wand.

  Extra tips voor de bevestigingsbeugels!

  Ons advies voor het benodigde aantal beugels:
  120 x 180 cm haag: 4 beugels (2 per paal)
  120 x 220 cm haag: 6 beugels (3 per paal)


  De ideale hoogte voor de beugels
  Monteer de bovenste beugel ca. 25 cm van de bovenzijde van de paal. Ter hoogte van de één na bovenste draad van het gaaswerk. Monteer de onderste beugel halverwege het gaaswerk.

  Stap 5: Bevestig de beugels

  Stap 5: Bevestig de beugels

  Stap 6: Zorg dat de beugels waterpas staan

  Stap 6: Zorg dat de beugels waterpas staan

  Stap 7: Plaats de haag tussen de palen

  Stap 7: Plaats de haag tussen de palen

  Plaats de haag en zorg dat de verteerbare bak gelijk is aan het maaiveld.

  Stap 8: Hang de haag in de bovenste beugel

  Stap 8: Hang de haag in de bovenste beugel

  Aan de bovenkant van de beugel zit een speciale uitsparing waar het draad van het paneel precies in past. Hang de haag in deze bovenste uitsparing.

  Stap 9: Klem de haag vast met de onderste beugel

  Stap 9: Klem de haag vast met de onderste beugel

  Zodra de bovenste beugel is geplaatst kan je het draad van het raster met de onderste uitsparing in de onderste beugel vastklemmen.

  Stap 10: Klem de haag vast met de onderste beugel

  Stap 10: Plant geul aanvullen

  Vermeng de uitgegraven grond (⅔) met (⅓) Pokon aanplantgrond hagen en vul hiermee de plant geul aan.

  Stap 11: Bemesten van de kant en klaar haag

  Stap 11: Bemesten van de kant en klaar haag

  Pokon aanplantgrond bevat voeding voor de eerste 100 dagen. We raden je aan om je haag hierna regelmatig van extra voeding te voorzien. Hieronder lees je hierover meer. Bemest je haag met Pokon haagplanten voeding direct na het aanplanten in het voorjaar of de zomer indien je geen gebruik hebt gemaakt van aanplantgrond.

  Stap 12: aandrukken en bewateren

  Stap 12: Aandrukken en bewateren

  Druk de planten stevig aan zodat de planten goed contact maken met de ondergrond. Geef voldoende water zodat de planten goed kunnen gaan wortelen.

  Tip:

  Gebruik een betonschaar van 10 cm om de haagelementen in te korten.

  Kant en klaar haag plaatsen met houten palen

  Kant en klaar hagen plaatsen met houten palen

  Kant en klaar haag plaatsen met ijzeren palen

  In bovenstaand schema zijn we uitgegaan van het gebruik van hardhouten palen. Voor een andere uitstraling kan je ook kiezen voor een ijzeren constructie. Hierbij maak je gebruik van ijzeren palen en de daarbij horende ijzeren tussenbeugel en ijzeren eindbeugel. Hieronder geven we visueel weer hoe dit eruit komt te zien.

  Kant en klaar hagen plaatsen met ijzeren palen

  Stappenplan voor het plaatsen van je QuickHedge kant en klaar haag

  Het plaatsen van een QuickHedge kant en klaar haag is niet moeilijk, maar vergt wel enige spierkracht. Hieronder nemen we je mee in de te nemen stappen.

  Stap 1: Bodem voorbereiden en plant gat graven

  Hierboven zijn we al uitgebreid ingegaan op de ideale bodem voor je Quickhedge. Voeg eventueel meststoffen of een bodemverbeteraar toe volgens de behoeften van de gekozen QuickHedge-variant. Voeg bijvoorbeeld een laag Pokon Aanplantgrond toe onderin het plantgat.

  Graaf een geul van 40 cm diep en breed om voldoende ruimte te maken voor de wortels van de haagplant. Vermeng de uitgegraven grond (⅔) met (⅓) Pokon aanplantgrond. Deze grond kan je later gebruiken om de plant geul mee aan te vullen.

  Ga je QuickHedges zonder raster plaatsen? Ga dan door naar stap 3.

  Stap 2: Palen plaatsen

  Bij het plaatsen van de QuickHedge kant en klaar haag met raster adviseren we palen om de 3 hagen te plaatsen. Meet de juiste afstand tussen de palen zodat de 3 haag panelen er precies tussen passen. Gebruik een touw om de locatie voor elke QuickHedge aan te geven. Graaf paalgaten op de gewenste plek en plaats de palen stevig in de grond.

  Stap 3: Plaats de Quickhedge kant en klaar hagen

  De QuickHedges kunnen inclusief de afbreekbare kartonnen bak in de grond worden geplaatst. Zorg ervoor dat het karton net onder het maaiveld valt. Vul de plant gleuf aan met de uitgegraven grond en druk licht aan. Plaats vervolgens de bijgeleverde druppelbevloeiingsslang op de wortelkluit. Controleer tot slot of de panelen stevig en goed rechtop staan.

  Tip:

  De QuickHedge panelen zijn relatief zwaar. Maak daarom gebruik van onze handige draaghaken bij het plaatsen van je QuickHedge kant en klaar haag.

  Stap 5: Bevestig de palen aan het raster

  Heb je gekozen voor een QuickHedge met raster? Dan is het tot slot nog belangrijk om het raster aan de palen vast te maken. De haagelementen kunnen met minimaal twee tie-wraps per element aan de spandraad worden bevestigd (deze tie-wraps worden niet meegeleverd). Controleer of de hagen goed verankerd zijn en bestand zijn tegen windbelasting.

  Stap 6: Water geven

  Watergeven zodra de QuickHedges geplant zijn is essentieel om de wortels te stimuleren en de haag goed te laten aanslaan.

  Kant en klaar haag in de achtertuin

  Je groene haag onderhouden

  Goede nazorg is de eerste 2 jaar na het plaatsen van je haag enorm belangrijk. Belangrijke nazorg is bemesten, snoeien en bewateren. Hieronder gaan we hier dieper op in.

  Kant en klare haag watergeven

  Direct na aanplanten en in het eerstkomende jaar, is het belangrijk je haag regelmatig water te geven. Geef je haag in droge periodes 3 a 4 keer per week water. Doe dit rijkelijk en houd hiervoor gemiddeld 10 L per strekkende meter aan.

  Ons wateradvies eerste 4 weken
  In de eerste paar weken wordt er hard gewerkt door de wortels. Het is belangrijk dat ze de kans krijgen om uit de verteerbare kokosbak te groeien en zich verder in de bodem te ontwikkelen. Houd de weersomstandigheden daarom goed in de gaten en geef waar nodig extra water. Zorg er bij het bewateren voor dat ook de laag die zich onder de verteerbare kokosbak bevindt, voorzien is van water.

  Ook in de daaropvolgende jaren is het belangrijk om je haagplanten voldoende te bewateren tijdens droge en warme periodes.

  Kant en klaar haag water geven

  Kant en klare haag bemesten

  De kant en klaar hagen gebruiken voedingsstoffen uit de grond om te groeien. De meeste voedingsstoffen zijn na ongeveer 100 dagen uit de grond opgenomen. Vul deze voedingsstoffen daarom regelmatig aan. Door je haagplanten te voorzien van de juiste voeding, kunnen ze goed groeien en blijven ze gezond. We adviseren om je kant en klaar haag na het aanplanten twee keer per jaar te bemesten. De beste periode hiervoor is de vroege lente en nogmaals in de zomer. Dit is namelijk de groeiperiode van de planten. Tijdens deze periode kunnen de kant en klaar hagen de extra voedingsstoffen goed gebruiken om te groeien.

  Kant en klare haag snoeien

  In het het eerste jaar na aanplanten hoeft je haag niet gesnoeid te worden. Lange uitlopers kunnen simpelweg in het raster worden gedraaid en zo verder groeien. Ontstaan er kale plekken? Snoei dan de toppen bij, zodat de haag aan de onderkant meer uitlopers gaat vormen.

  Snoei de haag na dit eerste jaar één à twee keer per jaar (in april/mei en september/oktober). Zo behoud je een mooie strakke haag.

  Geschreven door: Vincent Productspecialist