Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Klimop planten: van klimmer tot bodembedekker - Tuincentrum.nl

8 april 2021
Leestijd: 8 minuten

De klimop (Hedera) is een geliefde klimplant die meestal wordt gebruikt om een wintergroene erfafscheiding mee te maken. Ook als bodembedekker om een stukje groen in je tuin of de openbare ruimte mee te creëren, is hij gewild. Het is een dankbare groeier die het goed doet op alle grondsoorten en ook nog eens extra goed de lucht zuivert. Bij ons vind je klimop in vele soorten en maten: met groen blad of juist met sierlijk, bont blad waar geel en wit in voorkomt. Maak met deze blog kennis met de klimop en kies de soort die past bij je wensen!

Onze privacytoppers

Zoek je een snelgroeiende klimop om in korte tijd je schutting of gaaspaneel privacybestendig te maken? Dat kan! We hebben verschillende klimopsoorten met prachtig groen en bont blad. Hieronder staan ze op een rij. Stuk voor stuk privacytoppers waarmee je erfafscheiding snel begroeid is!

Hedera hibernica, een grootbladige, groene klimop met een aantrekkelijke prijs!

Hedera algeriensis 'Gloire de Marengo', een grootbladige klimop met geelgerand, groen blad

Hedera helix, een kleinbladige, groene klimop voor een leuk prijsje!

Hedera helix 'Goldchild', een klimopsoort met schitterend, geelgroen blad

Klimop privacy

Heb je gekozen voor één van onze snelgroeiende klimopsoorten? Snoei deze klimop dan het liefst twee keer per jaar: in april en oktober. Daarvoor kun je een heggenschaar gebruiken.

Zo maak je een erfafscheiding met klimop!

Gebruik deze werktekening als je een wintergroene erfafscheiding met klimop wilt maken! Daarin staat hoeveel planten per strekkende meter je nodig hebt en hoe je je gaaspaneel in elkaar zet als je daarvoor kiest. De klimop heeft zelfhechtende wortels waarmee hij zich aan je schutting, muur of gaaspaneel hecht. Wel is het handig de klimop in het begin te ondersteunen bij de groei. Daarvoor maak je hem met bindband vast aan de ondergrond.

Klimop constructie

Zo plant je klimop als bodembedekker

Alle klimopsoorten uit ons assortiment kun je ook gebruiken om een stukje grond mee te laten begroeien. Dan gebruik je hem als bodembedekker en is het een natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan. Als de grond namelijk is bedekt met een plant, dan krijgt onkruid door gebrek aan licht geen kans. Hoeveel planten je per m2 nodig hebt, is afhankelijk van de hoogte van de klimopplanten die je hebt gekocht. Dat zie je hieronder. Gebruik bij de aanplant Pokon Tuinplanten Grond om de klimop een goede start te geven. In deze grond zit voeding voor twee maanden.

10 cm = 9 tot 12 stuks

15 - 20 cm = 9 stuks

40 - 60 cm = 5 stuks

bodembedekkende klimop

Extra luchtzuiverend, ook in huis!

Wist je dat de klimop extra luchtzuiverend is? Net als alle planten absorbeert de klimop koolstofdioxide en produceert de plant zuurstof. Daarnaast verwijdert de klimop ook schadelijke stoffen uit de lucht zoals benzeen en trichlooretheen. Benzeen komt bijvoorbeeld vrij bij tabaksrook en benzinestations en zit in uitlaatgassen van auto's. De klimop helpt dus zowel buitenshuis als in huis met het zuiveren van de lucht die jij inademt!

Wil jij ook ín huis van de luchtzuiverende eigenschappen van de klimop genieten? Kies dan voor de Hedera helix (kleinbladige klimop) als kamerplanten.

Hedera als kamerplant

Goed voor bijen en vogels

Veel klimopsoorten krijgen in de herfst geelgroene bloemetjes. Bijen zijn er dol op. Ook na de herfst genieten vogels nog lang van de bessen die dan uit de bloemen ontstaan zijn. Dat zorgt voor een gezellige drukte in je tuin!

Hedera populair bij vogels en bijen.

Bekijk hier meer klimplanten of zelfs de kant en klare klimop haag!

Geschreven door: Merel Productspecialist