Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Klimop snoeien: wanneer en hoe?

2 februari 2023
Leestijd: 4 minuten

Je klimop snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze populaire plant. Door de hedera te snoeien, laat je de plant mooi dicht groeien. Dit is fijn als je een hedera schutting in je tuin wilt. Ook kan je de groei van klimop stimuleren door de plant af en toe te snoeien. Wil jij alles weten over wanneer je een hedera moet snoeien en hoe je deze klus het beste aanpakt? Wij leggen het je uit.

Waarom klimop snoeien?

Een hedera is een sterke en snelgroeiende klimplant. Dat maakt deze plant zo geliefd in veel tuinen. Wel is het nodig om de plant af en toe te snoeien. Dit doe je om meerdere redenen. Allereerst zorgt het snoeien van je hedera ervoor dat je haag voller groeit. Door de plant te snoeien, gaat de klimop namelijk meer zijtakken ontwikkelen. Ook krijgt de plant door het snoeien meer bladmassa, waardoor je haag mooier wordt.

Het snoeien van de klimop is ook nodig om de plant in bedwang te houden. Het is fijn dat de plant zo snel groeit, maar je wilt niet dat de klimop jouw hele tuin overneemt. Of je nou een Hedera helix (kleinbladige klimop), Hedera algeriensis ’Gloire de marengo’, Hedera helix ‘Goldchild' of Hedera hibernica (grootbladige klimop) in de tuin hebt staan, het is verstandig om de plant regelmatig te snoeien zodat deze niet op ongewenste plekken groeit. Ook vorm je jouw haag of border met een goede snoeibeurt weer tot een mooi model.

Klimop snoeien met snoeischaar

Wanneer klimop snoeien?

Nu je weet waarom je de klimop moet snoeien, wil je natuurlijk ook weten wanneer je dit klusje het beste kan uitvoeren. In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.

Heb je vaker last van een snelgroeiende plant? Dan mag je vervelende uitlopers van de plant zeker tussendoor onder handen nemen. Zo voorkom je schade aan muren of dakgoten door de plant.

Hoe klimop snoeien

Wil je de klimop gaan snoeien? Kies hiervoor het liefst een (deels) bewolkte dag uit. Zo voorkom je dat de zon de plant meteen beschadigt. Het kan ook helpen om de klimop een beetje nat te spuiten, voordat je met een snoeischaar aan de slag gaat.

Het snoeien van een klimop is heel gemakkelijk, je kan er bijna niet de fout mee ingaan. Het is wel belangrijk dat je een scherpe, schone heggenschaar gebruikt. Zo breng je de minste schade toe aan de hedera, zodat de plant snel weer herstelt.

In het voorjaar kun je de hedera heel kort snoeien. De plant ziet er dan tijdelijk misschien iets minder mooi uit, maar je zult zien dat de klimop al snel weer flink gaat groeien. In het najaar is het aan te raden om enkel de lange uitschieters te snoeien. Zo breng je de haag weer mooi in model voor de winterperiode. Eenvoudiger kan bijna niet.

Klimop bladeren

Nog vragen over klimop?

Heb je nog vragen over het snoeien van klimop of wil je meer weten over de verschillende hedera varianten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar, zodat ook in jouw tuin de hedera volop kan groeien.

Geschreven door: Pim Productspecialist