Kunstgras onderhouden: 6 tips voor een goede verzorging!

Kunstgras onderhouden: 6 tips voor een goede verzorging!

29 september 2022
Leestijd: 8 minuten

Om jouw mooie kunstgras in topconditie te houden, moet je het kunstgras onderhouden. Gelukkig is dit onderhoud erg eenvoudig en hoef je het maar af en toe te doen. Dat is juist een van de voordelen van kunstgras ten opzichte van echt gras.


Grasmaaien, verticuteren, sproeien en regelmatig onkruid wieden is met kunstgras verleden tijd. Om je te helpen hebben we 6 handige tips voor een goede verzorging van jouw kunstgras voor je verzameld.

Meest gestelde vragen over kunstgras onderhouden

Hoe moet je kunstgras vegen?

Hoe vaak moet je kunstgras vegen?

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Tip 1: Goed onderhoud begint bij de aanleg

Eigenlijk begint het onderhouden van je kunstgras nog voordat het kunstgras gelegd is. Er zijn veel verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar. Kiezen voor het juiste type gras helpt bij het latere onderhoud.

Kunstgras op een balkon of kunstgras op een dakterras wordt heel anders belast dan kunstgras op een speelveldje. Ook de manier van leggen speelt een rol. Ga jij het kunstgras zelf leggen? Zorg dan voor een goede voorbereiding en de juiste spullen.

Zo houdt een drukverdeeldoek onkruidgroei tegen. Onkruid kan hierdoor niet meer van onderaf beginnen met groeien. Het enige onkruid waar je nog last van kunt hebben, komt dan uit de lucht en is veel eenvoudiger te voorkomen én te verwijderen.

Kunstgras zelf leggen

Tip 2: Verwijder blaadjes en takjes snel

Het belangrijkste onderhoud voor kunstgras is het schoonhouden van het gazon. Blaadjes en takjes wil je zo snel mogelijk verwijderen. Dit is namelijk de voedingsbodem voor onkruid. Verwijder bladeren en takken direct, zo krijgt onkruid geen kans op jouw kunstgrasmat. Je kunt blaadjes en takjes verwijderen met een bladhark.

Daarna kan je je grasmat borstelen. Hiermee verwijder je meteen eventuele zaadjes, waardoor onkruid voorkomen wordt. Het borstelen kan eenvoudig met een harde (kunstgras)bezem. Hoe vaak je kunstgras in de tuin moet borstelen hangt af van externe invloeden en de omgeving rondom de tuin. Een grasveld in een bosrijk gebied zal in de regel vaker geborsteld moeten worden dan een grasveld midden in de stad. Ook tijdens de veranderende seizoenen zal dit variëren. Met het vallend blad in de herfst moet je vaker de bezem erbij moeten pakken.

Tip 3: Maak het gras schoon bij ongelukjes

Kunstgras kan best veel hebben. Gaat er per ongeluk een keer een glas drinken over het gras heen, of doet een huisdier een keer zijn behoefte op het gras? Dan is er nog geen man over boord. Wel is het verstandig om het ongelukje zo snel mogelijk op te ruimen.

Haal de vlek zo snel mogelijk weg, met bijvoorbeeld keukenpapier. Daarna kan je het kunstgras schoonspuiten met de tuinslang. Is de vlek hardnekkig? Een mengsel van water en wasmiddel doet wonderen. Of kies voor speciale kunstgrasreiniger. Dit is een goed hulpmiddel bij alle soorten vlekken.

Blijft er na het schoonmaken een vervelend geurtje achter? Met speciale Anti-Geur korrels verwijder je dit eenvoudig.

Tip 4: Borstelen voor een natuurlijke look

Na verloop van tijd gaan de grassprietjes van jouw kunstgrasmat wat naar beneden hangen en inzakken. Dat is niet erg, maar ziet er wel wat minder mooi uit. Om je kunstgras er weer mooi uit te laten zien, borstel je het gras met een harde (kunstgras)bezem. Je veegt hierbij tegen de vleug in. Hierdoor komen de sprietjes weer mooi rechtop te staan en heeft je grasmat weer een natuurlijke uitstraling.

Kunstgras bezemen

Tip 5: Eén keer per jaar instrooien met zand

Bij het leggen van het kunstgras is het verstandig om het gras in te strooien met zand. Dit zand werkt verzwarend, waardoor het gras beter op z'n plek blijft liggen. Ook zorgen de zandkorrels ervoor dat de grassprietjes beter rechtop blijven staan. Met name lange grassprietjes profiteren hier van.

Bij het gebruik van de grasmat en door de weersomstandigheden verdwijnt of verplaatst er wel eens wat van het instrooizand. Daarom is het voor het kunstgras onderhoud verstandig om eens per jaar zand bij te strooien. Dit zorgt ervoor dat er voldoende gras tussen de grassprieten blijft liggen.

Hoeveel zand je moet strooien hangt af van de lengte van jouw kunstgras. Hoge vezels hebben meer zand nodig. Bij het leggen van kunstgras op je balkon gebruik je geen instrooizand omdat het instrooizand de waterafvoer kan verstoppen.

Tip:

Het gebruik van instrooizand verlengt de levensduur van je kunstgras en het ziet er mooier uit.

Tip 6: Algen en mos verwijderen

Als het kunstgras (deels) in de schaduw ligt, bestaat er een kans dat hier algen en mos op het kunstgras komen. Dit wil je natuurlijk zo eenvoudig mogelijk verwijderen. Gelukkig kan dit heel gemakkelijk.

Spuit de plek in met groene aanslag verwijderaar en laat het enkele dagen intrekken. Het mos en de algen sterven nu af en je kunt ze, als het helemaal opgedroogd is, eenvoudig van het kunstgras borstelen met een harde bezem.

Help mijn kunstgras is plat

Kunstgras gaat jaren mee, maar de intensiteit van het gebruik van je gras zal natuurlijk haar sporen nalaten. Een veelvoorkomend probleem is dat het gras door het gebruik wat plat gaat liggen.

Schrik niet als dit is gebeurd. Het is over het algemeen makkelijk op te lossen. Hieronder zetten we een aantal veelvoorkomende oorzaken van dit probleem voor je op een rij.

Het kunstgras is ingezakt door zware belasting

Heeft er voor langere tijd een bepaald object op dezelfde plek gestaan dat een afdruk heeft achtergelaten op het gras? Denk hierbij aan een bloempot, tuintafel of zwembadje. Geef het kunstgras enige tijd om te herstellen en in vorm te komen.

Hierna kan je de grassprieten weer rechtop borstelen met een harde bezem. Bezem tegen de richting in, zo help je de grassprieten weer rechtop te gaan staan. Veeg alleen tegen de richting in, anders heb je kans dat je de grassprieten beschadigd.

Het noodzakelijke onderhoud is alweer enige tijd geleden

Wekelijks onderhoud is niet noodzakelijk, maar het is wel belangrijk om je kunstgras regelmatig te borstelen. Dit noemen we opborstelen. Je borstelt tegen de richting in van de grassprieten waardoor ze weer rechtop gaan staan.

Daarnaast is het belangrijk om het instrooizand jaarlijks aan te vullen. Is één van deze werkzaamheden alweer wat langer geleden? Dan dan is het weer tijd voor wat onderhoud aan je kunstgrasmat.

Het noodzakelijke onderhoud is alweer enige tijd geleden

Het gebruik van instrooizand is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Het gebruik van instrooizand heeft een aantal belangrijke voordelen voor je kunstgras.

Voordelen gebruik instrooizand:

  • Instrooizand verlengt de levensduur van je grasmat

  • Instrooizand geeft stevigheid aan je grasmat

  • Instrooizand vult de ruimte tussen de grassprieten op waardoor deze mooi rechtop blijven staan

  • Instrooizand zorgt ervoor dat je grasmat mooi strak blijft liggen

  • Meer tips nodig over kunstgras kiezen, leggen of onderhouden?

    Heb jij een kunstgrasmat die je goed wil onderhouden of denk je erover om kunstgras aan te leggen in jouw tuin? Wij hebben alle producten die je nodig hebt in ons assortiment.

    Twijfel je nog over welk gras de beste keuze is of hoe jij in jouw geval je kunstgrasmat het beste kunt onderhouden? Neem dan snel contact op met onze specialisten. Zij weten alles over kunstgras en helpen je graag verder, zodat ook jij jaren kunt genieten van een altijd prachtig groen grasveld in je tuin, balkon of (dak)terras.

    Geschreven door: Wouter Productspecialist