Kunstgras zelf leggen is geen ingewikkelde klus. Omdat het waarschijnlijk niet iets is dat je dagelijks doet is het wel verstandig je even goed voor te bereiden. Zo weet je van te voren precies hoe je deze klus aanpakt. In dit artikel zetten we alles wat je nodig hebt voor je onder elkaar en leggen we stap voor stap uit hoe je kunstgras zelf aanlegt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kan je snel genieten van je eigen groene oase.
Zie je jezelf al zitten op je groene gazon, maar heb je geen groene vingers? Kunstgras is dan echt iets voor jou. Grasmaaien en sproeien is verleden tijd want kunstgras onderhouden is echt kinderspel. Daarnaast is kunstgras geschikt voor heel veel toepassingen en beschikbaar in veel verschillende soorten, uitstraling en kwaliteit. Zo zit er altijd wel kunstgras tussen dat perfect in jouw tuin past!
Als je op zoek bent naar kunstgras heb je hiervoor waarschijnlijk ook al een specifieke locatie in gedachte. Met onze handige meetinstructie en calculator bereken je eenvoudig en snel hoeveel kunstgras je nodig hebt voor een mooi groen gazon.
Heb je een terras of balkon/dakterras? Ga dan gelijk door naar stap 3.
Een goede gladde ondergrond is belangrijk voor een strakke afwerking van je kunstgrasveld. Verwijder onkruid, tuinafval, de oude grasmat en graaf een deel van de grond af om ruimte te maken voor het nieuwe kunstgras. Een klein stukje, net onder het maaiveld, is voldoende om ervoor te zorgen dat het kunstgras straks op gelijke hoogte komt te liggen met de omliggende grond. Maak het geheel af met een laagje zand en druk dit goed aan.
Rol het drukverdeeldoek uit over het voorbewerkte oppervlak en snij op maat indien nodig. Bekijk tip 2 hieronder voor het gebruik van drukverdeeldoek op je balkon of (dak)terras.
Bepaal de richting (vleug) van het gras. Voor het mooiste resultaat plaats je de vleug naar het gezichtsveld toe zodat je als het ware in het gras kijkt. Leg bij gebruik van meerdere rollen/banen het kunstgras in dezelfde richting. Zorg dat het kunstgras aan alle zijden 5 cm over de rand van het gewenste oppervlakte uitsteekt. Zo kan je het overtollige deel makkelijk afsnijden en weet je zeker dat het kunstgras netjes aansluit.
Sla vervolgens de naden van het kunstgras een stukje om zodat er ruimte ontstaat om het lijmband op de ondergrond te plakken. Zorg ervoor dat de onderkant van het kunstgras bij de plakrand goed schoon is zodat het goed hecht. Plak het lijmband onder de naad van de kunstgras delen. De naad bij de plakrand mag niet groter zijn dan 4 mm.
Sla nu het kunstgras terug om en zorg dat beide delen goed aansluiten. De beste manier om dit goed aan te laten sluiten is door het kunstgras als een ritssluiting tegen elkaar aan te drukken. Controleer tot slot of er geen ongewenste kieren zijn ontstaan.
Om ervoor te zorgen dat je kunstgras stabiel ligt en niet loslaat, maak je gebruik van kunstgrashaken. De haken plaats je elke 100 cm rondom het grasveld.
Je bent er bijna, nu alleen nog het kunstgras instrooien met zand. Dit is niet noodzakelijk, maar wel te adviseren. Het instrooizand zorgt ervoor dat het gras beter op z’n plek blijft liggen, de grassprieten mooi rechtop blijven staan en het verlengt bovendien de levensduur van je kunstgras.
Bij het plaatsen van kunstgras op je terras of balkon/(dak)terras kan je natuurlijk geen graspennen gebruiken. In dit geval adviseren we gebruik te maken dubbelzijdig tape. Dit tape kan bij het verwijderen lijmresten achterlaten.
Het instrooien van zand mag je bij het plaatsen van kunstgras op je balkon overslaan. Op een balkon of dakterras maak je juist geen gebruik van instrooizand omdat het instrooizand de waterafvoer kan verstoppen.
Vegen maar! Het is belangrijk dat het zand goed in het gras wegzakt en daarom veeg je het goed in tegen de vleug van het kunstgras in. Voor een mooi resultaat blijf je borstelen totdat er geen zand meer zichtbaar is.
Het kunstgras ligt, gefeliciteerd met je onderhoudsarme grasmat!
Zoals bij elke tuinklus is ook bij het aanleggen van kunstgras een goede basis erg belangrijk. Om je op weg te helpen geven we je hieronder een paar belangrijke tips.
Tip 1: Zorg voor een egale, waterdoorlatende ondergrond. Een goede waterafvoer is belangrijk zodat je kunstgras niet onder water komt te staan. In een tuin kan je hiervoor gebruik maken van brekerzand als ondergrond voor je kunstgras.
Tip 2: We raden aan drukverdeeldoek onder het kunstgras te plaatsen. Drukverdeeldoek gaat onkruid tegen en helpt het voorkomen van putten, kuilen en deuken door intensief gebruik van je grasmat. Het wel of niet plaatsen van drukverdeeldoek op je balkon of (dak)terras is situatie afhankelijk. Het is hierbij heel belangrijk om de ondergrond te bekijken. Drukverdeeldoek belemmert namelijk de afwatering op je balkon/dakterras wat niet altijd wenselijk is.
Tip 3: Let op dat je de ondergrond van je kunstgras niet beschadigd tijdens het snijden. Plaats je het gras op een dakterras dat bekleed is met bitumen, dan kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben voor de waterdichtheid van je (dak)terras.
Tip 4: Denk van tevoren goed na over het vastlijmen van je kunstgras. Bij het verwijderen kunnen er namelijk lelijke lijmresten achterblijven. Als dit niet wenselijk is, kan je beter kiezen voor een andere ondergrond.
Tip 5: Snij het kunstgras altijd aan de achterkant (backing). Op deze manier beschadig je geen sprieten en voorkom je lelijke plekken of gaten in je grasmat. Het kunstgras is in rijen van steken in de backing vastgezet. Snij altijd langs deze rijen en snij niet direct in het garen.
Tip 6: Wil je kort gras of liever iets langer? Ga je voor een volle grasmat of houd je van iets minder sprieten per vierkante meter? Wordt er intensief op gespeeld of juist veel gespeeld op je grasmat? We hebben verschillende soorten kunstgras. Voor elke wens hebben wij de geschikt mat. Maak daarom van te voren een wensenlijstje om je keus te vergemakkelijken.