De kerstman van Tuincentrum.nl Check hier ons kerst assortiment (óók kerstbomen)
Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Lavendel in potten en bakken

5 april 2023
Leestijd: 4 minuten

Lavendel in pot is een geweldige manier om je tuin of balkon wat extra kleur te geven. De prachtige paarse plant heeft een heerlijke geur en trekt ook nog eens vlinders, hommels en bijen aan. Dat maakt lavendel een erg geliefde plant. Je kunt lavendel planten in bijvoorbeeld een border, maar ook in bakken of potten is lavendel goed te houden. We leggen je in een paar stappen uit hoe je lavendel in een pot zet en hoe je de plant daarna het beste kan verzorgen. Zo geniet jij de hele zomer van de lavendel in pot.

Lavendel in pot

Stap 1: Controleer de plantenpotten of -bakken

Lavendel is over het algemeen een eenvoudige plant om te verzorgen. Maar er is één ding waar lavendel echt een hekel aan heeft: natte voeten. Zeker in een pot of bak kunnen de wortels van de lavendelplant snel te nat worden. Om dat te voorkomen kies je een bak of pot met voldoende afvoergaten in de bodem. Zo verklein je de kans op rottende wortels. Heeft de pot geen gaten onderin? Boor een paar gaten in de bodem zodat het water goed weg kan lopen.

Stap 2: Begin met een laagje hydrokorrels

Afvoergaten in de plantenpot zijn belangrijk, maar dit is nog niet voldoende voor een goede afwatering. Voeg daarom onder in de plantenbak een laagje Pokon Hydrokorrels toe. Vul ongeveer ⅓ van de pot. Deze helpen bij een goede waterhuishouding in de pot.

Stap 3: Vul de pot met geschikte grond

Nu gaan we op de hydrokorrels een laagje Pokon Bio Terras & Balkon potgrond leggen. Lavendel houdt van een zanderige grond, waarin het water goed weg kan lopen. Anders krijgt je plant alsnog last van die vervelende natte voeten. Meet, met de lavendel nog in z'n plastic kweekpot, hoeveel grond je in de nieuwe plantenpot moet doen. Je wilt de kluit zo'n 2 centimeter onder de rand van de pot hebben staan.

Stap 4: Geef je lavendel een dompelbadje

Voordat we de lavendel uit z'n originele pot gaan halen, geven we de plant nog even een dompelbadje. Hiervoor vul je een emmer met water. Hierin dompel je de kluit (in de kweekpot) onder. Als er geen luchtbelletjes meer verschijnen, heeft de plant genoeg gedronken en kan je verder gaan met het verpotten.

Stap 5: De verhuizing naar de pot of bak

Nu gaan we de lavendel echt in de pot of bak zetten. Laat de plant een klein beetje uitlekken en verwijder daarna voorzichtig de plastic pot. Zet de plant in z'n nieuwe pot en vul de randen aan met potgrond. Geef de lavendel in pot nu nog een klein beetje water en zet de pot of bak op een zonnig plekje in je tuin of balkon. De plant houdt niet van natte voeten, maar des te meer van zon op z'n bol. Op een zonnige plek zal jouw lavendel het dan ook het beste doen.

Lavendel aanplanten in pot

Zo verzorg je jouw lavendel in pot of bak

Nu je de prachtige paarse plant in een mooie plantenpot of -bak hebt staan, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Geef de lavendel daarom bij droog weer twee keer per week water. Heeft het een beetje geregend? Controleer dan of de grond in de pot nat is geworden of niet. Soms bereikt de regen alleen de bovenkant van de plant, waardoor de lavendel alsnog kan uitdrogen. Ook tijdens warm weer moet je de lavendel extra in de gaten houden. Uitgebloeide bloemstelen kan je gedurende het seizoen wegknippen. Soms loopt de lavendel dan zelfs nog een keer uit. Daarnaast kan je de plant ook af en toe wat Pokon Tuinmest geven. Een lavendelplant verbruikt tijdens de bloei veel voedingsstoffen, waardoor wat extra voeding zeker geen kwaad kan. In onze groenhulp: lavendel snoeien & verzorgen geven we hierover meer tips en adviezen.

Plantenbakken voor je lavendel
  • Plantenbakken thuis bezorgd
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Gemaakt van 100% gerecycled plastic
Tijdloze uitstraling
Lichtgewicht en onbreekbaar

Vragen over lavendel in pot of bak?

Heb jij nog vragen over het houden van lavendel in bak of pot? Neem dan contact op met onze experts. Ze helpen je graag verder, zodat jij optimaal kunt genieten van deze heerlijk geurende en prachtig gekleurde plant.

Geschreven door: Vincent Productspecialist