Ligusterhaag planten en verzorgen: 5 tips

Ligusterhaag planten en verzorgen: 5 tips

14 maart 2024
Leestijd: 7 minuten

Na de aankoop is het tijd om je ligusterhaag te gaan aanplanten. Geen ingewikkelde klus als je weet hoe je het moet aanpakken. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het kiezen, planten en verzorgen van een prachtige ligusterhaag. Van het selecteren van je haagplant tot het geven van passende voeding en het herkennen van tekenen van mogelijke problemen. We geven een stapsgewijze instructie en handige tips voor het succesvol aanplanten van je haag en een weelderige groei.

Het kiezen van je ligusterhaag

Ligusterhagen zijn er in verschillende soorten en maten. Bedenk van tevoren welke soort het beste bij jouw tuinwensen past. Overweeg de groeiomstandigheden en je eigen esthetische voorkeuren. Denk ook aan de gewenste hoogte en dichtheid van de haag, evenals eventuele extra kenmerken zoals bloeiende bloemen of bessen. Kies vervolgens een variëteit die past bij de bodemgesteldheid en blootstelling aan zonlicht in jouw tuin.

Ligusterhaag in de voortuin

Belangrijk voordat je begint

Na levering van de haagplanten is het van cruciaal belang de planten direct uit te pakken en te inspecteren op eventuele schade of uitdroging. Plaats de planten, indien mogelijk, in de schaduw en geef ze water als de wortels droog aanvoelen. Plant de haagplanten zo snel mogelijk na ontvangst. Dit minimaliseert stress bij de plant en zorgt ervoor dat ze snel kunnen wortelen in hun nieuwe omgeving.

Lukt het niet om de planten direct aan te planten?

Probeer de tijd tussen ontvangst en aanplant zo kort mogelijk te houden. Bewaar de planten tussentijds op een koele, schaduwrijke en vochtige plek. Vermijd blootstelling aan vorst, extreme hitte of sterke wind. Geef de planten daarnaast in de tussenliggende periode voldoende water.

Wanneer een ligusterhaag aanplanten?

De ideale tijd om een ligusterhaag aan te planten is in het late najaar of vroege voorjaar. Tijdens deze periode zijn de planten in rust en is de bodem nog warm genoeg om de wortelgroei te stimuleren. Deze omstandigheden geven de haag de beste kans om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint. Tijdens zeer warme of droge periodes ervaren de planten stress en kan de groei worden belemmerd. Bovendien hebben de net aangeplante haagplanten in het begin veel water nodig om de groei te bevorderen. Het aanplanten van je nieuwe haag tijdens mildere weersomstandigheden zal resulteren in een gezondere en sterkere ligusterhaag.

De juiste standplaats voor liguster

Een goed doorlatende vochtige grond is de perfecte voedingsbodem voor een ligusterhaag. Zorg dat de planten voldoende zonlicht krijgen. Een ligusterhaag kan prima in de volle zon, maar ook in de halfschaduw gedijen de planten goed. Geef de plant voldoende ruimte om te groeien. Kies daarom een locatie waar de planten niet worden overwoekerd door andere planten.

Ligustrum ovalifolium 'Aureum'

Ligusterhaag aanplanten stappenplan

Zo, dan is nu de tijd daar om over te gaan tot het aanplanten van je nieuwe ligusterhaag. Hieronder vind je een handig stappenplan voor deze aanplant klus. Op deze manier geef je de haagplanten de beste start voor gezonde groei.

Stap 1: De bodem voorbereiden

  • Verwijder onkruid en controleer of de bodem voldoende vochtig is voordat je begint met het planten. Verwijder stenen en keien die de groei van de wortels kunnen belemmeren.

  • Stap 2: Een plantgat graven

  • Graaf een geul volgens de aanbevolen afmetingen en vermeng onderin het plantgat aarde met aanplantgrond (Een goede verhouding is hierbij 1/3 deel aanplantgrond en 2/3 deel bestaande grond) voor een goede start. Het gebruik van aanplantgrond zorgt voor het juiste bodem klimaat en de ideale omstandigheden voor een goede start.

  • Tip:

    Wil je weten hoeveel ligusterstruiken je per strekkende meter moet planten en wat de afmetingen van de te graven geul daarbij zijn? Gebruik dan dit schema!

    Aantal ligusterhagen per strekkende meter

    Stap 3: Kluit dompelen en aanplanten

  • Dompel de kluit van de plant kort onder in water en plant deze op de juiste diepte in de geul. Vul de geul aan met aanplantgrond en druk deze lichtjes aan rond de plant. Overdrijf niet met aandrukken, want dan kan je de wortels beschadigen.

  • Stap 4: Water geven

  • Geef na het aanplanten royaal water. In de eerste periode na het aanplanten is het belangrijk om regelmatig water te geven. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe planten goed kunnen wortelen. Een handige vuistregel: Geef je planten in de eerste periode twee tot drie keer per week water, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Naarmate de planten zich steviger vestigen, kan de frequentie van water geven geleidelijk worden verminderd.

  • Stap 5: Je ligusterhaag voeden

  • Gebruik 2 keer per jaar hagen voeding om de weerstand van je ligusterhaag op peil te houden. Hierdoor is de haag beter bestand tegen ziektes, plagen en vorst. Bovendien ziet de haag er hierdoor gezonder uit en krijgt het blad een mooie intens groene kleur.

  • Een QuickHedge aanplanten

    Is je oog gevallen op een QuickHedge kant en klaar Ligusterhaag? Deze QuickHedge kant en klaar hagen zijn een efficiënte manier om direct privacy, structuur en groen aan je tuin toe te voegen. Het aanplanten van een QuickHegde Ligusterhaag gaat alleen net even iets anders dan bij losse haagplanten.

    Bekijk het stappenplan voor het aanplanten van een QuickHedge

    Tekenen van problemen

    Je hoopt natuurlijk op een mooie groene haag. Maar helaas kan je haagplant het in sommige gevallen niet goed doen. Door veranderingen tijdig te signaleren kan je snel ingrijpen en de gezondheid van je ligusterhaag verbeteren. Hieronder benoemen we enkele veelvoorkomende signalen die aangeven dat er iets mis is met je haag:

    1. .
      Verkleurde bladeren: Worden de bladeren geel, bruin of verliezen ze hun normale kleur? Dit kan wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen, te veel water of een slechte bodemgesteldheid.
    2. .
      Bladval: Een haag zal altijd blad verliezen. Dit hoort bij het natuurlijke groeiproces van de plant. Bij overmatig bladverlies gebeurt dit meer dan gebruikelijk. Overmatig bladverlies kan duiden op stress, ziekte of plagen.
    3. .
      Langzame groei: De haagplant groeit niet goed of vormt geen nieuwe scheuten. Problemen met de bodem, watergebrek of onvoldoende voedingsstoffen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
    4. .
      Verwelkende takken: Als takken zelfs na het water geven slap blijven hangen kan dit een teken zijn van ziekte, wortelproblemen of droogte.
    5. .
      Ziekte of plagen: Ook plagen zoals luizen, mijten of rupsen kunnen schade veroorzaken aan de haag. Bekijk de plant regelmatig op het voorkomen van beestjes. Inspecteer de haag daarnaast ook op de aanwezigheid van vlekken op bladeren, misvormingen of abnormale groei.

    Zodra je een van deze signalen opmerkt is het raadzaam om passende maatregelen te nemen. Dit kan variëren van het aanpassen van de watergift en bemesting tot het behandelen van ziekten of plagen. Ook hierbij geldt, voorkomen is beter dan genezen, dus een goede verzorging van je ligusterhaag is van belang. Regelmatige inspectie en zorg zullen helpen om je ligusterhaag gezond en mooi te houden.

    Geschreven door: Vincent Productspecialist