Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Olijfboom planten: hoe en wanneer?

13 september 2023
Leestijd: 7 minuten

Het planten van een olijfboom vereist enige aandacht en zorg. Ben jij klaar om je tuin of terras te transformeren in een mediterrane oase? Dat kan met de prachtige olijfboom. Olijfbomen bestaan al ontzettend lang. Ze hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Deze bomen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar symboliseren ook vrede. Niet zo gek dus dat een olijfboom daarom vaak geassocieerd wordt met rustgevendheid. In dit artikel laten we je zien hoe je een olijfboom plant, stap voor stap, op het juiste moment en met de juiste zorg.

Wanneer je olijfboom planten

De sleutel tot het succes van een olijfboom begint bij het kiezen van het juiste aanplant moment. Het juiste tijdstip is namelijk cruciaal voor het succes van de groei van de boom. De ideale periode is in de late lente tot vroege zomer. In deze periode is de kans op vorst minimaal en de grond opgewarmd. Dit bevordert de wortelontwikkeling en zo kan de boom zich beter aanpassen aan de nieuwe omgeving. Bovendien is dit de groeiperiode van de olijfboom. Tijdens deze periode zal de boom daarom ook sneller herstellen van eventuele schade die kan ontstaan tijdens het aanplanten van de boom.

Olijfboom planten in pot

Olijfboom in de volle grond planten

Het aanplanten van je olijfboom is het begin van het creëren van een gezonde leefomgeving voor je olijfboom. Of dat nu in de volle grond of in een pot is, in beide gevallen doet een olijfboom het goed. Wel zijn de te nemen stappen net even anders. Hieronder zetten we de verschillende stappen voor het planten van een olijfboom in de volle grond voor je op een rij.

Stap 1: Kies de juiste standplaats en zorg voor voldoende zonlicht

De perfecte standplaats voor je olijfboom begint met de juiste dosis zonlicht. Voor een gezonde olijfboom is een zonnige locatie met minstens zes tot acht uur direct zonlicht per dag van belang. Kies daarom bij voorkeur een plek op het zuiden of zuidwesten. Het zonlicht en de daaruit voortvloeiende warmte spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van gezonde en smaakvolle olijven. Zorg voor een goed geventileerde plek om ongewenste schimmelvorming te voorkomen en voor beschutting tegen harde wind.

Stap 2: Bereid de grond voor

Olijfbomen gedijen het beste in goed doorlatende grond. Voordat je begint met planten, moet je daarom de grond goed voorbereiden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voeg organisch materiaal toe om de structuur en luchtigheid te verbeteren. Dit helpt bij het vasthouden van vocht en voedingsstoffen. Het beste is om tijdens het aanplanten gebruik te maken van Mediterrane Potgrond voor een goede start.

Stap 3: Graaf een plantgat

Graaf een gat dat twee keer zo breed is en zorg dat de hoogte hetzelfde is als de kluit van de olijfboom. In een plantgat van deze afmeting hebben de wortels voldoende ruimte om zich te verspreiden en te ontwikkelen.

Stap 4: Plant de olijfboom

Vermeng onder in het plantgat alvast wat grond met de potgrond en plaats de olijfboom voorzichtig in het gat. Vul het plantgat vervolgens aan met de mediterrane potgrond en druk de grond lichtjes aan.

Stap 5: Geef de boom water

Geef de olijfboom grondig water. Dit ondersteunt de ontwikkeling van de wortels. Voeg tot slot een laag Mulch toe rond de basis van de boom om vocht vast te houden en de vorming van onkruid tegen te gaan.

Olijfboom water geven

Olijfboom in pot planten

Ook op je balkon of terras is een olijfboom een prachtige opvallende toevoeging. Hieronder zetten we de verschillende stappen om je olijfboom in pot te planten voor je onder elkaar. Zo transformeer je binnen no-time je buitenruimte tot een waar mediterraan paradijs.

Stap 1: Kies de juiste pot

Een olijfboom houdt absoluut niet van natte voeten. Kies daarom een ruime plantenpot met voldoende groeiruimte en een goede afwatering. Zorg ervoor dat de pot gaten aan de onderkant heeft om overtollig water af te voeren.

Stap 2: Bereid de pot voor

Vul de pot allereerst met een laag hydrokorrels om de afwatering te verbeteren. Vul vervolgens de pot gedeeltelijk met potgrond speciaal voor mediterrane planten en bomen.

Stap 3: Plaats de olijfboom in de nieuwe pot

Verwijder de olijfboom voorzichtig uit de kweekpot. Om de pot los te krijgen kan je zachtjes op de zijkant van de pot tikken en vervolgens de boom rustig los trekken. Plaats de olijfboom in het midden van de nieuwe pot. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de pot. Voeg nog wat extra potgrond toe om de boom hoger uit te laten komen indien nodig. Vul de ruimte rond de kluit van de olijfboom op met potgrond. Druk de grond voorzichtig aan terwijl je vult om luchtbellen te voorkomen.

Stap 4: Geef water

Geef de olijfboom royaal water direct na het aanplanten. Voeg eventueel een laag mulch toe boven op de potgrond om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Plaats de pot tot slot op een zonnige plek, waar de olijfboom minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt.

Plantenbak bestsellers
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Vorst- en breukbestendig
Geïntegreerd waterreservoir
10 jaar garantie

Verzorging en onderhoud

Zowel in pot als in de volle grond heeft de olijfboom verzorging nodig. Het eerste jaar na aanplant is het water geven vooral heel belangrijk. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Een olijfboom in pot heeft op het gebied van water gedurende het jaar daarnaast net iets meer aandacht nodig. De wortels in pot drogen namelijk sneller uit.

Voeg daarnaast elke paar maanden evenwichtige Pokon Mediterrane Planten Mest toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tijdens het snoeien van je olijfboom knip je dode of beschadigde takken indien nodig af. Tot slot heeft een olijfboom tijdens periodes van strenge vorst extra bescherming nodig. Een olijfboom in pot is makkelijk te verplaatsen naar een beschutte plek, maar kan net als een olijfboom in de volle grond ook worden ingepakt met winterafdekvlies.

Je olijfboom stekken

Heb je altijd al meerdere olijfbomen willen hebben? Bij het stekken van een olijfboom worden jonge scheuten of takken van de moederplant gesneden om nieuwe olijfbomen te laten groeien. Het vermeerderen van olijfbomen door middel van stekken is een fascinerende manier om je eigen mediterrane oase nog groter te maken. Hieronder zetten we een kort stappenplan voor je onder elkaar voor het maken van een olijfboom stek.

Stap 1: Selecteer gezonde stekken

Maak te allen tijde gebruik van een van je gezonde moederboom en kies een paar takken van ongeveer 15-20 cm lang. Gebruik jonge éénjarige scheuten voor het beste resultaat. Een stek met een hieltje kan ook,dit is een deel van een oudere tak waar een nieuwe jonge scheut aan is gegroeid. Snij de stekken schuin af met een schoon en scherp mes en zorg ervoor dat elk stekje minstens één knop heeft. Verwijder eventuele bladeren die zich onderaan de stek bevinden. Deze bladeren kunnen in de grond gaan rotten.

Stap 2: Plant de stekken

Plaats de stekken in een goed doorlatende potgrond, ongeveer 5 cm diep in de grond en houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Plaats de potten op een warme, zonnige plek, maar vermijd direct zonlicht. Maak gebruik van Pokon Stekpoeder om de wortelgroei te bevorderen.

Stap 3: Wacht op wortelvorming

Na enkele maanden beginnen zich wortels te vormen. Zodra ze zich voldoende hebben ontwikkeld kunnen ze worden verplant naar hun definitieve locatie in de tuin.

Olijfboom stekken

Een olijfboom bij jou thuis

Het planten van een olijfboom is een geweldige toevoeging voor je tuin. Kies het juiste moment, geef de juiste zorg en je kan genieten van de mediterrane charme in je eigen achtertuin. Dus waar wacht je nog op? Pak een schop en begin met het creëren van je eigen stukje groen paradijs met een prachtige olijfboom.

Geschreven door: Arnout Productspecialist