Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Olijfboom verzorging: tips en adviezen

14 september 2023
Leestijd: 7 minuten

De olijfboom verzorging is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om je olijfboom in topvorm te houden. In dit artikel gaan we dieper in op het verzorgen van je olijfboom en vertellen we stap voor stap hoe je deze elegante boom kunt onderhouden. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met je groene avontuur en je groene vingers nog verder moet ontwikkelen. Wij helpen je op weg zodat jij de juiste zorg en aandacht besteed aan je olijfboom. Zo kan jij blijven genieten van de rustgevende schoonheid van deze tijdloze boom.

Verzorging van je olijfboom in de volle grond: 4 tips

Kies je voor een olijfboom in de grond? Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van de boom begrijpt en er regelmatig aandacht aan besteedt. Olijfbomen zijn over het algemeen veerkrachtig, maar ze vereisen nog steeds regelmatige zorg zodat ze mooi en gezond blijven. Met onderstaande tips kan je direct aan de slag met je olijfboom en creëer je in een handomdraai je eigen mediterrane paradijs!

Olijfboom met blauwe lucht

Tip 1: Kies de juist standplaats

Een standplaats met de juiste hoeveelheid zonlicht is van vitaal belang voor het gedijen van je olijfboom in de volle grond en in pot. Olijfbomen staan het liefst in een zonnige omgeving met minstens zes tot acht uur direct zonlicht per dag. Kies een locatie in je tuin die goed wordt blootgesteld aan zonlicht, bij voorkeur op het zuiden of het zuidwesten.

Heb je een tuin met veel schaduw? Dan is een olijfboom waarschijnlijk niet de beste optie. Een olijfboom heeft de warmte en zonlicht nodig om te groeien. Bovendien draagt dit bij aan de ontwikkeling van gezonde en smaakvolle olijven. Zorg daarnaast voor voldoende luchtcirculatie. Dit helpt bij het voorkomen van schimmelproblemen.

Tip 2: Regelmatig water geven

Olijfbomen houden van een matig vochtige grond. Maar hoe vaak moet je dan precies je olijfboom water geven? Hoe vaak je olijfboom water nodig heeft hangt af van het klimaat en hoe oud de olijfboom is. Vooral oudere olijfbomen kunnen goed tegen droogte.

Geef je olijfboom in het eerste jaar na aanplanten regelmatig water. Zorg ervoor dat het water ook de diepere wortels bereikt en van voldoende vocht voorziet. De beste manier om te bepalen wanneer je je olijfboom water moet geven: steek je vinger ongeveer 5-7 centimeter diep in de grond rond de wortelzone. Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om je olijfboom water te geven. Als de grond nog vochtig aanvoelt, kan je nog even wachten.

Handige vuistregel: Olijfbomen jonger dan 3 jaar hebben ongeveer elke week water nodig, oudere olijfbomen in gebieden met regelmatige regenval, kunnen volstaan met elke twee à drie weken water.

Tip 3: Voeding geven

Bemest je olijfboom tweemaal per jaar. Maak hierbij gebruik van Pokon Mediterrane Planten Mest. Deze mest bevat een bodemverbeteraar, plantversterker en voedingsstoffen. Dit zijn belangrijke ingrediënten voor een gezonde groei en vruchtontwikkeling.

Tip 4: Snoeien

Je olijfbomen snoeien doe je het beste in het vroege voorjaar. Tijdens het snoeien verwijder je o.a. oude en zieke takken en breng je de boom weer in de gewenste vorm.

Olijfboom verzorging snoeien

Zo verzorg je je olijfboom in een pot: 4 tips

Ook als je maar beperkt de ruimte hebt, kan je nog steeds genieten van de schoonheid van een olijfboom door deze in een pot te planten. Hieronder een paar belangrijke aandachtspunten voor het verzorgen van een olijfboom in pot.

Tip 1: De juiste pot keuze

Olijfbomen houden niet van natte voeten. Kies daarom een pot met voldoende drainage gaten zodat het overtollige water weg kan vloeien. Heb je een pot zonder gaten? Boor een paar gaten onderin zodat het water weg kan lopen.

Tip 2: Gebruik hoogwaardige potgrond

Maak bij het aanplanten gebruik van Pokon Mediterrane Potgrond Bio. Deze potgrond is speciaal ontwikkeld voor mediterrane planten in pot en bevat belangrijke grondstoffen voor een gezonde olijfboom.

Tip 3: Geef voldoende water en voeding

Olijfbomen in pot kunnen sneller uitdrogen. Het regenwater valt vaak niet in de pot en de wortels kunnen het grondwater niet bereiken. Controleer daarom de vochtigheid van de grond met enige regelmaat en bewater indien nodig.

Tip 4: Regelmatig snoeien en in vorm houden

Olijfbomen in pot hebben minder ruimte om te groeien. Regelmatig snoeien en de boom in vorm houden is daarom extra belangrijk. Door regelmatig te snoeien geef je de boom ruimte en kan je de groei van de boom controleren, ongewenste takken verwijderen en de algemene structuur bevorderen. Dit is vooral essentieel voor olijfbomen in potten, omdat beperkte wortelruimte betekent dat de boom niet onbeperkt kan groeien zoals in de volle grond.

Extra tip:

Bescherm je olijfboom in de winter

Olijfbomen zijn matig winterhard. Zodra de temperatuur onder de -10 °C zakt is het verstandig om de boom in te pakken met winterafdekvlies. Het winterafdekvlies creëert een isolerende laag rond de boom waardoor de temperatuur meer gematigd blijft en vorstschade wordt geminimaliseerd. Daarnaast beschermt het afdekvlies tegen uitdroging door de wind en helpt het de boom vocht vast te houden. Voor daarnaast een laag mulch toe op het wortelbed om de wortels tegen bevriezing te beschermen. Bij een olijfboom in een pot kan je de pot omwikkelen met afdekvlies of de gehele pot verplaatsen naar een beschutte locatie zoals een schuurtje of garage.

Olijfboom beschermen tegen vorst

Problemen herkennen bij olijfbomen

In elke gezonde tuin is het belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke problemen die de groei en vitaliteit van je (olijf)bomen kunnen beïnvloeden. Het herkennen van olijfboom ziektes en problemen, of het nu gaat om verkleurde bladeren of wolluizen, begint met het regelmatig controleren en bekijken van je olijfbomen. Deze proactieve benadering draagt niet alleen bij aan de gezondheid van je olijfbomen. Het draagt ook bij aan het behoud van een mooi uiterlijk, omvangrijke boom en productiviteit op de lange termijn.

Olijfboom met gele blaadjes

Eén veelvoorkomend teken dat je olijfboom mogelijk aandacht nodig heeft, is verkleurd blad of gele bladeren. Deze verandering in bladkleur kan verschillende oorzaken hebben, variërend van voedingsstoffen tekorten tot waterstress. Problemen zoals over- of onderbewatering, slechte bodemkwaliteit of een gebrek aan voedingsstoffen zoals stikstof spelen in dit geval vaak een rol. Bekijk de vochtigheid van je olijfboom. Geef meer of minder water indien nodig. Lijkt dit niet de oorzaak te zijn? Bemest je olijfboom het eventuele gebrek aan voedingsstoffen aan te vullen.

Gele blaadjes aan een olijfboom kunnen ook wijzen op een schimmelziekte zoals olijfbomen-verticilliumverwelking. Deze ziekte verspreidt zich via sporen in de bodem en tast de vaatbundels van de boom aan, waardoor bladeren geel worden en verwelken. Daarnaast zie je vaak dat de takken verdrogen en afsterven.

Het vroegtijdig herkennen en behandelen van dergelijke ziektes is belangrijk om een gezonde oom te behouden en verdere verspreiding te voorkomen. Afhankelijk van de mate van infectie kunnen geïnfecteerde takken worden gesnoeid. Als de ziekte al in een vergevorderd stadium is kan het noodzakelijk zijn om de boom in zijn geheel weg te halen.

Gele bladeren olijfboom Olijfboom met gele bladeren
Schimmel- of verwelkingsziekte olijfboom Schimmel- of verwelkingsziekte bij de olijfboom

Wolluis op olijfbomen

Wolluizen zijn kleine, pluizige insecten die zich aan de onderkant van bladeren en langs de takken nestelen. Ze voeden zich met de sappen van de boom en scheiden een kleverige substantie uit, ook wel bekend als honingdauw, die kan leiden tot schimmelgroei. Controleer je olijfbomen regelmatig op tekenen van wolluis. Let hierbij op de aanwezigheid van kleverige bladeren of de aanwezigheid van de insecten zelf. Maak gebruik van Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray om wolluis te bestrijden.

Olijfboom met wolluis
Geschreven door: Vincent Productspecialist