Je olijfwilg snoeien in 7 stappen

Je olijfwilg snoeien in 7 stappen

14 september 2023
Leestijd: 5 minuten

Een olijfwilg snoeien is belangrijk voor de algehele gezondheid en het in vorm behouden van de plant. De olijfwilg, ook bekend als "Elaeagnus ebbingei" is een prachtige en veelzijdige tuinplant. Opvallend zijn de zilverachtige bladeren en heerlijk geurende bloemen. Hieronder zetten we stap voor stap onder elkaar hoe je een olijfwilg snoeit en waarom dit belangrijk is.

Waarom een olijfwilg snoeien?

Net als bij veel verschillende bomen heeft het snoeien van een olijfwilg een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste helpt het bij het bevorderen van een gezonde groei. Tijdens het snoeien worden de oude, dode, beschadigde en zieke takken verwijderd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor gezonde takken om door te groeien.

Ten tweede kan je met het snoeien de groeivorm van een olijfwilg bepalen en beheersen. Door bepaalde takken wel of niet te snoeien kan je de gewenste vorm bereiken. Tot slot zorgt het verwijderen van takken voor meer ruimte voor gezonde takken. Hierdoor ontstaat er een betere luchtcirculatie en kan het licht het binnenste van de plant beter bereiken. Beiden bevordert de algehele gezondheid.

Belangrijkste voordelen van snoeien

  • Bevorderen van gezonde groei

  • Vormsnoei naar wens

  • Betere licht en lucht circulatie

Olijfwilg snoeien met snoeischaar

Wanneer snoeien

Wanneer je een olijfwilg het beste snoeit, is soort afhankelijk. In het algemeen zal dit twee keer per jaar noodzakelijk zijn. Eenmaal in het vroege voorjaar (februari/maart) en eenmaal in de zomer tussen juni en oktober. Snoei niet tijdens het groeiseizoen, dit kan de groei belemmeren. Snoeien tijdens de rustperiode van de olijfwilg minimaliseert stress en het risico op ziekten is kleiner.

Tip:

Kies een bewolkte dag zonder vorst om verbranding van de bladeren en beschadiging aan de takken te voorkomen.

Olijfwilg snoeien: stap voor stap

Stap 1: Bekijk de olijfwilg

Bekijk en inspecteer je olijfwilg goed. Identificeer dode, beschadigde of kruisende takken.

Stap 2: Gebruik het juiste snoeigereedschap

Maak gebruik van scherpe en een schone snoeischaar of takkenschaar om schade aan de olijfwilg te minimaliseren.

Stap 3: Snoei dode en beschadigde takken

Verwijder de zojuist gesignaleerde dode en beschadigde takken. Knip deze takken helemaal terug tot aan de hoofdtak of de stam. Hierdoor zal de olijfwilg opnieuw mooi uitlopen.

Stap 4: Dun de olijfwilg uit

Nadat de dode en beschadigde takken verwijderd zijn kan je goed zien of de olijfwilg meer ruimte nodig heeft. Verwijder overmatig dichte groei en kruisende takken. Zo bevorder je de luchtcirculatie en kan het zonlicht beter tussen de takken komen. Snijd de takken terug tot de gewenste lengte, net boven een knop of zijtak.

Olijfboom snoeien met een snoeischaar

Stap 5: Pas vorm snoei toe

Snij voorzichtig ongewenste takken weg. Neem af en toe wat afstand van de olijfwilg om de vorm te bekijken. Snoei met zorg om de gewenste vorm te bereiken en de natuurlijke uitstraling van de olijfwilg te behouden.

Stap 6: Snoeiafval opruimen

Verwijder het snoeiafval rondom de olijfwilg. Maak hierbij gebruik van een tuinafvalzak om het opruimen te vereenvoudigen.

Tip:

Het snoeiafval is de ideale basis voor je eigen composthoop.

Stap 7: Geef water en voeding

De olijfwilg heeft na het snoeien wat tijd nodig om te herstellen. Geef de plant daarom water en extra voeding. Dit zal het herstel en een mooie groei bevorderen.

De juiste voeding voor de olijfwilg
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Voor een volle en groene haag
Voor intens groene bladeren

Het verschil tussen het snoeien van een olijfwilg haag en een olijfwilg boom

Het snoeien kan van toepassing zijn op zowel struiken als bomen. De stappen zijn in beide gevallen vergelijkbaar, maar de aanpak kan variëren afhankelijk van de groeivorm en het gewenste resultaat. Pas de snoeitechnieken aan op basis van de specifieke groei en behoeften van je olijfwilg. Hieronder zetten we een paar verschillen onder elkaar.

Olijfwilg struik snoeien

Een olijfwilg struik heeft meestal meerdere stammen en een compacte groeivorm. Je snoeit een struik om hem gezond en mooi in vorm te houden. Denk bijvoorbeeld aan een olijfwilg als haag, waarbij de kenmerkende vorm belangrijk is. Regelmatig snoeien is belangrijk om te voorkomen dat de struik dicht groeit en de gewenste vorm behoudt. Volg daarnaast de algemene snoei stappen zoals eerder beschreven.

Bekijk de olijfwilg struik

Olijfwilg boom snoeien

Een olijfwilg boom heeft vaak 1 of meerdere stammen en een opgaande groeiwijze. Het snoeien van de boom heeft tot doel een gezonde structuur te behouden en het vormgeven van de kroon. Bij een Olijfwilg leiboom is met name de vormsnoei belangrijk.

Bekijk de olijfwilg leiboom

Ter aanvulling op bovenstaande stappen zijn er voor het snoeien van olijfwilg bomen nog een aantal extra overwegingen.

  • Bij het snoeien van een olijfwilg boom kan het nodig zijn om gebruik te maken van een telescopische snoeischaar of overweeg professionele hulp bij het snoeien van grote bomen om de gewenste hoogte te bereiken.
  • Het snoeien van een boom hoeft meestal minder vaak dan bij een struik. Toch is het verstandig om met enige regelmaat te snoeien om de boom gezond te houden.

Houd je olijfwilg mooi en gezond

Het snoeien van een olijfwilg is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze prachtige tuinplant. Door het snoeien goed aan te pakken en ons stappenplan goed te volgen, blijft je plant mooi en gezond. Zo zorg je ervoor dat hij nog jarenlang gedijt in je tuin. Heb je toch nog vragen? Neem contact op met onze experts, we helpen je graag verder.

Geschreven door: Pim Productspecialist