Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Mijn palm krijgt bruine bladeren, wat moet ik doen?

17 juli 2023
Leestijd: 4 minuten

Krijgt jouw palm bruine bladeren? Dan is het wel duidelijk dat er iets niet helemaal goed gaat met jouw palm. Maar wat is er aan de hand als je palm plant bruine punten krijgt? De oorzaak van het probleem achterhalen is nodig om het goed op te lossen. Daarom vertellen we je in dit artikel wat de oorzaken van bruine punten bij een palm kunnen zijn. Daarnaast geven we je tips om je palm weer gezond groen te maken.

De oorzaken van bruine bladeren of bruine bladpunten

Bruine bladeren of bruine bladpunten bij een palm kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn de bladeren gewoon aan het eind van hun leven gekomen. In dat geval kan je de palmboom snoeien. Het gaat hierbij meestal om de onderste bladeren van de palm. Dit is een natuurlijk proces en je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Maar wat nou als niet alleen de oude bladeren bruin worden? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Dit kan te maken hebben met de luchtvochtigheid, de weersomstandigheden, de hoeveelheid water die de palm krijgt en de standplaats van de palm. Hierbij zitten er verschillen tussen binnenpalmen en buitenpalmen. Daarom behandelen we deze hieronder apart.

Bruine bladeren of bruine bladpunten

Bruine bladpunten bij binnenpalmen

Palmen zijn erg geliefde binnenplanten. Ze zijn mooi groen en ze groeien niet te hard, waardoor ze lang in je kamer zullen passen. Bruine punten aan de bladeren van je binnenpalm zien er natuurlijk niet mooi uit. Ook is het een teken dat het niet helemaal goed gaat met de palm. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Een palm krijgt bruine punten als de palm op een tochtige of koude plek in huis staat. Daarnaast houdt niet elke palm van veel daglicht of juist schaduw. Bekijk daarom van welke standplaats jouw type palm houdt.

Een andere reden waarom palmen voor binnen bruine bladeren kunnen krijgen, is door een te lage luchtvochtigheid. Palmen komen van nature voor in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Bij jou in de woonkamer zal de luchtvochtigheid waarschijnlijk een heel stuk lager liggen. Dit probleem kan je oplossen door de bladeren van je palm regelmatig te benevelen met een plantenspuit of door de luchtvochtigheid te verhogen met bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming.

Ook de grond waarin jouw palm in z'n pot staat, kan een reden voor bruine bladeren zijn. Palmen houden van een wat luchtigere potgrond. Als jouw palm veel last heeft van bruine punten, dan kan speciale potgrond, zoals bijvoorbeeld Pokon Palmen Grond, de oplossing zijn.

Heeft jouw palm bruine punten of bladeren en wil je deze verwijderen? Dan is het goed om te weten dat je de bruine punten van de palm kunt knippen. Let wel op dat je enkel in het bruine gedeelte van het blad knipt. Dit deel is afgestorven en kan je dus veilig verwijderen. Knip nooit in het groene gedeelte van de palm, want daar beschadig je de palm mee.

Bruine bladpunten binnenpalmen

Bruine bladeren bij buitenpalmen

Ook buitenpalmen kunnen last hebben van bruine bladeren. Net als bij binnenpalmen kan dit verschillende oorzaken hebben. Soms gaat het gewoon om oude bladeren die afsterven. Deze bladeren kan je vlakbij de stam afsnijden. Maar ook vorst en harde wind kunnen bruine bladeren veroorzaken.

Als er nog voldoende groene bladeren aan je palm zitten, is de kans op herstel erg groot. Je kunt de bruine bladeren verwijderen, maar we raden je aan om hiermee te wachten tot in het voorjaar. In de winter beschermen de bladeren de palm nog een beetje, waardoor verdere schade door bijvoorbeeld vorst beperkt wordt. Om dit soort weerschade een volgende keer te voorkomen, is het verstandig om de palm voor de winter te beschermen. Wikkel vliesdoek om de kruin en eventueel om de stam. Staat de palm in een pot? Wikkel dan bubbeltjesplastic om de pot.

Bruine bladeren bij buitenpalmen

Heb jij nog vragen over bruine bladeren bij palmen of heb je andere vragen over de verzorging van palmbomen? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder zodat je optimaal geniet van prachtige groene palmen, binnen of buiten.

Geschreven door: Lars Productspecialist