Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Palmboom snoeien: wanneer en hoe?

13 juli 2023
Leestijd: 4 minuten

Wil jij je palmboom snoeien? Dan vraag je je natuurlijk af wanneer en hoe je dit het beste kan aanpakken. Palmen hoeven niet per se gesnoeid te worden, maar het kan wel. Daarom vertellen we je in welke maand een palmboom snoeien het beste idee is. Daarnaast lees je hier hoe je het snoeien van de palmboom het beste kan aanpakken. Zo begin je goed voorbereid aan deze klus.

Wanneer palmboom snoeien?

Een palm snoeien is geen klusje dat je vaak hoeft te doen. Voor de palmboom zelf is het ook niet nodig om te snoeien. Je palm snoeien doe je meer omdat jij het zelf nodig vindt. Dit zal voornamelijk zijn wanneer de palmboom bruine of gele bladeren heeft gekregen. Een palm met bruine bladeren ziet er wat verwaarloosd of mistroostig uit. Daarom kan je ervoor kiezen om de palmboom te snoeien wanneer dit gebeurt. Je kan ook de bloem van de palmboom snoeien, maar ook dit is niet per se nodig.

Je palmboom snoeien doe je dus vooral als jij ziet dat de boom wat bruine of gele bladeren krijgt. Het snoeien van de palm bestaat dan ook met name uit het verwijderen van dit blad. Het snoeien van de palm kan in principe het hele jaar, maar er zijn wel bepaalde maanden meer of juist minder geschikt.

In de winter kan je het bruine blad beter aan de palm laten zitten. Dit blad beschermt de palmboom extra tegen de kou. Daarom is de palm snoeien in de herfst en de winter ook niet aan te raden. In de lente zal de palm sneller herstellen van de snoeibeurt. Maar wacht ook weer niet te lang, want in de zomer kan het herstel van de palm ook wat lastiger zijn. Daarom zijn de maanden maart, april, mei en juni ideaal om jouw palm te snoeien.

Palmboom snoeien met snoeischaar

Hoe palmboom snoeien?

Nu je weet hoe je een palmboom het beste kan snoeien, wil je natuurlijk nog weten hoe je het snoeien aanpakt. Palmen komen in allerlei soorten. Zo is de Chinese waaierpalm een erg geliefde soort. Maar ook de Kentiapalm en de Dwergpalm zijn erg populair.

Hoewel het snoeien van een palm zich bij alle soorten beperkt tot het verwijderen van dorre bladeren, maakt de vorm van de palmen wel veel uit voor hoe eenvoudig het snoeien is. Sommige palmen, zoals de Chinese waaierpalm, hebben een duidelijke stam met bovenop bladeren. Bij een dwergpalm is dit heel anders. De plek waar je de dorre bladeren bij de palm vindt, zal hierdoor verschillen.

Veel palmen groeien op ongeveer dezelfde manier. Nieuwe bladeren vormen zich in het hart van de palm. Oudere bladeren verschuiven langzaam naar beneden. Hierdoor bevinden de bladeren die je van je palm wilt snoeien zich aan de onderkant van de palmboom. Snoei de jonge bladeren in het palmhart niet. Dit kan je palm flink beschadigen.

Het snoeien van een palm kan in veel gevallen met een snoeischaar. Kies een snoeischaar die bij het formaat van de bladeren aansluit. Je hoeft het blad niet tot op de stam af te snijden. Laat liever nog een paar centimeter zitten. Deze uiteinden zullen volledig indrogen en zich bij de stam voegen. Hiermee verkrijgt de palmboom ook zijn karakteristieke uiterlijk.

Palmblad

Wat doe je met het snoeiafval?

De dorre bladeren die je van jouw palm gesnoeid hebt, kunnen nog steeds een functie hebben voor jouw palmboom. Staat jouw palm in de volle grond? Dan kan je het snoeiafval over de bodem uitspreiden. De oude bladeren zullen gaan verteren. Dit komt de bodemgesteldheid ten goede. Als je palm in een pot staat, kan je het snoeiafval wel beter weggooien.

Kun je een palm klein houden door te snoeien?

Een palm klein houden is een lastige opgave. Het snoeien van de palm is niet bedoeld om de groei te beperken. Tijdens het snoeien verwijder je alleen de oude, dorre bladeren. Het jonge blad snoeien kan de palm juist beschadigen. Zelfs als je de palm in een kleine pot zet, zal de palmboom nog door willen groeien. De top zal misschien wat smaller worden, maar echt stoppen met groeien zal een palmboom niet snel doen. Als je een kleine palm wil, kan je daarom het beste een soort palm kiezen dat klein blijft.

Vragen over palmen?

Een palmboom hoeft in principe niet gesnoeid te worden, maar het verwijderen van bruine, dorre bladeren kan wel zeker gebeuren. Dit doe je vooral zodat jouw palm een fris en groen uiterlijk behoudt. Snoei de palm niet te vaak en houd rekening met de seizoenen als je de palm wilt snoeien. Heb je nog vragen over het snoeien van palmen? Of wil je iets anders weten over deze prachtige exotische planten? Neem dan contact op met onze experts. Zij weten alles over diverse soorten palmen en helpen je graag verder.

Grote palmbomen snoeien
Geschreven door: Vincent Productspecialist