Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Waarom krijgt mijn palm gele bladeren?

12 juli 2023
Leestijd: 5 minuten

Krijgt jouw prachtige palm gele bladeren? Dan wil je natuurlijk weten hoe dit komt. Want als je de oorzaak kan achterhalen, kan je het probleem ook gemakkelijker oplossen. Helaas is er niet maar één reden waarom een palmboom gele bladeren krijgt. Zo kan het te maken hebben met een teveel aan water, met te zware grond of met een teveel aan zon. Ook ziektes en een voedingsstoffen tekort zorgen voor gele bladeren bij palmbomen. Om je op weg te helpen bij het achterhalen van de oorzaak zetten we de mogelijke redenen voor je op een rij. Ook vertellen we uiteraard wat je kan doen als je palm geel blad heeft, zodat je palmboom er straks weer fris en gezond bij staat.

Palm met gele bladeren

Palmboom met gele bladeren oorzaken

Als de mooie bladeren van jouw palm geel worden, weet je zeker dat er iets niet goed gaat. De grote vraag is dan natuurlijk: wat is er met mijn palm aan de hand? Dat achterhalen kan even wat tijd kosten. Er zijn namelijk verschillende redenen voor het geel worden van jouw palm. We lichten ze allemaal even uit.

Een voedingsstoffen tekort

Om de mooie diepe kleur van een palmboom te behouden, heeft de palm veel voedingsstoffen nodig. Jouw palm wordt geel als er een voedingsstoffen tekort ontstaat. Palmbomen houden van een rijke bodem. Daarom is het belangrijk om de palmboom regelmatig van wat extra voedingsstoffen te voorzien. Heb jij je palm nog nooit extra voeding gegeven? Dan kan een voedingsstoffen tekort de reden zijn dat de bladeren geel worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Mediterrane Planten Mest.

Te zware of compacte grond

Niet alleen een tekort aan voedingsstoffen in de bodem kan problematisch zijn, ook de structuur van de grond speelt een rol. Jouw palmboom bladeren worden geel als de palm in te zware of te compacte grond staat. Een goede afwatering is voor een palm erg belangrijk. In te zware grond kan het water niet goed genoeg weglopen. Hierdoor worden de wortels van de palm te nat. De palm krijgt gele bladeren en kan na verloop van tijd zelfs afsterven.

Tip:

Zorg voor voldoende gaten onderin een plantenbak indien een palmboom in pot staat. Hierdoor kan het water beter weglopen.

Te veel water

Een palm heeft zeker veel water nodig, maar zoals hierboven al beschreven, is een teveel aan water juist schadelijk voor de palmboom. Dit te veel aan water kan door te compacte grond komen, maar het kan ook gebeuren dat je de palm zelf te vaak water geeft. Pas wel op, want ook te weinig water is niet goed voor jouw palmboom.

Te veel zon

Palmbomen houden wel van zon, maar willen liever niet in te veel direct zonlicht staan. Als de palm wel te veel direct zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel en later bruin worden. Dit gebeurt enkel met de bladeren die direct in de zon staan. Hierdoor kan het gebeuren dat één kant van de palm nog prachtig groen is, terwijl de andere kant van de boom juist gele of bruine bladeren heeft.

Palmboom ziektes en plagen

Ziektes en plagen kunnen er ook voor zorgen dat een palm geel wordt. Het kan gaan om bijvoorbeeld bladluizen, de rode spin of wolluizen. Deze zijn allemaal redelijk eenvoudig op de palm te herkennen. Ook bestaan er schimmels die de palm aan kunnen tasten.

Palm met bladluizen
Palm met spint

Een zware winterperiode

Is het net winter geweest en zie je dat je palm geel blad heeft? Dan kan dit door een zware winterperiode komen. De palm heeft het in de winter moeilijk gehad en dat is terug te zien aan het blad.

Het afsterven van bladeren

Worden de onderste bladeren van je palm geel? Dan kan het zijn dat ze gewoon het einde van hun leven bereikt hebben. De onderste bladeren van de palm zijn de oudste bladeren. Na een tijd kunnen deze bladeren door ouderdom afsterven. Hier kan je niets aan doen. Het is een natuurlijk proces dat verder niet schadelijk is voor jouw palmboom.

Wat kan ik doen aan een palm met gele bladeren?

Bij een palm met gele bladeren is het allereerst belangrijk om de oorzaak van het gele blad te achterhalen. Pas als je weet wat het probleem is, kan je het oplossen. Elke oorzaak vraagt namelijk om een eigen aanpak. Bij veel van de oorzaken van gele bladeren is de aanpak duidelijk, zodra je de oorzaak achterhaald hebt. Heeft de palm een voedingsstoffen tekort? Geef de palmboom dan regelmatig wat extra voeding. Krijgt de palm te veel of te weinig water? Pas dan de hoeveelheid water die je geeft aan. Controleer in dat geval ook hoe het met de drainage van de grond gesteld is. Te zware grond kan dit probleem versterken of zelfs veroorzaken.

Zie je dat de gele bladeren aan jouw palm alleen verschijnen aan de kant waar direct zonlicht op de boom staat? Zorg dan voor extra schaduw voor de palm. Wil je een palmboom verplaatsen naar een plek met meer zonlicht? Doe dit dan voorzichtig en laat de boom eerst langzaam wennen aan steeds wat meer zon. Zo voorkom je dat de bladeren direct geel worden.

Heb je een ziekte of plaag op je palm ontdekt? Behandel deze dan zo snel mogelijk. Hoe je de ziekte of plaag moet aanpakken, verschilt van geval tot geval.

Komen de gele bladeren van jouw palm door ouderdom of een zware winterperiode? Dan is er helaas niets meer aan te doen. De enige optie is je palmboom snoeien. Verwijder de bladeren eventueel van de palm en geniet van de bladeren die nog wel groen zijn.

Gele bladeren

Hulp bij verzorging van jouw palm

Heb je nog vragen over een palm met geel blad? Wil je misschien een nieuwe palmboom aanschaffen? Of wil je iets anders weten? Neem dan contact op met onze experts. Zij helpen je graag verder, zodat je van een prachtige groene palmboom kan genieten.

Geschreven door: Merel Productspecialist