Plant en plantenbak: de juiste match in 4 stappen

Plant en plantenbak: de juiste match in 4 stappen

11 maart 2021
Leestijd: 8 minuten

Planten in je tuin, je huis of op je terras maken je woonomgeving fleuriger en rustgevend. Geef je planten een bijpassende plantenbak of pot en het plaatje is compleet! In deze blog zetten we een aantal mooie combinaties van plant en plantenbak voor je op een rij. Verder helpen we je in 4 stappen met het maken van de juiste match tussen plant en plantenbak. Om ervoor te zorgen dat je lang van je groene combi geniet, geven we je een handig overzicht waarin staat hoe je je plantenbak moet vullen met hydrokorrels en potgrond.

Plantenbak kiezen? Beantwoord 4 vragen!

Duizelt het je ook als je een keuze probeert te maken uit het scala aan plantenbakken en potten? Rond, ovaal, bolvormig, met rechte hoeken, groot of klein, voor iedere plant lijkt wel een plantenbak ontworpen te zijn! Misschien vraag je je ook af voor welk materiaal je moet kiezen als je een plantenbak uitzoekt. Wordt het kunststof, terracotta, hout of toch die mand van gevlochten wilgentakken? Pieker niet langer! Door even stil te staan bij 4 vragen maak je vanzelf de juiste match tussen plant en plantenbak. Een match die past bij je woonstijl, je favoriete kleur en je plant!

1. Komt mijn plantenbak buiten of binnen te staan?

We hebben een ruim assortiment plantenbakken en potten waarvan er veel geschikt zijn om zowel buiten als binnen neer te zetten. Wil je echter zeker weten of je een plantenbak kiest die geschikt is voor buiten- of binnengebruik? Kijk dan naar de tabel met specificaties van de plantenbak van jouw keuze. In deze tabel staat bij "Geschikt voor" of de plantenbak geschikt is voor binnen en/of buitengebruik. Gebruik voor een plantenbak die je binnen neerzet eventueel een waterschotel om te voorkomen dat er kringen op je vensterbank, tafel of vloer komen.

Capi Tutch opstelling

2. Waar komt mijn plantenbak te staan (of te hangen)?

Meestal heb je een plek in gedachten waar je je plantenbak wilt neerzetten of ophangen. Afhankelijk van die standplaats of 'hangplek' aan je balkon of muur kies je de planten voor in je plantenbak of pot.

In de volle zon

Kies sterke bloeiers en groeiers voor in de zon zoals siergras, rozen, lavendel, hortensia of kruiden. Zet de planten in natuurlijk ogende terracotta plantenbakken of gevlochten manden. Kijk naar de vorm van de planten. Heb je bijvoorbeeld een bolhortensia? Laat die bolvorm dan terugkeren in je plantenbak of kies voor een vierkante bak als contrast. Kies bij kleurige planten voor plantenbakken die wit, zwart, antraciet, (licht)bruin, of taupe zijn. Gecombineerd met sobere plantenbakken vallen de bloemen extra op. Dat wil niet zeggen dat je nooit een kleurrijke plantenbak combineert met een opvallende plant. Laat de felle bladkleur van je siergras bijvoorbeeld terugkeren in de kleur van je plantenbak. Gebruik voor een speels effect potten van verschillende groottes en zet ze bij elkaar.

Plantenbakken in zon met hortensia, pennisetum rubrum en lavendel

In de (half)schaduw

Kies planten met opvallende blad zoals het purperklokje, de hosta en groene heesters zoals de skimmia, de dwergconifeer of de pieris. Ook heesters die je mooi in vorm kunt snoeien zijn geschikt. Kijk maar naar de buxus en de euonymus. Hier geldt weer: hoe opvallender het blad of de vorm van de plant, hoe soberder de plantenbak. Maar blijf spelen met de eigenschappen van je plant. Zo past een geribbelde plantenbak prima bij de opvallende nerven van de bladeren van de hosta!

Plantenbakken in schaduw met skimmia, buxus en hosta

Langwerpige of vierkante plantenbakken voor privacy op je terras

Ga voor siergras, bamboe of acers en die milieuvriendelijke afscheiding is zo gemaakt! Kies daarbij wel voor flinke plantenbakken van zeker 70 centimeter hoog om de wortels van de bamboe of de acer ruimte te geven.

Op het dakterras

Kies voor lichtgewicht kunststof (polyester) of houten plantenbakken die je dakterras niet zwaar belasten.

Plantenbakken voor privacy op je terras

Op of aan het balkon

Kies voor bloeiers en bladplanten. Verder zijn er plantenbakken die je aan of op je balkon bevestigt zoals de MiCa suki balcony pot-collectie in roze, groen en blauw en de zadelpot. De kunststof 'zadelpot' bestaat uit twee compartimenten die aan de bovenkant aan elkaar vastzitten. Je zadelt er je balkon balustrade mee en stopt de zadels vol met bloemen en planten!

Zadelpot en balkon met hortensia

3. Past de plantenbak bij mijn woonstijl?

Nu je ongeveer weet welke planten je in je plantenbak of pot wilt zetten, is het tijd om te kijken naar de vorm, textuur en de kleur van je plantenbak. Passen die eigenschappen bij jouw woonstijl? Check het met behulp van onderstaand overzichtje! Kies de woonstijl die het best bij jou past en kijk welke plantenbakken daarbij passen. Ben je op zoek naar een plantenbak voor buitengebruik? Ook dan is het goed naar je woonstijl te kijken omdat je tuin, terras of balkon 's zomers vaak naadloos overgaat in je interieur.

Jij hebt een huis waarin geleefd wordt met een no-nonsense interieur

Naast industriële elementen (zoals stoere aluminium of metalen lampen) heeft het landelijke elementen (zoals een houten tafel van eikenhout, lindehout of steigerhout). Hier en daar heb je wel designklassiekers in huis maar deze zijn functioneel. Denk maar aan die typische jaren '60 en '70 kuipstoelen van kunststof of hout. Bij jouw woonstijl horen rechthoekige of vierkante plantenbakken en potten in de kleuren zwart, antraciet, grijs, taupe (grijsbruin) en wit. Kamerplanten die passen bij jouw stijl zijn de aglaonema, de sanseveria en de yucca.

Sanseveria, aglaonema en yucca voor een no nonsense woonstijl

Jij omringt je met kleur en houdt van exotisch

Dat zie je aan je interieur met stijlen uit de hele wereld zoals Oosters en Afrikaans. Je houdt van natuurlijke accessoires van hout en aardewerk. Bij jouw stijl passen plantenbakken in allerlei vormen: rechthoekig, rond en ovaal. De buitenkant van de plantenbakken is niet altijd glad maar kan bijvoorbeeld ook geribbeld zijn. De kleuren van de plantenbakken zijn bruin, lichtbruin, geel, oranje, groen en blauw. Kijk ook eens naar onze houten plantenbakken, terracotta plantenbakken en gevlochten manden. Kamerplanten voor bij jou in huis zijn de areca, de bananenplant, de trachycarpus of de croton.

Areca, bananenplant en trachycarpus voor een exotische woonstijl

Jouw huis heeft een klassieke uitstraling

Dat zie je aan die antieke tafel, kast of die kroonluchter. Je houdt van luxe stoffen zoals fluweel, linnen en leer. Bij jouw woonstijl passen robuuste maar ook slanke plantenbakken met de kleuren zwart, antraciet, grijs, (licht)bruin en taupe.

Jij hebt een urban jungle

Overal, van de woonkamer tot in de badkamer, staan planten. In groepjes bij elkaar op de grond of op een tafel, dan weer op krukjes van verschillende hoogtes of in een kast. Ook in jouw keuken kom je planten tegen. In een plantzak of een kweekbak voor groente of in een kratje met kleine potjes om kruiden in te laten groeien. Of wat denk je van kleine kweekpotjes aan de muur om je eigen kruiden in te kweken? Je combineert planten in de urban jungle met plantenbakken met allerlei vormen en kleuren. Kijk daarom ook naar onze rode, blauwe, gele, paarse, roze en fuchsia plantenbakken en potten!

Urban jungle, overal kamerplanten in huis

4. Welke maat moet mijn plantenbak hebben?

Heb je je keuze voor een plant en plantenbak gemaakt? Kijk dan altijd nog even naar de grootte van de plantenbak die je plant nodig heeft! De hortensia, de hosta, de lavendel en laagblijvende siergrassen passen in kleinere plantenbakken. Andere planten hebben juist zwaardere plantenbakken nodig omdat ze flink de hoogte in groeien of aan de bovenkant zwaarder zijn. Denk aan de bamboe, de acer, de eucalyptus, boompjes op stam, de rozenstruik of de agapanthus. De wortels van deze planten groeien flink. Kies daar een pot van 70 x 70 x 70 centimeter (breedte x lengte x hoogte) bij. Voor andere planten geldt dat de maat van de plantenbak die je kiest 4 tot 5 centimeter groter moet zijn dan de diameter van de pot waarin je plant geleverd wordt. Vraag dus eerst aan onze klantenservice in welke potmaat je plant geleverd wordt voordat je er een plantenbak bij kiest!

Tip: potservice

Gebruik onze potservice als je geen zin of tijd hebt hebt om je plant zelf in een pot te zetten! Geef je wensen door via info@tuincentrum.nl en wij zetten de plant(en) in de plantenbak(ken) van je keuze en leveren het totaalpakket bij jouw thuis af.

Onze potservice neemt het verpotten van je plant graag op zich

Zo zet je je plant in een plantenbak of pot

Als je plantenbak(ken) en planten zijn geleverd, kun je er ook voor kiezen zelf aan de slag te gaan met het verpotten van je planten. Dat gaat zo:

  1. Kijk eerst of er gaten onderin je plantenbak of pot zitten. Zitten die er niet in? Boor ze er dan zelf in met een staalboor (bij een polyester plantenbak), een steenboor (bij een terracotta bak) of een houtboor (bij een houten plantenbak). Afhankelijk van de grootte van je plantenbak of pot zijn 2 tot 4 gaten voldoende

  2. Voordat je de plantenbak vult, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het afwateringsgat in de bodem niet verstopt kan raken. Dit doe je door gaas op de bodem te leggen

  3. Is de kluit van je plant erg droog? Dompel hem dan eerst in een emmer water

  4. Vul de plantenbak voor 1/3 met hydrokorrels

  5. Vul de plantenbak daarna voor 2/3 met potgrond

  6. Druk de grond rond je plant goed aan

  7. Strooi eventueel een laagje hydrokorrels op de potgrond. Dit is decoratief en zorgt ervoor dat de potgrond minder snel uitdroogt

  8. In de potgrond zit voor 2 maanden aan voeding. Geef de plant daarna van maart tot oktober extra voeding. Dat is de periode waarin je plant groeit

Plant in pot of plantenbak zetten

Tip: wortelsnoei

Begint je plant het na zo'n drie jaar wat benauwd te krijgen in je plantenbak of pot? Dan kun je ervoor kiezen om de plant in een grotere pot te zetten. Dat hoeft echter niet. Je kan haar ook verpotten in dezelfde pot. Wel zo vriendelijk voor je portemonnee! Haal de plant uit de pot en snoei een derde van de wortels weg. Doe nieuwe potgrond in de pot en geef de plant wat extra voeding.

Onderhoud pot of plantenbak

De meeste van onze plantenbakken en potten voor buiten zijn vorstbestendig. Komt er wat aanslag op? Maak de plantenbak of pot dan schoon met een zachte borstel en een doek. Let er bij terracotta potten op dat je ze bij vrieskou van de koude grond weghaalt. Dat doe je door een plank onder de potten te leggen. Zorg er ook voor dat het gat onderin de terracotta pot vrij blijft. Hierdoor loopt overtollig water uit de pot weg. Wanneer het water niet goed wegkomt, bevriest het waardoor de pot scheurt of barst.

Geschreven door: Lars Productspecialist