Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Snelgroeiende klimplanten voor een kleurig decor

1 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Klimplanten kunnen bijzonder snel groeien en daardoor een groot oppervlak snel bedekken. Ze creëren een aantrekkelijk groen decor. Terwijl ze zich naar alle kanten met krachtige stengels uitbreiden, kunnen oudere klimplanten als lange groene linten tegen een muur of een rooster van houten latten worden geleid of tegen speciale constructies zoals klimrekken, pergola's of poortbogen opklimmen.

Klimplanten bevestiging & begeleiding

Afhankelijk van de wijze waarop de klimplanten geleid worden, kunnen klimplanten je tuin een fraai accent geven, onaantrekkelijke zaken aan het oog onttrekken, een patio schaduw verschaffen, of een mooie achtergrond vormen voor decoratieve struiken en bloemen. Sommige klimplanten, zoals klimop kunnen ook als bodembedekking dienen voor stukken van een tuin die te steil zijn of teveel in de schaduw liggen voor de aanleg van een gazon.

Klimplanten voorbeelden

Het begeleiden van de takken kan met behulp van plantenklemmen, klimplantbanden, bindtouwen en binddraad.

Over het algemeen zijn klimplanten ideaal voor kleine tuinen, ze nemen weinig ruimte in beslag en geven een uitbundige bladertooi. Ook voor nieuwe tuinen zijn ze zeer geschikt, omdat ze in korte tijd een stuk tuin kunnen overdekken, voordat de beduidend langzamer groeiende struiken en bomen deze taak kunnen overnemen. Veel klimplanten zijn winterhard, waaronder populaire soorten als de hedera (klimop) en kamperfoelie.

De meest voorkomende klimplanten in Nederland zijn:

  1. .
  2. .
  3. .
  4. .
  5. .
  6. .

Klimplant kiezen

Elke klimmer heeft weer eigen specifieke eigenschappen, zoals vorstgevoeligheid, standplaats, bladverliezendheid of groeisnelheid. Zorg dat je goed weet wat de specifieke eigenschappen van de klimmer zijn, voordat je de klimplant gaat planten. Wil je iets specifiek weten? Onze klantenservice staat van ma t/m vr tussen 09:00-17:00 klaar om advies te geven.

De wijze waarop deze planten klimmen, is een belangrijke overweging bij de keuze van een specifieke klimmer voor je tuin. Biologen onderscheiden ruim 30 verschillende manieren waarop klimplanten zichzelf ondersteunen. De algemene indeling bestaat meestal uit drie hoofdgroepen:

Klimmers

Klimmers als klimbes en blauwe regen groeien spiraalsgewijs omhoog, wikkelen hun stengel rond palen en verticaal latwerk.

Bekijk de blauwe regen

Klevers

Klevers als wilde wingerd en klimfruit houden zich met kleverige slierten of vingerachtige ranken vast aan verticale en horizontale oppervlakken.

Bekijk de wilde wingerd

Leuners

Leuners als rozen en jasmijn klimmen feitelijk niet, maar buigen zich omhoog en vallen neer, tenzij ze over een steun worden geleid of met binddraad worden vastgezet.

Bekijk de sterjasmijn

Groeisnelheid klimplanten

Bijna alle klimplanten beginnen te groeien zodra hun diepe wortelstelsels zich hebben ontwikkeld. Toch varieert de groeisnelheid aanzienlijk. In een enkel groeiseizoen zal de klimhortensia soms slechts enkele centimeters uitlopen, terwijl de zilverachtige bruidssluier tot wel drie meter per jaar kan groeien. Hou daar dus rekening mee met jouw tuinplanten. Als je bijvoorbeeld snel een rijk begroeide pergola wenst, overweeg dan de aanplanting van klimplanten die bekend staan om hun snelle groei.

De snelheid van klimmers wordt ingedeeld in langzame klimmers (planten die minder dan 30 cm per jaar groeien), gemiddelde klimmers (30 tot 150 cm per jaar) en snelle klimmers, die jaarlijks meer dan anderhalve meter uitgroeien. Natuurlijk kunnen verschillen in verzorging, welke potgrond je gebruikt, standplaats en weersgesteldheid de groeisnelheid aanzienlijk beïnvloeden.

Verzorging van klimplanten

De meeste klimplanten groeien het best in een vochtige, goed afwaterende bodem die licht zurig is. Gebruik voor het aanplanten van klimplanten Pokon Tuinplanten Grond om ze een goede start te geven en zodat de planten goed kunnen wortelen. In deze grond zit voeding voor 100 dagen. Geef na deze periode jouw klimplanten regelmatig tuinmest om ze te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Geef nieuwe aangeplante klimmers ruim water. Ga daarbij altijd na wat de specifieke waterbehoefte is van de klimplant.

Bij volwassen klimplanten snoei je overbodige groei minstens eenmaal per jaar terug, het liefst in de late zomer of vroege lente wanneer de plant nog in rust is. Je verwijdert enkele stengels uit het midden van de klimplant met als doel de groei van de buitenste stengels extra te stimuleren.

Klimplanten zijn over het algemeen sterke planten die weinig bescherming behoeven tegen insecten en ziekte. Hoogstens besproei je de plant af en toe met een harde straal water ter bestrijding van insecten. Gaat het dan nog niet weg, gebruik dan Pokon Tegen Insecten Ready To Use Spray.

Geschreven door: Lika Productspecialist