Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Snelgroeiende klimplanten voor een kleurig decor

1 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Klimplanten kunnen bijzonder snel groeien en daardoor een groot oppervlak snel bedekken. Ze creëren een aantrekkelijk groen decor. Terwijl ze zich naar alle kanten met krachtige stengels uitbreiden, kunnen oudere klimplanten als lange groene linten tegen een muur of een rooster van houten latten worden geleid of tegen speciale constructies zoals klimrekken, pergola's of poortbogen opklimmen.

Klimplanten bevestiging & begeleiding

Afhankelijk van de wijze waarop de klimplanten geleid worden, kunnen klimplanten je tuin een fraai accent geven, onaantrekkelijke zaken aan het oog onttrekken, een patio schaduw verschaffen, of een mooie achtergrond vormen voor decoratieve struiken en bloemen. Sommige klimplanten, zoals klimop kunnen ook als bodembedekking dienen voor stukken van een tuin die te steil zijn of teveel in de schaduw liggen voor de aanleg van een gazon.

Klimplanten voorbeelden

Het bevestigen begeleiden van de takken kan met behulp van plantenklemmen, klimplantbanden, bindtouwen en binddraad.

Klimplanten bevestiging en begeleiding

Over het algemeen zijn klimplanten ideaal voor kleine tuinen, ze nemen weinig ruimte in en geven een uitbundige bladertooi. Ook voor nieuwe tuinen zijn ze zeer geschikt, omdat ze in korte tijd een stuk tuin kunnen overdekken, voordat de beduidend langzamer groeiende struiken en bomen deze taak kunnen overnemen. Veel klimplanten zijn winterhard, waaronder populaire soorten als de hedera (klimop) en kamperfoelie.

De meest voorkomende klimplanten in Nederland zijn:

  1. Clematis
  2. Wilde wingerd
  3. Klimop
  4. Kamperfoelie
  5. Passiebloem
  6. Blauwe regen

Klimplant kiezen

Elke klimmer heeft weer eigen specifieke eigenschappen, zoals vorstgevoeligheid, standplaats, bladverliezendheid of groeisnelheid. Zorg dat je goed weet wat de specifieke eigenschappen van de klimmer zijn, voordat je de klimplant gaat planten. Wil je iets specifiek weten? Onze klantenservice staat van ma t/m vr tussen 09:00-17:00 klaar om advies te geven.

De wijze waarop deze planten klimmen, is een belangrijke overweging bij de keuze van een specifieke klimmer voor je tuin. Biologen onderscheiden ruim 30 verschillende manieren waarop klimplanten zichzelf ondersteunen. De algemene indeling bestaat meestal uit drie hoofdgroepen:

  1. • Klimmers
  2. • Klevers
  3. • Leuners
Indeling

Klimmers

Klimmers als Akebia en Blauwe regen groeien spiraalsgewijs omhoog, wikkelen hun stengel rond palen en verticaal latwerk.

Klevers

Klevers als Wilde wingerd en klimfruit houden zich met kleverige slierten of vingerachtige ranken vast aan verticale en horizontale oppervlakken.

Leuners

Leuners als rozen en jasmijn klimmen feitelijk niet, maar buigen zich omhoog en vallen neer, tenzij ze over een steun worden geleid of met binddraad worden vastgezet.

Bijna alle klimplanten beginnen te groeien zodra hun diepe wortelstelsels zich hebben ontwikkeld. Eenjarige planten doen dat al snel, maar sommige overblijvende klimplanten als de blauwe regen hebben wel twee of drie jaar nodig voor ze dat stadium bereiken. Hou daar dus rekening mee met jouw tuinplannen. Als je bijvoorbeeld snel een rijk begroeide pergola wenst, overweeg dan de aanplanting van een aantal eenjarigen naast vaste klimplanten voor de eerste paar jaar.

De groeisnelheid varieert aanzienlijk. In een enkel groeiseizoen zal de klimhortensia soms slechts enkele centimeters uitlopen, terwijl de zilverachtige bruidssluier wel de negen meter kan halen.

De snelheid van klimmers wordt ingedeeld in langzame klimmers (planten die minder dan 30 cm per jaar groeien), gemiddelde klimmers (30 tot 150 cm per jaar) en snelle klimmers, die jaarlijks meer dan anderhalve meter uitgroeien. Natuurlijk kunnen verschillen in verzorging, welke potgrond je gebruikt, standplaats en weersgesteldheid de groeisnelheid aanzienlijk beïnvloeden.

Verzorging

De meeste klimplanten groeien het best in een vochtige, goed afwaterende bodem die licht zurig is, met een pH-waarde van 6,5 tot 7. Eenjarigen worden gewoonlijk gezaaid, vaak al 's winters binnenshuis, waarna ze in de lente buiten worden verspeend.

Overblijvende planten worden in potten verkocht als een- of tweejarige planten en moeten worden overgezet in een 60 tot 90 cm dik mengsel van aarde en stikstofarme kunstmest (12-10-18) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij verkopen ook speciale klimplantenvoeding, namelijk ECOstyle Klimplanten A-Z.

Deze samenstelling stimuleert aanvankelijk de wortel- en stengelgroei ten koste van de groei van het gebladerte, maar dit zal de gezondheid van de plant ten goede komen. Geef nieuwe aangeplante klimmers ruim water, in het groeiseizoen dient de bodem om de zeven tot tien dagen doordrenkt te worden, tenzij er veel regen is gevallen.

Bij volwassen klimplanten snoei je overbodige groei minstens eenmaal per jaar terug, het liefst in de late zomer of vroege lente wanneer de plant nog in rust is. Je verwijdert enkele stengels uit het midden van de klimplant teneinde de groei van de buitenste stengels extra te stimuleren.

Klimplanten zijn opmerkelijk gezonde planten die weinig bescherming behoeven tegen insecten en ziekte. Hoogstens besproei je de plant af en toe met een harde straal water ter bestrijding van insecten. Gaat het dan nog niet weg, gebruik dan Pokon Bio Tegen Insecten en Kevers.

Geschreven door: Lika Productspecialist