Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Duurzaamheid en terug naar de natuur, een tuintrend van nu!

6 juli 2022
Leestijd: 7 minuten

Niet alleen binnen, maar ook in de tuin zien we de trend naar duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen steeds meer terug komen. De stijgende prijzen zijn voor genoeg mensen een reden om na te denken over duurzamere oplossing voor energie en materiaalgebruik. Daarnaast zijn we ons ook steeds meer bewust van onze invloed op het klimaat en dragen graag ons steentje bij aan het reduceren van onze voetafdruk. Anderzijds proberen we het ons ook zo comfortabel mogelijk te maken. Hard werken met ruimte voor ontspanning en genieten is steeds belangrijker. Hoe je deze hang naar duurzaamheid terugziet in je tuin lees je hier!

Groen begroeide tuin

Volg je intuïtie en gebruik natuurlijke materialen

Een duurzame tuin waarin jij je prettig voelt en comfortabel ontspant is eigenlijk een prima samenvatting voor deze trend. Vanuit het duurzaamheids ideaal maken we steeds meer gebruik van natuurlijke materialen met een lange levensduur. Denk hierbij aan het gebruik van houten- en bamboe tuinmeubels en schuttingen. Maar ook het gebruik van grind en split met het oog op een betere afwatering zien we steeds meer terugkomen. Deze duurzame materialen vormen de basis van je tuin, die je verder kan vullen met veel groen. Heel veel groen! Denk hierbij aan bomen, een natuurlijk groene haag, bamboe, struiken en planten met opvallende bladvormen en kleuren.

Een duurzame schutting

Vlechtscherm kastanje

Een vlechtscherm met robuuste uitstraling past perfect in een duurzame tuin. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze worden ook C02 neutraal geproduceerd van duurzaam kastanjehout.

Bekijk het vlechtscherm kastanje

Tuinscherm Kokowall

Dit kokowall tuinscherm is gemaakt van gerecycled kunststof en natuurlijke duurzame kokosvezels. Als je de kokowall met klimplanten laat begroeien gaan de schermen 20 tot 30 jaar mee, dat is langer dan hardhout! Een zeer verantwoorde keuze dus.

Bekijk het tuinscherm Kokowall

Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat wel helemaal binnen dit thema past is een sedumdak. Heb je geen grote tuin, maar wil je toch iets terugdoen voor een betere biodiversiteit en heb je wel een (schuur met) plat dak? Kijk dan eens naar onze kant en klare daktuin elementen. Een ideale oplossing om in een handomdraai meer groen te creëren. De installatie van de Sedumtrays is zeer eenvoudig en de elementen hebben ook nog eens een isolerende werking. Veel gemeenten geven bovendien nog subsidie voor het aanschaffen en plaatsen van een groendak.

Bloemetjes voor vlinders en bijen

Waar we de afgelopen jaren veel kozen voor een onkruid vriendelijke tuin en massaal aan de slag gingen met tegels en andere bestrating, kiezen we nu dus steeds meer voor groen. Op deze manier proberen we een bijdrage te leveren aan het voorkomen van bijensterfte, maar ook een betere biodiversiteit.

Belangrijk hierbij is te kiezen voor een goede variatie aan planten, struiken, bomen en bloemen. Juist door hierin te variëren creëer je een goede basis voor een verbeterde biodiversiteit. Het is belangrijk om je van te voren te verdiepen in welke planten en struiken geschikt zijn. Bijen en vlinders zijn bijvoorbeeld gek op planten met bloemen en nectar, maar ben je op zoek naar een haag die vogels aantrekt? Vogels, egels en andere kleine tuindiertjes zijn juist weer opzoek naar een plekje waar ze zich veilig voelen en kunnen snoepen van de besjes.

Bij deze trend zien we steeds meer het loslaten van de rechtlijnige structuur in de tuin. Volg je eigen intuïtie en maak gebruik van ‘wilde’ beplanting en de lijnen van de natuur. Een natuurlijke tuin is het tegenovergestelde van een aangelegde tuin. Natuurlijk is deze tuin even goed aangelegd, maar zo lijkt hij niet. Je volgt bij het beplanten en aanleggen de lijnen van de natuur waardoor je rust en eenheid creëert. Voor paadjes wordt in deze tuinen vaak gekozen voor grind en houtsnippers zodat je makkelijker de ronde vormen van de begroeiing kan volgen.

Zorg voor meer biodiversiteit met meer groen

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Ook zien we dat vaker wordt gekozen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Heel fijn vinden wij, want een beter milieu begint tenslotte bij jou in de (achter)tuin. Het gebruik van chemische middelen voor het verwijderen van onkruid lijkt op het eerste oog misschien een quick fix oplossing. Toch heeft het enorm veel invloed op de biodiversiteit. Insecten zijn vaak niet bestand tegen deze middelen met een domino effect op andere levende organismen als gevolg. Gebruik daarom geen azijn bij het bestrijden, maar schoffel tussen je plantjes en in je moestuin en maak gebruik van Rondup natuurlijk onkruidvrij concentraat voor het bestrijden van onkruid tussen bestrating, grind en verhard terrein.

Je tuin als verlengde van je woonkamer

In een tijd waarin we gehaast van hot naar her sjezen zijn we ook steeds meer op zoek naar plekjes om tot rust te komen. Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat mensen zich gelukkiger voelen als ze minimaal 2 uur per week in de natuur besteden. Met de stijgende temperaturen, verplaatsen we daarom onze woonkamer steeds meer naar buiten. Met deze trend richting groen, duurzaamheid en meer oog voor de natuur is het dus niet zo gek dat we de tuin steeds meer als huiskamer inrichten. Gebruik bijvoorbeeld een pergola om een overkapping te creëren met behulp van een schaduwdoek zodat je hier tijdens warme dagen in de schaduw kan genieten. Deze plek is niet alleen overdag als thuiswerkplek in te richten, maar is ‘s avonds met een terrasverwarming ook een heerlijke sfeervolle plek.


Terras toppers
  • Creëer jouw duurzame tuin
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
In breedte verstelbaar
Pergola aluminium
1999,99
Op voorraad
3.19 x 4.19 meter
5 x 5 x 7.1 meter

Maak je eigen moestuin

Het werken in de tuin wordt vaak als iets meditatiefs ervaren. Dit gecombineerd met een bijdrage willen leveren aan duurzaamheid, zie je terugkomen in het maken van je eigen moestuin. Het is helemaal hip om zelf je eigen groente te verbouwen. Begin klein en maak vooral keuzes die bij jou passen. Op deze manier haal je er zelf het meeste plezier uit en pluk je er de meeste vruchten van. Op een balkon heb je vaak al voldoende aan een kweektafel of mischien biedt een verticale tuin dan juist wel de uitkomst. Heb je een grotere tuin, dan heb je wellicht ruimte voor een tuinkas. Kijk altijd goed naar de plek waar je wilt aanplanten en maak op basis hiervan geschikte (plant)keuzes.

Jouw eigen moestuin met Elho plantenbakken

Klein maar fijn balkon/terras

Je hoeft echt geen lap van een tuin te hebben om mee te gaan in deze trend. Er zijn voldoende mogelijkheden om je balkon of terras een facelift te geven. Plaats een paar mooie bloeiers in plantenbakken en je hebt binnen no time een heerlijke groene sfeer te pakken. Maak gebruik van schuttingen op rol om je balkon rand op te vrolijken of hang wat vrolijke hangers op en creëer zo je kleine mini jungle.

Geschreven door: Wouter Productspecialist