Planten, bomen & meer met snelle bezorging

Japanse tuin

In een Japanse tuin komen altijd de 3 elementen, water (leven), planten (natuur) en stenen (balans en rust) voor. De tuin ziet er heel natuurlijk uit en oogt op zichzelf niet als aangelegd. Toch is dit verre van waar en is over elk detail nagedacht. Een Japanse tuin ontwerpen, aanleggen en inrichten volgens alle regels en richtlijnen is dus een hele uitdaging waar tuinarchitecten vaak jaren voor studeren. Laat je hierdoor niet weerhouden om te gaan voor een Japanse, Oosterse sfeer in je tuin of op je balkon. Met het maken van de juiste keuzes voor beplanting, indeling en materialen kan je al een heel eind komen om de sfeer na te bootsen.


Meest gestelde vragen over een Japanse tuin

De Japanners hebben het aanleggen en ontwerpen van tuinen tot een ware kunst verheven. Japanse tuinen staan bekend om hun symboliek, tradities en de filosofische gedachten die eraan ten grondslag liggen. Een Japanse tuin is een plek waar je tot rust komt en je gedachte kan ordenen door lange wandelingen te maken. Je zal daarom in een echte Japanse tuin geen tuinmeubilair tegenkomen. De meest gestelde vragen over japanse tuinen vind je hieronder:

Wat is een Japanse tuin?

Welke elementen horen in een Japanse tuin?

Hoe leg je een Japanse tuin aan?

Wat zijn de verschillende soorten Japanse tuinen?

Welke planten horen in een Japanse tuin?

Welke keien kan je gebruiken in Japanse tuin?

Laat je inspireren door één van onze blogs

De kenmerken van een Japanse tuin

Elke Japanse tuin is anders, toch zijn er een aantal basisprincipes die in iedere tuin terugkomen. De drie elementen, water (leven), groen (natuur/planten) en stenen (rust en balans) komen in elke tuin terug. Alles in een Japanse tuin draait om balans en rust. De Japanse tuin is een plek waar je lange wandelingen maakt, tot rust komt en kunt gaan zitten om te mediteren. Een Japanse tuin heeft geen rechte lijnen en geen symmetrie, maar er is wel een duidelijk evenwicht. Door een evenwichtige indeling van de tuin wordt er rust gecreëerd.

Nu denk je waarschijnlijk, wandelingen in mijn achtertuin, zo groot is hij niet. Hoe los je dit op? Geef je tuin diepte, zo kan je hem groter laten lijken. Diepte kan je relatief simpel creëren door middel van hoogteverschillen, het gebruik van verschillende kleuren groen en het afwisselen van grote en kleine planten. Een Japanse tuin verrast en laat steeds iets onverwachts zien. De diepte werking komt ook hier weer terug. Want het is niet de bedoeling dat je in een keer de hele tuin kan overzien. Door het creëren van doorkijkjes in je tuin kan je dit effect versterken. Zo kan je als het ware op ontdekking gaan en steeds nieuwe verborgen plekjes ontdekken.

Populaire Japanse tuinplanten en bomen

Japanse tuindecoratie

Een Japanse tuin kenmerkt zich dus door veel rust, evenwicht en groene elementen. Bij het toevoegen van tuindecoratie is het dus ook belangrijk om de rust te bewaren. Voorkom dus het toevoegen van teveel decoratie en maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen en tinten. Maak een vlonder van hout en kies voor tuinmeubelen van hout of bamboe. Wissel beplanting af met vlakken met grind. Voor een mooie groene erfafscheiding kan je bijvoorbeeld gebruik maken van bamboe. Een leuke toevoeging aan de tuin is een vijver die je kan aankleden met een watervalletje of een paar speels geplaatste stapstenen in het water. Heb je een kleine tuin of liever geen vijver dan kan je kiezen voor een van onze waterornamenten.

Japans balkon of een kleine tuin

Een Japanse tuin staat dus bekend om rust, de natuurlijke uitstraling en vooral ruimte. Laat je hierdoor niet weerhouden om een Japanse sfeer bij jou thuis te creëren ook al heb een kleinere tuin of alleen maar een balkon. Met een paar simpele aanpassingen kan je in korte tijd je eigen oase van rust creëren.

Plaats een mooie hardhouten plantenbak met bamboe als groene afscheiding om het element groen invulling te geven. Heb je geen ruimte voor een plantenbak dan kan je natuurlijk ook gebruik maken van bamboeschermen om een gedeelte van het balkon of terras af te schermen. Naast bamboe zijn er ook nog voldoende andere alternatieven om je plantenbakken een Japanse sfeer te geven. Denk bijvoorbeeld aan een Japanse esdoorn in het geel, rood, oranje of groen. Of bijvoorbeeld een mooie bonte hosta, een mooie paarse azalea of een mooie rhododendron.

Het element steen lijkt wat lastiger invulling te geven. Maar denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi bak gevuld met sierstenen en een boeddha of een mooie kleine tuin pagoda. Dit geeft je rustplek een extra Japanse invloed.

Een mooi klein waterornament maakt het geheel af en geeft invulling aan het element water. Het geluid van stromend water heeft een rustgevend effect waardoor je helemaal ‘zen’ wordt. Door natuurlijke geluiden toe te voegen in je tuin, terras of op je balkon wordt ook nog eens de kracht van de natuur versterkt, iets dat binnen de Japanse filosofie heel belangrijk is.

Japanse siertuinen inspiratie

Een Japanse tuin aanleggen is een heel proces dat begint met inspiratie. Je ziet ergens iets moois en dat wil je graag in je eigen tuin terugzien. We kunnen ons voorstellen dat het je inmiddels duizelt en je door het bomen het bos niet meer ziet. Hieronder een paar tuin voorbeelden om je te inspireren om zelf met je Japanse tuin aan de slag te gaan.

Niet gevonden wat je zoekt?
Of gewoon een vraag?

Vraag het Wouter of zijn collega's!

Strelitiza Nicolai met Wouter
Ervaringen met Tuincentrum.nl
Super service

Super service, snelle levering, super blij met mijn mooie buitenplanten. Zeker een aanrader.

Bianca Bongers
prima service

We hadden 2 x kattengras besteld. Bestelling kwam op tijd en de plantjes waren prima!

Anne Floor Timan
Alles netjes verlopen op tijd in huis

Alles netjes verlopen op tijd in huis met de post maar toch heel goed aangekomen was echt super verpakt echt een pluspunt hier voor tot de volgende keer

Gino
Goede service

Artikel bleek niet meer leverbaar te zijn, meteen voorstel voor alternatief gekregen en alles binnen twee dagen in huis.

Rob Meyers
Kruidenmelange

Supergoede en snelle service, de producten zien er goed uit.

Yvette en Rens
Prima levering

Prima levering en gezonde planten

AnneMiek Rijgersberg
Mooie plant

Snelle levering,en een hele mooie plant (Dracena) en hij was ook heel goed verpakt

Betty Vulk-Slingerland
Alles ging prima

De bestelling kwam op tijd en was keurig verpakt. Helemaal niets om over te klagen.

Marie-Anne
ja

ja nu eindelijk niet te hoeven wachten op de levering

erwin matzer
Uitstekend verzorgd

Afspraken volledig nagekomen, snelle bezorging en uitstekende verpakking ter voorkoming van transportschade. Prijs/kwaliteit goed. Zou dit bedrijf zonder twijfel aanprijzen bij vrienden en familie. Gr. P. de Kreek uit Lelystad

Piet de Kreek
Super service

De planten zijn mooie en zijn goed aangekomen

Charles smeiiers
Een score van 8.2 uit 9.249 reviews bekijk hier al onze reviews
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!