Het succesvol aanplanten en verplanten van bamboe vereist enige aandacht. Bamboe, met zijn elegante uitstraling en diverse toepassingen, is een populaire keuze voor tuiniers die streven naar een weelderige en duurzame buitenruimte. Bij het aanplanten van bamboe moet je allereerst rekening houden met je keuze voor woekerende of niet woekerende bamboesoort. Deze en meer stappen zijn van belang bij het aanplanten van je weelderige groene bamboe bos. In dit artikel gaan we dieper in op de vragen hoe en wanneer je bamboe het beste kan aanplanten. Daarnaast delen we handige tips voor een succesvolle groei.
Voordat je begint met het aanplanten van bamboe, moet je je eerst verdiepen in de verschillende soorten bamboe. Bamboe is er in verschillende kleuren, hoogte, groeisnelheid, maar ook groeiwijze. Belangrijk is daarom om allereerst het verschil tussen woekerende en niet woekerende bamboe soorten te begrijpen. De aanpak voor het aanplanten varieert voor deze twee verschillende soorten. Niet woekerende bamboe groeit in een compacte pol. Een woekerende bamboe maakt ondergrondse uitlopers die soms diverse meters van de plant in de tuin kunnen opduiken. Hierbij is dus het advies om een wortelbegrenzer te plaatsen om deze wildgroei in te perken.
Je bamboeplanten zijn een tijdje onderweg geweest. Verwijder daarom direct de verpakking zodra je bamboeplanten thuis zijn afgeleverd. Geef de planten daarna water. Laat het water door de pot lopen en zorg zo dat de wortels goed nat zijn. Een goed bewaterde bamboeplant is beter in staat te herstellen van de stress van het transport. Vermijd de eerste dagen blootstelling aan fel zonlicht. Bamboe heeft namelijk enige tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.
Bamboe wordt in pot gekweekt en dus kunnen ze vrijwel het hele jaar door worden geplant. Echte vrieskou is niet optimaal, het is dus wel belangrijk dat de vorst uit de grond is. De beste periode om je bamboe te planten is dus vanaf februari tot de herfst als de temperaturen weer dalen.
Het succes van bamboe is sterk afhankelijk van de juiste standplaats. Hieronder zetten we een paar belangrijke aandachtspunten onder elkaar voor het kiezen van een geschikte locatie voor bamboe:
Hoeveelheid zonlicht: Bamboe is relatief makkelijk als het om zonlicht gaat. De meeste soorten gedijen goed in een lichte tot halfschaduw omgeving. Sommige soorten verdragen echter ook direct zonlicht. Belangrijk is een goede balans tussen zon en schaduw, afhankelijk van de specifieke bamboesoort.
Grondsoort: Bamboe gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg daarom voor een grond die rijk is aan organisch materiaal.
Luchtvochtigheid: Bamboe houdt van een licht vochtige omgeving. Regelmatig besproeien, vooral bij warm weer, bevordert de gezondheid van de plant.
Beschutting tegen wind: Onder invloed van de wind kunnen de bladeren beschadigd raken. Kies daarom een locatie met enige bescherming tegen de harde wind.
Beschikbare ruimte: Bamboe kan hard groeien. Met name woekerende bamboesoorten kunnen zich snel verspreiden en nemen veel ruimte in beslag. Houd rekening met de groeisnelheid van de gekozen soort. Maak gebruik van een wortelbegrenzer om de verspreiding van woekerende bamboe te beheersen.
Klimaat: Kies een bamboesoort die geschikt is voor jouw klimaat. Sommige soorten kunnen beter tegen de kou en andere staan juist liever in warmere omstandigheden.
Beschikbare tijd voor onderhoud: Bamboe moet regelmatig gesnoeid worden en vergt regelmatig onderhoud. Daarnaast moet je bij een woekerende bamboe ook met enige regelmaat controleren op ongewenste uitlopers. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt om je gekozen bamboe te onderhouden.
Na de juiste voorbereidingen te hebben getroffen is het nu tijd voor de volgende stap. Volg ons handige stappenplan om je bamboe een definitieve plek in de tuin te geven.
Stap 1: Je graaft een gat (of kies een pot) twee keer zo groot als de kweekpot en zorgt dat de bamboe met de bovenkant van de kluit op maaiveldhoogte komt. Wil je weten hoeveel bamboeplanten je nodig hebt per strekkende meter? Kijk dan op de pagina van jouw gekozen bamboe.
Stap 2: Maak je gebruik van een pot: Vul dan eerst ⅓ van de pot met Hydrokorrels en daarna voor 2⁄3 met potgrond voordat je de plant plaatst.
Stap 3: Dompel de kluit ongeveer 10 minuten in water. Als de kluit goed verzadigd is met water kan de bamboe worden geplant.
Stap 4: Vermeng onderin het gat alvast wat aarde met de aanplantgrond, plaats de plant, vul het gat verder op met de aanplantgrond en druk de grond aan.
Stap 5: Geef de plant ruim water.
Stap 6: Bescherm de wortels van de plant door de grond rond de plant te bedekken met bladeren of gemaaid gras. Doe dit in de eerste week dagelijks en bouw dit af naar elke 2 à 3 dagen. De hoeveelheid water die bamboe nodig heeft is afhankelijk van de standplaats en de omgevingstemperatuur. Bamboe houd van een licht vochtige grond, dus voel regelmatig met je vinger in de aarde om te controleren of de plant wel of geen water nodig heeft.
Stap 7: Geef de plant voldoende water in de eerste periode na het aanplanten. Bamboe moet regelmatig gesnoeid worden en vergt regelmatig onderhoud. Daarnaast moet je bij een woekerende bamboe ook met enige regelmaat controleren op ongewenste uitlopers. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt om je gekozen bamboe te onderhouden.
Stap 8: Wij raden aan om een wortelbegrenzer in te graven rondom woekerende bamboe die in de volle grond wordt geplant. Dit om te voorkomen dat de plant zich door je tuin verspreid.
Wil je de bamboe in een pot plaatsen op je terras of balkon? Wij adviseren in dit geval gebruik te maken van Pokon Potgrond Langwerkend. Deze potgrond bevat meststof die gedurende 180 dagen voeding afgeeft. Goede voeding is voor een bamboe in pot belangrijk om goed te kunnen groeien. De plantenbak dient minimaal ⅓ van de hoogte van de bamboeplant breed en diep te zijn (of twee keer zo groot als de kluit). Een bamboe in pot droogt sneller uit, geef daarom altijd voldoende water. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Gaten onder in de pot en het gebruik van hydrokorrels zorgen voor een betere afvoer van overtollig water.
De beste tijd om je bamboe te verplanten en een nieuwe plek te geven is voor of na het groeiseizoen als de plant geen nieuwe scheuten meer vormt. Het verplaatsen van je bamboe doe je dus bij voorkeur in het vroege voorjaar of tijdens de herfst. Kies een dag met bewolking of het liefst mist om onnodige schade aan de plantenwortels te voorkomen. Deze zijn namelijk erg gevoelig voor zonlicht en te weinig vocht. Het verplanten van je bamboe in pot gaat er net even iets anders aan toe dan het verplaatsen van je bamboe in de volle grond. Hoe je dit aanpakt, lees je hieronder.
Merk je dat de groei stagneert van je bamboe of heeft de kluit weinig ruimte meer om te groeien en wil je toch graag dat de plant nog wat groter wordt? Dan kan het nodig zijn je bamboe in een nieuwe pot te plaatsen. Kies een nieuwe plantenbak die weer wat ruimte heeft om te groeien. Vervolgens volg je dezelfde stappen voor het planten van bamboe in pot.
Het verplaatsen van bamboe is geen licht klusje, deze klus vereist het zware geschut. Dus zoek die schop, bijl of misschien zelfs een kettingzaag, maar op om die wortels te lijf te gaat. Zo ga je hierbij te werk:
Bedek de bodem rond de plant met bladeren of gemaaid gras. Dit zorgt ervoor dat de grond het vocht zoveel mogelijk vasthoudt. Geef de plant voldoende water in de eerste periode na het aanplanten net zoals je dat doet na het aanplanten. Denk ook hierbij weer aan het gebruik van een wortelbegrenzer als je een woekerende bamboeplant in de volle grond.
Het is belangrijk om bepaalde veranderingen te signaleren die erop kunnen wijzen dat je bamboeplant het niet naar zijn zin heeft. Denk hierbij aan het verkleuren, verwelken of verschrompelen van bladeren of een bamboe die helemaal niet groeit. Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen. Identificeer het probleem zo nauwkeurig mogelijk en neem de nodige maatregelen. Geef meer of minder water, geef je bamboe voeding of behandel tegen plagen en ziekten. Regelmatige inspectie en de juiste verzorging van je bamboeplant zal bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je plant.