Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Bamboe stekken? Zo doe je dat!

17 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

Bamboe is een erg geliefde plant en veel mensen zoeken dan ook een manier om bamboe te stekken. De houtachtige planten groeien razendsnel en zorgen het hele jaar door voor een groene tuin. Er zijn veel verschillende soorten bamboe met elk hun eigen karaktereigenschappen. Zo wordt de niet woekerende bamboe 'Moontears' maximaal 2 meter, terwijl woekerende reuzenbamboe (Phyllostachys bissetii) een lengte van wel 8 meter kan bereiken.


Bamboe is een plant die zich goed laat stekken. De snelle groei van bamboe zorgt ervoor dat de plant zich snel herstelt na het stekken. Deze gunstige snelgroeiende eigenschap wordt ook aan het stekje meegeven waardoor deze snel zal uitgroeien tot een mooie volwaardige bamboe plant. Wil jij de bamboe planten in je tuin vermeerderen? Of wil je een stekje nemen van een prachtige bamboe plant uit de tuin van vrienden of familie? Wij vertellen je hoe je bamboe goed kunt stekken.

Wat is stekken?

Voordat we je meer uitleggen over het stekken van bamboe, is het handig om eerst iets meer te vertellen over het stekken van planten. Het idee van stekken is eigenlijk heel simpel. Bij het stekken maak je gebruik van een oude plant om een nieuwe te laten groeien en deze zo dus te vermeerderen. Na het stekken heb je dus een nieuwe plant van hetzelfde soort en met dezelfde eigenschappen als de plant die je gebruikt hebt voor je stek. Hoe je een plant stekt is per plant verschillend. Hieronder geven we tips en adviezen voor het stekken van bamboe.

Tips bij het stekken van bamboe

Voordat we je vertellen hoe je bamboe kunt stekken, geven we je graag een paar tips waarmee je de kans op succes kunt vergroten. Zo weet je straks alles en kun je direct aan de slag!

  1. .

    Werk altijd met schoon gereedschap. Dat is nodig om ziektes te voorkomen. Ook is een snoeischaar met een scherp mes aan te raden. Anders beschadig je de moederplant én het stekje onnodig veel. Hierdoor zal de stek minder goed aanslaan en krijg je minder goed resultaat.

  2. .

    Bamboe stekken doe je het beste in maart of april. In die maanden groeit de bamboe erg hard, waardoor nieuwe wortels zich sneller vormen.

  3. .

    Zet het stekje zo snel mogelijk op z'n nieuwe plek. Lukt het niet om het stekje gelijk in de grond te plaatsen omdat je hem bijvoorbeeld nog wilt vervoeren? Wikkel de stengel dan in nat keukenpapier zodat deze niet uitdroogt.

  4. .

    Kijk bij onze bamboe accessoires voor onder andere aanplantgrond, worteldoek en mest.

  5. .

    Zorg goed voor je nieuwe bamboe planten. Ben je benieuwd hoe? In onze blogs over het planten van bamboe en het snoeien en verzorgen van bamboe lees je alles over de juiste verzorging van je bamboe. Zo houd je alle bamboe in je tuin in topconditie!

Bamboe stekken op 3 manieren

Bamboe stekken: scheuren of knippen

Er is niet maar één manier om bamboe te vermeerderen. Er zijn zelfs drie verschillende manieren om een stekje te nemen van deze bijzondere plant. Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen. Het gaat er dus vooral om wat je zelf handig vindt en wat voor jou fijn werkt.

Knippen: stekken zonder wortels in de aarde of in het water

Van de verschillende manieren van stekken is het scheuren van bamboe het zwaarste werkje. We snappen dat je hier waarschijnlijk niet op zit te wachten. Daarom beginnen we met een eenvoudige manier van bamboe stekken, namelijk stekken zonder wortels. Deze manier van stekken is erg geschikt als je de bamboe plant verder niet wilt uitdunnen. Omdat je bij deze manier van stekken geen wortels van de moederplant meeneemt, duurt het ook iets langer tot je stekje uitgegroeid is tot een volwaardige plant. Maar dat beetje extra geduld bespaart je wel veel moeite!

Bij het stekken zonder wortels knip je de bamboestengel af en blijven de wortels van de plant achter in de grond. Als je gaat stekken zonder wortels heb je de keuze uit twee manieren. Je kunt de stek in de aarde of in het water laten wortelen. We beginnen met het stekken in de aarde en leggen je daarna ook uit hoe je dit met water kunt doen.

Stekken in de aarde
Voor deze manieren van stekken heb je een scherp mes nodig. Ook is het belangrijk dat je snel te werk gaat. Hoe sneller je de stek weer in de grond zet, hoe beter de plant zal opgroeien.

  1. 1.

    Tref goede voorbereidingen. Leg je gereedschap klaar en vul een grote pot met potgrond. Maak alvast gaten in de grond voor de stekjes. Dit kan heel gemakkelijk met je vingers. Wil je zo min mogelijk vieze vingers? Dan voldoet de achterkant van een pollepel ook prima. Zoek alvast een goed plekje waar je het stekje de eerste paar weken kan laten staan. Je krijgt het beste resultaat als je de stek op een beschutte warme plek zet uit de zon.

  2. 2.

    Kies de stengels die je wilt afsnijden. Hiervoor kies je jonge stengels van minder dan 3 jaar oud. Wel is het belangrijk dat de stengel een goede doorsnede heeft. Over het algemeen geldt: hoe jonger en dikker de stengel, hoe groter de kans dat de stek goed groeit.

  3. 3.

    Snij de stek af op een hoek van 45 graden met een snoeischaar, zodat de bamboe zoveel mogelijk kans heeft om wortel te schieten. Een bamboestengel bestaat uit verdikkingen (de ronde knooppunten rond de bamboestok) en de gladde delen tussen deze knooppunten (stengelleden). De stek moet uit minstens twee verdikkingen en twee gladde delen daartussen bestaan. Een minimale lengte van de stengel van 25 centimeter is aan te raden. Zo heeft de stek voldoende kracht om te groeien. De bovenkant kan je dus ook afknippen en vrij maken van blad.

  4. 4.

    Nu kun je het stekje in de grond zetten. De gaten heb je al gemaakt, dus dit gaat heel gemakkelijk. Hierbij zet je één stengellid (het gladde gedeelte tussen de verdikkingen) helemaal in de grond. Zo blijft de bamboe stevig staan. Druk de aarde rondom het stekje stevig aan.

  5. 5.

    Zonder voldoende water kan bamboe niet groeien. Daarom benevel je de grond rondom je stekje goed. Maar maak het ook niet drijfnat, want dit is niet goed voor de wortels. Wel vul je de stengel van het stekje met water. Zo heeft de plant altijd een reservevoorraadje.

  6. 6.

    Elke twee dagen controleer je of de bamboe plant nog voldoende water heeft. Controleer zowel de grond rondom het stekje als het water in de stengel en vul zo nodig aan. Zo krijgt de plant de kans om stevige wortels te ontwikkelen.

  7. 7.

    Na ongeveer 4 tot 6 weken heeft het stekje wortels gekregen, maar je moet nog iets meer geduld hebben voor je de bamboe kunt verpotten. Na een maand of 3 tot 4 is het plantje sterk genoeg om verpot te worden. Ook kun je het plantje nu in je tuin zetten. Geniet van je eigen prachtige bamboe plant!

Bamboe in water stekken
Het stekken van bamboe in water is ook een populaire manier van bamboe stekken. Helemaal als je het stekken in een glazen vaasje doet, is het leuk om het proces van de wortelvorming te volgen. Je ziet je stekje echt uitgroeien tot een plant. Het stekken van bamboe in water verloopt grotendeels hetzelfde als het stekken zonder wortels in aarde. In plaats van een pot met aarde zet je bij stap 1 een diep bakje met water klaar. Het onderste stengellid van je stekje moet volledig onder water kunnen staan. Verder volg je stap 1 t/m 3 van de vorige manier. Heb je de stek afgesneden van de moederplant? Dan zet je het stekje in het bakje of flesje water. De stek heeft veel licht nodig, maar mag absoluut niet in direct zonlicht staan. Ververs het water regelmatig (elke twee dagen) en zorg er ook voor dat de temperatuur bij het stekje niet te laag is (minimaal 13 graden). Waarom zo vaak water verversen? Een bamboestek heeft veel zuurstof nodig en in stilstaand water verdwijnt dit snel. Nu kun je genieten van je groeiende stek. In een glazen fles zie je de wortels goed ontwikkelen. Als de wortels zo'n 5 centimeter lang zijn, is je stekje sterk genoeg om te verpotten. Je kunt je stek dan ook direct in je tuin zetten. Let er wel op dat je het plantje diep genoeg ingraaft, zodat hij lekker stevig staat.

Bamboe stekken in water
Grote bamboe plant

Met wortels: bamboe scheuren

Bamboe scheuren is een handige manier om bamboe te stekken, maar het is wel ook de manier die de meeste moeite kost. De wortels van de bamboe zijn namelijk erg stug en sterk, waardoor het veel kracht kost om ze af te steken. Tegelijkertijd is bamboe scheuren wel ook dé manier als je een bamboe plant wilt uitdunnen. Bij het stekken door middel van knippen verwijder je namelijk geen wortels van de moederplant. Wil je dus niet alleen een stekje, maar wil je tegelijkertijd de moederplant uitdunnen? Dan is bamboe scheuren de moeite zeker waard. Als je op deze manier je bamboe plant wilt vermeerderen of uitdunnen is het verstandig de plant eerst te snoeien. Na het snoeien kan je beter bij de wortels komen en zit de plant minder in de weg.

Voordat je begint met bamboe scheuren is het belangrijk dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Een scherpe bijl of spade is echt onmisbaar. En dan nog moet je goed oppassen. Je zou niet de eerste zijn bij wie de steel van de spade het begeeft. Ga je bamboe scheuren? Volg dan onderstaand stappenplan voor een goed resultaat.

  1. 1.

    Kies de plek uit waar je de bamboe wilt scheuren. Graaf de bamboe een beetje uit zodat de wortels bloot liggen en je er makkelijk bij kan.

  2. 2.

    Snij of hak de wortels door, zodat ze los komen van de moederplant. Houd hierbij een stengellengte aan van 2 of 3 secties (met verdikking en stengelleden) voor je nieuwe plant. Dit zodat de plant voldoende stevigheid heeft om verder te groeien.

  3. 3.

    Zet het stekje zo snel mogelijk op de nieuwe plek in de grond en zet minimaal 1 sectie van de stengel hierbij onder de grond. Dit kan in een plantenpot of in de tuin zijn. Geef de nieuwe plant ook meteen water. Hiervoor vul je de stengel met water en benevel je de grond.

  4. 4.

    Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Water is van levensbelang voor bamboe. Controleer dus regelmatig of de grond nog vochtig is. Geef niet te snel weer nieuw water, want dan kan de stek gaan rotten.

  5. 5.

    Geniet van je nieuwe plant! Binnen enkele maanden zal je stekje uitgroeien tot een volwaardige nieuwe bamboe plant.

Hulp nodig?

Heb je nog tips of advies nodig over het stekken van bamboe? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles wat we weten over bamboe, zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt met het stekken van je bamboe planten.

Wouter Plant

Hulp nodig bij bamboe planten uitzoeken?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte bamboe.
Geschreven door: Arnout Productspecialist