Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Je eigen moestuin? Doen!

10 maart 2021
Leestijd: 8 minuten

Niets is leuker dan je eigen groenten, kruiden en fruit te kweken, te oogsten en te eten. Met alle groentes die je kweekt kun je wel iets lekkers maken, van een heerlijke ovenschotel met prei tot een frisse salade met tomaten, komkommer en sla tot een pompoensoep. Iedereen kan een moestuin beginnen maar je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Niets is leuker dan je eigen groenten, kruiden en fruit te kweken, te oogsten en te eten. Met alle groentes die je kweekt kun je wel iets lekkers maken, van een heerlijke ovenschotel met prei tot een frisse salade met tomaten, komkommer en sla tot een pompoensoep. Iedereen kan een moestuin beginnen maar je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

In dit artikel leg ik uit hoe je kunt beginnen en wat erbij komt kijken.

Wat je nodig hebt is:

  1. • Een stuk grond/perk in je tuin
  2. • Zaden en/of plantjes
  3. • Moestuin gereedschap
  4. • Tijd

Een stuk grond/perk in je tuin

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor je eigen moestuin hangt af van wat je wilt kweken en uiteindelijk oogsten, maar ook hoeveel ruimte je over hebt in je tuin. Heb je weinig ruimte of woon je in een flat en heb je enkel een balkon, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kweekbak of kweekzak. Deze zijn uitermate geschikt voor een moestuin met weinig beschikbare ruimte.

Van zaad tot groente

Welke groentes je in je moestuin plant bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Het is belangrijk dat je de groente kiest die jij lekker vindt. Kies niet alleen voor de groentes die je in supermarkten kunt kopen, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan vergeten groentes.

Kweekkassen

Kies de zaden van de groente die je wilt. Je plant de zaden in de moestuin en dan is het wachten maar. Je kunt er ook voor kiezen om de zaden op te kiemen en later pas in je moestuin te planten. Plant de zaden dan in kleine turfpottrays en zet ze warm in de vensterbank en geef voldoende water. Wil je geen gedoe binnen in je huis? Kies dan voor een kweekkas of een koude bak. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Op het moment dat de zaailingen voldoende groot zijn gegroeid, kun je ze in de volle grond planten. Heb je een balkon dan kun je de meeste groentes ook in een pot verder kweken.

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je de juiste grond kiest zodat de zaden zich kunnen ontwikkelen tot heerlijke groentes of vruchten. Kies voor Pokon Zaai- en Stekgrond en Pokon BIO moestuingrond, waarin voldoende voedingsstoffen zitten. Een specifiek voedingsmiddel zoals Pokon BIO moestuin en fruitbomengrond stimuleert de ontwikkeling van de plant. Een natuurlijke bodemverbeteraar is compost. Je maakt zelf compost met behulp van een compostsilo. Je verzamelt plantenresten, deze zullen verteren en zo ontstaat er een natuurlijke mest voor je tuin.

Gewasrotatie

Door gewasrotatie toe te passen houd je de grond gezond. Je plant elk jaar een ander gewas(familie) op dezelfde plek, waardoor de kans op ziektes en plagen wordt verkleind. Zo kan er knolvoet ontstaan doordat er elk jaar een koolgewas op dezelfde plek wordt geplant.

Het onthouden welk gewas waar stond afgelopen jaar en het jaar ervoor is vaak lastig. Maak een teeltplan, zo is de kans op ziektes aanzienlijk kleiner.

Moestuin gereedschap

Moestuin benodigheden

Daarom hebben we wat basisgereedschap op een rijtje gezet waar je als huiskweker niet zonder kan:

Je kunt je verzameling kweek gereedschap gemakkelijk uitbreiden met nog meer handigheden:

  • • Een regenton, zo vang je gemakkelijk water op waarmee je vervolgens de planten van je moestuin water kunt geven.
  • • Touw, zo kun je de zaden op 1 lijn uitzetten en is het duidelijk wat onkruid is en wat de heerlijke groente is.
  • • Etiketten of plantlabelsmogen natuurlijk niet ontbreken. Zo onthoud jij welke groente waar staat in de moestuin.
  • • Pootstok om gaten in de grond te prikken zodat je bollen, zaailingen en zaad gemakkelijk kunt planten.
  • • Een kruiwagen of emmer, zodat je al het tuinafval gemakkelijk kunt afvoeren naar de composthoop.

Hopelijk heb je nu een beeld wat er komt kijken bij het beginnen van je eigen moestuin. Succes en alvast eet smakelijk!

Geschreven door: Lika Productspecialist